Rapsiõli tootmiseks kasutatakse ainult kodumaist toorainet

Jõgevamaal Painkülas tegutsev rapsiseemne töötleja ja õlitootja AS Scanola Baltic lükkab ümber väärarusaama, nagu pärineks Eestis toodetud rapsiõli tooraine kusagilt mujalt.


See pole nii – Olivia rapsiõli valmistamiseks kasutatakse ainult kodumaist rapsi, mida näeb praegu kasvamas kollaseks värvunud põldudel üle Eesti.
„Kantar EMORi poolt viimati tehtud toiduõli ostmise ja tarbimise harjumusi käsitlev uuring kinnitas, et rapsiõli ning teiste toiduainete puhul eelistatakse üldjuhul kodumaist toodet.
Kodumaisest tootmisest on aga tarbijale veel olulisem see, et tooraine oleks Eestist pärit,“ selgitas ASi Scanola Baltic müügidirektor Alo Süvari. „Samas kahtlevad uuringus küsitletud tooraine päritolus – arvatakse, et tootja võib tuua tooraine mujalt sisse ja panna peale sildi, et see on Eestis tehtud.“ Lisaks näitas uuring, et tarbijad ei süvene toote etiketti kuigi põhjalikult.
„Saame tarbijatele kinnitada, et Olivia rapsiõli on toodetud ainult kodumaisest rapsist. Eesti rapsikasvatus on heal järjel ja rapsiõli tootmiseks vajalik tooraine on kvaliteetne. Praegu teede ääres laiuvad arvukad kollased rapsipõllud ei paku ainult silmailu ja kaunista maastikke, vaid rapsi jagub piisavalt ka siinmail müüdava toiduõli tootmiseks,“ kinnitas Alo Süvari.
Eesti toidukauplustes müüakse aastas kokku ligikaudu 2500 tonni rapsiõli, Scanola Baltic tehas toodab ühes kuus umbes 6000 tonni rapsiõli. Kuna Painküla tehase tootmisvõimsus ületab kordades Eesti turu vajadusi, siis eksporttellimuste täitmiseks ja tootmismahu säilitamiseks ostab ettevõte rafineerimiseks toorõli ka mujalt piirkondadest sisse. Sellisel juhul on tegemist ainult ekspordipartneritele suunatud tootmisega. Ühes kuus ekspordib Scanola Baltic orienteeruvalt 4400 tonni rapsiõli.
Kantar EMORi uuring näitas, et tarbijad peavad rapsiõli tugevusteks nii selle neutraalset maitset ja lõhna kui ka universaalsust – nende omaduste tõttu sobib see nii praadimiseks, küpsetamiseks kui ka salatitesse.

VOOREMAA

blog comments powered by Disqus