Kas on meeles, et nädalavahetusel tuleb kella keerata?

Kersti, proviisor

Mul on kellaaja muutmine meeles. Esimesel nädalal on uue kellaajaga raske harjuda, aga nüüd läheb juba hommikuti vara valgeks ja seetõttu harjub nädala-paariga ära. Tõsisemaks probleemiks on kellaaja muutmine kindlasti lastele, samuti loomadele. Mina ei poolda kellaaja muutmist. Keeran kellad tunni võrra edasi pühapäeva hommikul. Mul on siis meeles küll, et on juba uus kellaaeg, ja et on puhkepäev, ei teki probleemi. 

Merilin, klienditeenindaja

Muidugi on mul meeles, et nädalavahetusel tuleb kella keerata. Kevadine kellakeeramine mulle ei meeldi, sest siis on raskusi hommikul tõusmisega, sügisese kellakeeramise vastu pole mul midagi. Umbes kahe nädalaga harjun uue kellaajaga ära. Selles mõttes on suveajale üleminek hea, et talveaja järgi elades veniksid suvised hommikud liialt pikaks ja õhtud jääksid liiga lühikeseks. Eks kell tuleb juba õhtul edasi keerata. Kui mujal maailmas kella keeratakse, siis mis meilgi muud üle jääb. 

Inta, pagar

Mul on meeles, et suveajale üle minnakse. Eks alguses on uue aja järgi elamine harjumatu küll. Kui juba ära harjun, pole enam hullu midagi. Pigem segab kellaaja muutmine rohkem loomi kui inimesi. Mulle meeldiks, kui kellaaega ei muudetaks, kuigi kella keeramata oleksid suvised hommikud liiga pikad. Kella sätin suveajale ümber laupäeva õhtul enne magamaminekut. Hommikul ikka hea kella vaadata, teades, et see õiget aega näitab. 

Vello, pensionär 

Ikka on meeles, et kellaaega peab muutma. Minule meeldiks, kui kellaaega ei muudetaks. Olen harjunud veel nende aegadega, kui kella ei keeratud. Kellaaja muutmine rikub inimese unerahu. Talvisel ajal võiksid tööl käivad inimesed kella üheksaks tööle minna. Mina keeran laupäeva õhtul kella suvise aja peale. Aastaid tagasi pidasin ma loomi ja kella keeramine mõjus ka loomadele halvasti, eriti lüpsikarjale. Pensionäri elukorralduses kella keeramine tegelikult eriti midagi ei muuda. 

Viktor, maavanem

Minu arvates on kellakeeramine mõttetu tegevus. Me võiksime elada oma vööndiaja järgi. Kellakeeramine põhjustab rohkem segadust, kui sellest kasu on. Ma olen aru saanud, et ka Euroopas on kellakeeramise teema tõsiselt arutlusele võetud. Ma ei välista, et mingil hetkel võidaksegi sellest loobuda. Seekord saab kellaaeg veel muudetud, aga mine tea, mis tulevik toob. Võib-olla on selles osas muutused tulemas. Sellel ajal, kui me kella keerama hakkasime, tahtsime me tingimata endisest Nõukogude Liidust erineda, tänapäeval sellist vajadust enam ei ole.

 TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus