Tervisekaitse hoiatab liigsöömise ja riknenud toidu eest

“Pese käsi enne toidu valmistamist ja ka toidu valmistamise ajal. Hoia kõik toiduvalmistamiseks kasutatavad tööpinnad ja -vahendid puhtana. Pese toiduks kasutatavaid puu- ja köögivilju voolava veega. Kaitse toitu ja toiduga seotud kohti putukate, näriliste ja muude loomade eest,” soovitab TKI pressiesindaja Agnes Jürgens esimeses järjekorras. Jürgensi sõnul tuleks jõuluajal toitu varudes jälgida toidu realiseerimisaega ehk “kõlblik kuni” kuupäeva, pärast mida toidukaupa tarvitada ei tohi. Tervisekaitsjatel on kogemusi, et kõik müüjad ei pea nõudest kinni ning on neid, kes aegunud kauba müüki jätavad. Märgistusega “parim enne” kaupa tohib küll pärast märgitud kuupäeva müüa, kuid vastava märkega ning vastavatel tingimustel. Samuti tuleks toidukauba ostmisel jälgida, et sügavkülmutatud tooted oleksid ka poes sügavkülmikus ning neid poleks lastud üles sulada. Vastasel juhul nendele märgitud säilimiskuupäev ei kehti. Sügavkülmutatud toitu tuleb säilitada vähemalt 18 miinuskraadi juures ning ülessulatatud toitu ei tohi uuesti sügavkülmutada. Toidu valmistamisel soovitavad tervisekaitsjad kuumutada seda põhjalikult, nii et kõik toidu osad kuumeneksid kuni 74 kraadini, mis hävitab kahjulikud bakterid. Samas ei tohiks toitu kõrbema lasta või kui see on juhtunud, lõigata söestunud osad ära, sest neis võib sisalduda vähkitekitavaid aineid. Toored toiduained, eriti liha, tuleks toiduvalmistamisel hoida eraldi nii üksteisest kui ka valmistoodangust ning toorest liha tuleb lõigata eraldi lõikelaual. “Toores liha, eriti linnuliha, võib olla saastunud inimesele ohtlike mikroobidega, nagu salmonellad, mis võivad toitu valesti valmistades või säilitades põhjustada haigestumist,” selgitavad tervisekaitsjad. Kuumtöödeldud toitu tuleb säilitada reeglina kahe kuni kuue soojakraadi juures, aga mitte toatemperatuuril. Seepärast leiavad tervisekaitsjad, et kuigi vanarahva kombe kohaselt tuleks jõulutoidud ööseks lauale jätta, ei ole see rikneva toidu puhul hea mõte. Toidumürgituste vältimiseks ei tohiks süüa veterinaarteenistuse poolt kontrollimata ulukiliha ning kodus valmistatud liha- ja kalakonserve. Tsitruselised võivad tekitada allergiat, eriti lastel. Samuti võib lastele ohtlik olla suures koguses maiustuste söömine ning värviliste jookide joomine. Lisaks soovitavad tervisekaitsjad nagu tavaliselt – jõuluajal söömise ja joomisega piiri pidada. VOOREMAA

blog comments powered by Disqus