Kas kelder ja sahver on talvemoona täis?

Lagle Meri, lasteaiaõpetaja:
?Salved on juurikaid täis, vaid kartulivaru võib jääda napiks. Igaks juhuks tuleb paar kotti juurde osta. Ja kui ei saa, pole ka midagi viga, kõik oleneb sellest, kuidas mu oma kartul säilib. Sügisel tuleb kotiviisi ostmine odavam, valin talunikult sellise sordi, mis peab ka soojas keldris suveni vastu. Talvel ongi meie suure maja kelder soojem kui mõne inimese korter. Selle aasta saagiga, eriti porganditega olen ma väga rahul. Aeda polnud vaja ka kasta, kuid see-eest tuli umbrohtu rohkem kui muidu. Hoidiseid ja mahla sai  parasjagu tehtud, osa kirsse, tikreid ja maasikaid läks sügavkülma. Mul veel moose ja mahlu vanast ajastki alles, nii et ma ei jää sellelgi talvel hätta. Ainult pohlamoos jäi tänavu keetmata, aga abikaasa tõi hulga jõhvikaid, millest sai toormoosi.? 

Arnold Õunapuu, vabadusvõitleja:
?Mul pole keldrit ega sahvrit vajagi. Hüppan ratta selga või kõmbin jalgsi poodi ja sealt saan ma kõike, mida vaja. Tormas jääb mul Mari kauplus kõige lähemale. Vahel, kui midagi ununeb, käin seal nagu oma sahvrist, kohe mitu korda päevas midagi võtmas. Seal on väga lahked ja viisakad müüjad ? aina naeratavad, ?tänan? ja ?palun? käivad ette ja taha. Ja kõike kaupa on küllaga ja pidevalt saada, nii et mul pole vaja külmkappi sees hoidagi ja elektri peale raha raisata.  Nüüd on igal pool kõike saada ja lahke teenindus, selle pika vene ajaga ei anna võrreldagi. Mul on endal ka päris palju põllumaad, sain selle uuelt valitsuselt tagasi, aga tervis ei luba seda enam harida ja juurikakasvatusega jännata. Andsin oma maa talunikule kasutada, mul  jookseb juba 79. eluaasta.?

Malle Riiman, õmbleja:
?Täis, ja seda ikka oma töö ja vaevaga. Koos lastega kasvatame aias ja põllul kõike, mida vaja, nii et kapsa või kaali pärast pole küll vaja poodi minna. Sellel aastal sai kõike küllaga, vaid kartulit napib, aga katsume oma varudega läbi ajada. Eks vahel tuleb ka makarone süüa, kartul tüütabki  ära. Moosid ja mahlad on mul juba ammu tehtud. Tänavu sai palju mahla isegi punasest sõstrast, mullu tuli sellest veidi puudu. Kurke ja ?gemüüsesegusid?, kuhu panen tomatit, sibulat ja paprikat, sai samuti kõvasti sisse tehtud. Aiaga on küll omajagu tööd, aga omast käest on jälle hea kõike võtta. Praegu teengi aias rasket traktoritööd, mul on selline omal kondijõul töötav masin. Lilled on ka vaja enne öökülmi kasvuhoonesse ja tuppa tõsta, et nende õiteilu veidi pikendada.?

Silvi Kuldmaa, pensionär:
?Mahlad, moosid ja seenepurgid on sahvris, juurviljad keldris. Mul on hea maakelder ja kartul säilib väga hästi. Ei tea aga, kuidas tänavu, sest kõva mädanik on sees. Saak oli ka päris kesine, aga küllap elab talve üle. Eelmistel aastatel olen saanud kartulit teistelegi anda ja isegi müüa, kuid nüüd jätkub vaid endale, lastele ja lastelastele. No ja siis veel, et eks hiired tahavad keldris ka midagi süüa. Moosi tegin tänavu vähem, rohkem läks mahlaks. Selle suve mustikaaeg sai nii otsa, et ma ei saanudki metsa. Pohlamoos jäi ka tegemata, aga olen kindel, et ma jõuludeks ei jää sellest ilma. Meil siin, Adavere pensionäride klubis selline majandus, et käib hoidiste vahetamine. Eks käsi peseb kätt ja mina jagan seda, mida minul on rohkem.?

Niina Randoja, vanaema:
?Alati on saanud, ega nad nüüdki tühjaks jää. Kartulid, porgandid, kaalid on võetud, igasugused moosid ja mahlad on samuti tehtud. Ainult hapukapsas on talveks veel tegemata, aga sellega on veel aega ? enne hapendamist peabki kapsas veidi seisma. Osa hilisest kapsast jätan keldrisse juurtega seisma, et ka talvel oleks värsket võtta. Sellel aastal oli mul saagikoristamisel suureks abiks lapselaps. Ta on küll alles kuuene, aga väga töökas. Tema kiskus üles kõik porgandid, peedid ja sibulad, minul jäi  vaid istuda ja noaga pealseid nokitseda. Aiapidajal on omajagu tööd, aga seni, kuni mul vähegi tervist, ei taha ma sellest loobuda. Siiamaani pole ma juurvilja poest ostnud, omakasvatatut on jätkunud enda ja laste peredelegi.?

Evelyn Valdmann, väikeettevõtja:
?Mina ei korja mingit talvevaru. Kelder on mul vaid panipaigaks ja jalgratta hoiukohaks. Pealegi on suure maja kelder soe ja kartulimugulad seal ei säiligi. Lähevad poole talve peal kasvama ja siis pead hakkama neid idutama. Lihtsam on osta kartulit  kilo-paari viisi poest, kui aga saan päeval aega turult läbi minna, siis eelistan turukaupa. Polegi võrrelnud, kas seal on kaup odavam, kuid värskema välimusega on küll.  Sahvriks on mul külmkapp, aga ega sedagi pole mõtet täis laadida. Poed on mu kodu lähedal ja kõike pidevalt saada, nii et päeva või paari varust aitab küll. Moose ja mahlu pole samuti mõtet hakata ise keetma. Poodides on nüüd saada ka igat sorti salateid, nende tegemisega pole ka vaja enam jännata. Olen linnainimene ega tahagi end aiatööga siduda.?

 ARDI KIVIMETS

blog comments powered by Disqus