Teadke kõik, kes te oma esmaspäevased, kolmapäevased ja reede hommikused pirukad mõnest meie maakonna kauplusest või otse pagaritöökojast kaasa haarate – need on valmistatud käsitsi.
Ühes Sadala korterelamus tegutseb juba hulk aastaid pagaritöökoda, kus valmivad maitsvad pirukad. Mare Vaarmetsa pagariäris küpsetatud pirukad on tuntud nii Jõgevamaal kui kaugemalgi.
Pirukaid küpsetatakse öösel
Öösel tehtud pirukad jõuavad kauplustesse veel samal hommikul täiesti värskete ja soojadena. Pirukate tegemisega alustatakse keset ööd, kella kolme-nelja paiku. Vahel müüakse neid ka laatadel, mis tähendab, et tuleb tavapärasest rohkem küpsetada ning siis algab töö ühe-kahe paiku öösel. Kahe ja poole tunni jooksul valmib umbes tuhat pirukat.
Tegelikult ollakse tööga hõivatud natuke kauem aega, sest taigna tegemisele ja ruumide koristamisele kulub veel umbes tund kuni poolteist. Pirukaid valmistatakse neljal korral nädalas ‒ esmaspäeval, kolmapäeval, reedel ja väiksemas koguses ka laupäeval. Täiskoormust pirukate valmistamine ei paku ja seetõttu on mõnel töötajal ka lisategevus. Naistele selline töö sobib, sest kõik nad on ise ennast sinna tööle pakkunud.
Paarile naisele on ka Marel silm peale jäänud. Kuus aastat tagasi tagasi hakkas talle silma üks Sadala tüdruk, kellest sai väga tubli töötaja. Praeguseks on temast noor ema saanud ning kasvatab kodus last. Üks töötaja vedas varem posti laiali, kuid ei tahtnud enam niisugust tööd teha ja leidis endale uue ameti Vaarmetsa firmas. Kaks viimasena seltskonnaga liitunud naist otsisid samuti tööd ning võtsid ise Mare Vaarmetsaga kontakti.
Firma juhataja sõnul tunnevad nii väikeses kohas tavaliselt inimesed üksteist hästi ja seetõttu teadis ta juba ette, millise inimesega on tegemist. “Töötajad on tõesti hästi tublid ja mina olen nendega väga rahul,” kinnitas pagariäri perenaine. Praegu on kohad täidetud ja uusi inimesi juurde võtta pole plaanis. Mare Vaarmetsal on kolm tütart ja vajadusel käivad nad ka abiks.
Pirukaid saab pagariärist kaasa osta
Mare Vaarmets lausus, et nad on valmistanud kogu aeg täpselt samasuguseid pirukaid ja vähemalt praegu sortimenti muuta ei plaani. “Niikaua kuni mul jätkub pirukatele ostjaid, pole tarvis sortimenti muuta. Turg paneb kõik paika. Vähemalt siiani on ostjaid jätkunud ja kogused on ka meie firma jaoks päris suured,” arutles firmajuht.
Vaarmetsa pagaritöökojas valmistatakse nelja sorti pirukaid: liha-, singi-, moosi- ja kohupiimapirukaid. Mare Vaarmetsa jaoks on väga suur tunnustus, kui talle kusagil laadal olles mõni inimene ütleb, et tuli laadale just nende pirukate pärast. Kõige paremini lähevad kaubaks lihapirukad. Pirukaid küpsetavad nad ainult õli sees.
Pirukaid müüakse Jõgeva, Mustvee ja Avinurme Konsumis, lisaks veel Torma, Sadala, Laiuse kaupluses ning Jõgeva bussijaamas ja Amandas. Ka Keskuse kauplustes on Vaarmetsa pirukad müügil. Kui ta Jõgeva Kaubahalli ja Pae Konsumisse käis pirukaid pakkumas, siis Avinurme Konsumist võeti temaga ise ühendust ja tunti pirukate vastu huvi.
Ka laatadel meeldib pagariäri perenaisel käia, sest laadad pakuvad lisateenistust ning on mõnusad suhtlemise kohad.
Müügitööga tegelevad laatadel enamasti Mare tütred ja õe pere. Vaarmets tõdes, et mingil määral oleks ettevõttel veel võimalik laieneda aga siis tekiks probleeme pirukate turustamisega. Hetkeks on firma jõudnud sellise toodangu mahuni, et laienemine tooks kaasa kulutused, mis kokkuvõttes lisatulu peaaegu ei anna. Liiati tuleks siis leida võimalus pirukate turustamiseks ka mujal maakondades. Konkurentsi ta ei pelga, sest käsitsi teevad pirukaid vaid üksikud väikesed pagaritöökojad, millel igaühel on erinev sortiment.
Vaarmetsa lihapirukaid ostetakse hästi seetõttu, et nad panevad piruka sisse keedetud liha, mis hoiab piruka mahlasena. Hakklihaga nii head maitset ei saavuta ning hakklihaga pirukaid täites neid nii suures koguses teha ei jõuaks.
Lisaks tavapärasele müügile kauplustes pirukaid ka tellitakse. Samuti saab neid kohapealt kaasa osta. Vahel on hommikuti helistatud ja oma ostusoovist teada antud. Suuremate koguste puhul tuleb sellest ikka varem ette teatada.
Kohvikunurga asutamist ei ole firmal plaanis, sest nii väikeses kohas pole piisavalt kliente ja tuleks lisaks öisele tegevusele ka päevasel ajal tegutsema hakata. Mõnes linnas oma müügipunkti avamisel ei näe firma juhataja mõtet, sest siis tuleks selleks vastav ruum rentida ning müüja palgata.
Mare Vaarmets kinnitas, et on oma praeguse töö ja kolleegidega rahul ning mingit muud tegevust lisaks pirukate küpsetamisele ette võtta ei plaani. Niikaua kuni tervis vastu peab ja kuni pirukate järele nõudlust on, tahab ta oma tegevust senisel viisil jätkata.
Mare sõnul alustasid nad tegevust Sadala vanas sööklas. Kui söökla juhataja 1984. aastal Sadalast ära kolis tuli temal amet üle võtta. Kolm aastat hiljem, 1987. aasta septembris, kolis pagariäri ümber uude kauplus-sööklasse, millest vahepealsetel aastatel sai eraettevõte. Kuid kümne aasta pärast, keerulisel üleminekuajal, lõpetasid nad tegevuse. Kauplus-söökla ruumid olid väga suured ja nii väikese ettevõtte jaoks täiesti ebapraktilised. Tegelikult vähenes ka töömaht, sest kadus ära laste toitlustamine.
Aasta hiljem, 1998. aastal, hakkasid nad pirukaid küpsetama samas majas kus praegugi tegutsevad. Sobilikeks tööruumideks osutusid kunagise lasteaia ruumid. Kuus aastat tagasi, 2011. aastal kolis ettevõte samas majas ümber teistesse ruumidesse ning tegutseb seal siiani. Algust tehti kolmekesi: Mare Vaarmets koos venna ja vennanaisega, aeg-ajalt olid toeks ka perenaise abikaasa ning lapsed. Nüüd on firma töötajate arv kasvanud seitsme inimeseni. Kuus neist on Sadala inimesed ning üks käib tööle Vaiatust. Seltskonda kuulub ka üks mees, Mare abikaasa, kes pirukad laiali veab.
TOOMAS REINPÕLD