Puurmani tõllakuuris küpsetati küülikuliha

Möödunud laupäeval toimus Puurmanis projekti “Maitseelamused tõllakuuris” hooaja lõpukoolitus. Koolituse eesmärk on õppida omalaadsete ja eksklusiivsete toitude valmistamist, kasutades selleks tervislikku kohalikku toorainet.


Nagu varasematel kordadelgi, olid koolitajateks Triinu Akermann ja Tauno Laasik mittetulundusühingust Peipsimaa Kogukonnaköök.

“Maitseelamused tõllakuuris” toimus viiendat korda. Alustasime oktoobris. Seekord valmistasime pelmeene erinevate täidistega, küülikut kooreses kastmes ja magustoiduks oli  “Peipsimaa talutüdruk”, ütles õppepäeva korraldaja Jana Kuus, kes andis toitude valmistamisest põhjaliku ülevaate.

“Kõigepealt pruunistasime küülikuliha ja panime koos lisanditega ahju küpsema. Päris lõpus lisasime koore ja astelpajumarjad. Seekordse kokkamise põhiaur läks loomulikult pelmeenidele, muu võttis tunduvalt vähem aega. Pelmeene tegime hakkliha-, ahvenamarja-, kapsa-  ja seenetäidisega. Menukamad olid seenetäidisega. Lisandiks oli valikus sulavõi, mis on pelmeenide puhul kohustuslik, hapukoor ja rohelise sibula salat hapukoorega. Ka senised pelmeenipõlgurid lubasid edaspidi kodus neid ise valmistada. Maitsevahe oli poepelmeenidega võrreldes ikka mäekõrgune. Magustoit koosnes jõhvikavahust vahukoore ja röstitud riivleivaga. Väga maitsev sai. Ka need, kes magustoiduga väga sinasõbrad pole, tõstsid juurde.”

Õpitud oskuste kohta ütles Jana Kuus, et enamik koolitusel osalenutest polnud varem pelmeene valmistanud. “Need, kes küülikuliha valmistamisega enne kokku olid puutunud, said uue maitseelamuse ja retsepti oma kogusse. Magustoit oli ammu unustatud vana, sest kes meist ei ole teinud värsketest marjadest marjavahtu, aga kokkuvõttes olid maitsed väga hästi kokku sobitatud,” lisas ta.

Selle hooaja viimasel koolitusel osales 20 täiskasvanut, sealhulgas viis meest ja neli last. “Paistab, et selline kooskäimine on järjest populaarsust võitnud nii vallas kui ka kaugemal.  Koolitajate eesmärk ja meie huvi on isetegemine ja kohaliku tooraine populariseerimine. Tervislik toit on lisaboonus.  Koolituspäev on iga kord olnud omanäoline, sest seltskond on pisut erinenud. Sarjast on osa võtnud kokku umbes 40 inimest,” rääkis Jana Kuus.

“Selline kooskäimine poleks võimalik, kui meil poleks tõllakuuri õppekööki, superhäid juhendajaid ja inimesi, kes maitseelamusi luua sooviksid. Loodame, et selline kooskäimine sügisel jätkub,” lisas korraldaja.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus