Teeme talveks hoidiseid

Kõrvitsahooaeg Felixis annab märku, et öökülmad pole enam kaugel. Kõik, kes vähegi veel saavad, võiksid ees ootavaks külmaks ja sügava lumega talveks suve ja sügist nii palju purki toppida kui jaksavad.

Tõsi, vahepeal kadus meil hoidiste tegemise järg päris käest ära. Siis, kui meil väga hästi läks ja ostsime kõike poest. Vahepeal läks päris raskeks ja siis tuli kõik hoidistamisoskused taas meelde tuletada. Mõni pole neid kunagi unustanudki – üks asi on osta poest tehases valmistatut, aga hoopis teine mekk on sellel, mille ise purki olete pannud, vastavalt oma pere maitseeelistustele.

Veel on metsades väga palju seeni ja isegi täiesti tavalised soolaseened maitsevad väga hästi. Neid saab salatiks teha, pitsa peale panna või ka lihtsalt niisama kartuliroas kasutada. Võimalusi on palju.

Tänavune rikkalik õunasaak tuleks aga vähemasti mahlaks pressida, kui talveõunte säilitamiseks korralikku keldrit pole. Ega need talveõunad, isegi ka kõige paremad Liivi sibulõunad, tavalistes linna paneelmaja soojades keldrites õieti säilida tahagi. Jõuluks on vissid mis vissid, kui juba mädanema pole läinud.

Veel on vaja aiast, põllult ja metsast rahulikult kõik söödav talveks salve saada. 

20. september 2011

blog comments powered by Disqus