“Pese käsi enne toidu valmistamist ja ka toidu valmistamise ajal. Hoia kõik toiduvalmistamiseks kasutatavad tööpinnad ja -vahendid puhtana. Pese toiduks kasutatavaid puu- ja köögivilju voolava veega. Kaitse toitu ja toiduga seotud kohti putukate, näriliste ja muude loomade eest,” soovitab TKI pressiesindaja Agnes Jürgens esimeses järjekorras. Jürgensi sõnul tuleks jõuluajal toitu varudes jälgida toidu realiseerimisaega ehk “kõlblik kuni” kuupäeva, pärast mida toidukaupa tarvitada ei tohi. Tervisekaitsjatel on kogemusi, et kõik müüjad ei pea nõudest kinni ning on neid, kes aegunud kauba müüki jätavad. Märgistusega “parim enne” kaupa tohib küll pärast märgitud kuupäeva müüa, kuid vastava märkega ning vastavatel tingimustel. Samuti tuleks toidukauba ostmisel jälgida, et sügavkülmutatud tooted oleksid ka poes sügavkülmikus ning neid poleks lastud üles sulada. Vastasel juhul nendele märgitud säilimiskuupäev ei kehti. Sügavkülmutatud toitu tuleb säilitada vähemalt 18 miinuskraadi juures ning ülessulatatud toitu ei tohi uuesti sügavkülmutada. Toidu valmistamisel soovitavad tervisekaitsjad kuumutada seda põhjalikult, nii et kõik toidu osad kuumeneksid kuni 74 kraadini, mis hävitab kahjulikud bakterid. Samas ei tohiks toitu kõrbema lasta või kui see on juhtunud, lõigata söestunud osad ära, sest neis võib sisalduda vähkitekitavaid aineid. Toored toiduained, eriti liha, tuleks toiduvalmistamisel hoida eraldi nii üksteisest kui ka valmistoodangust ning toorest liha tuleb lõigata eraldi lõikelaual. “Toores liha, eriti linnuliha, võib olla saastunud inimesele ohtlike mikroobidega, nagu salmonellad, mis võivad toitu valesti valmistades või säilitades põhjustada haigestumist,” selgitavad tervisekaitsjad. Kuumtöödeldud toitu tuleb säilitada reeglina kahe kuni kuue soojakraadi juures, aga mitte toatemperatuuril. Seepärast leiavad tervisekaitsjad, et kuigi vanarahva kombe kohaselt tuleks jõulutoidud ööseks lauale jätta, ei ole see rikneva toidu puhul hea mõte. Toidumürgituste vältimiseks ei tohiks süüa veterinaarteenistuse poolt kontrollimata ulukiliha ning kodus valmistatud liha- ja kalakonserve. Tsitruselised võivad tekitada allergiat, eriti lastel. Samuti võib lastele ohtlik olla suures koguses maiustuste söömine ning värviliste jookide joomine. Lisaks soovitavad tervisekaitsjad nagu tavaliselt – jõuluajal söömise ja joomisega piiri pidada. VOOREMAA
-
Viimased uudised
-
30.03.2021
Kuulutused 30.03.2021
-
26.03.2021
Kuulutused 26.03.2021
-
16.02.2021
Põltsamaa lasteaiad on nädala lõpuni kinni
-
2.02.2021
President Kaljulaid külastab sel nädalal Lääne-Virumaad ja Jõgevamaad
-
2.02.2021
Koroonapiirangud muutuvad üle Eesti ühtlasemaks
-
Vaata kõiki
-
Kuulutused
-
7.02.2023
Kuulutused 03.02.2023
-
3.02.2023
Kuulutused 31.01.2023
-
2.02.2023
Ehitus-ja remondimees. Tel. 5398 3028.
-
1.02.2023
Müüa audi A3 (luukpära, 1,9l diisel, 5 kohta) ja komplektne plastik purjekas 2- le inimesele (pikkus 4,2m mast 6m, grootpuri). Tel. 5340 3528.
-
31.01.2023
Kuulutused 27.01.2023
-
31.01.2023
Ostame igas seisukorras autosid, kaubikuid ja maastureid. Tel 5693 2565.
-
30.01.2023
Ohtlike puude raie/hooldus/äravedu/kändude freesimine. Kutsetunnistuse ja tegevuskindlustusega arboristilt. Pakkumine on TASUTA! Tel. 5666 7776 Info@vikatimees.eu
-
30.01.2023
Surmajärgne koristus, ka muud eripuhastustööd, mida ise ei soovi teha. Tel. 5699 7492 , helz.ee.
-
27.01.2023
Kuulutused 24.01.2023
-
25.01.2023
Müüa 4-toaline korter Jõgeval. Hind 41 000€. Vajab renoveerimist. Tel 5678 0218.
-
24.01.2023
Kuulutused 20.01.2023
-
23.01.2023
50cm pikkused toored sanglepa pakud. Tuled ise järgi ja ise lõhud. Hind 52EUR/rm. Kaiavere küla, Tel. 5785 9915.
-
23.01.2023
Ostan korteri Jõgeval. Võib vajada remonti, kuni kolmas korrus, keskküttega. Tel. 529 0048.
-
20.01.2023
Kuulutused 17.01.2023
-
17.01.2023
Kuulutused 13.01.2023
-
Vaata kõiki