Põltsamaa noored innustavad kaaslasi kokkama

Põltsamaa vallavalitsus korraldas konkursi „Meister tervisekokk 2021“, koostööpartneriteks Põltsamaa ühisgümnaasiumi meediaring ja Jõgeva maakonna tervisenõukogu. Konkursile olid oodatud osalema Põltsamaa vallas elavad ja õppivad 7-19-aastased noored. Konkursile sai esitada tervisliku toidu retsept, mille valmistamisega saab hakkama noor ise.


Konkursile laekus 10 retsepti kaheksalt noorelt. Kõik esitatud tööd vastasid konkursitingimustele ja need said edasi hindamise ja filmimise vooru, mis toimus 25. veebruaril. Noorte kokkajate valmistatud toitusid hindas komisjon, kuhu kuulusid noortevolikogu esindaja Jan Müür, Põltsamaa ÜG õpilane Tõnis Põldre, Jõgeva maakonna tervisenõukogu esindaja Maiu Veltbach, toitumisnõustaja Reelika Õigemeel ja Tikupoisi kokk Kristiina Kaljurand.
Komisjoni liikmed olid üllatunud mitmekäigulise õhtusöögi üle, kiites osalejaid nende tubliduse, leidlikkuse ja lihtsate retseptide valiku eest. Kuna söök oli ülimaitsev, siis erinevate toidukategooriate seast oli hindajatel ühte või kolme parimat raske välja valida ning kõik osalejad on tunnustamist väärt. Lemmikutena märgiti ära jõusalat, supp, smuuti, wrapid, muffinid ja porgandikook. Auhinnaks on toiduvalmistamise töötoas osalemine.
Komisjoni liikmed tõid iga toidu juures väljas erilisi maitseid ning andsid soovitusi toitude veelgi tervislikumaks ja toitvamaks tuunimiseks. Järgnevalt on toidud esitatud valmistamise järjekorras:
Sidrunväändiku muffinid (Peeter Kuusik, 13a) – üllatas haruldane koostisosa, mis andis hapuka sidruni maitse; soovitus: nisujahu asemel kasutada mahe speltajahu ja lisada hapukaid marju või pähkleid.
Porgandikook (Liisa Lisette Evert, 12a) – väga hea ja imeilusat värvi mahlane kook; soovitus: nisujahu asemel kasutada mahe speltajahu ja kaunistamiseks lisada pekaanipähkleid, pidulikkust lisada riivitud porgandiga.
Jõusalat (William Kaldmaa, 10a) – huvitava nimega ja värviküllane salat, punapeet oli osavalt peidetud, kreeka pähkel sobis salatisse väga hästi; soovitus: valmistada ise kaste mee ja sinepiga.
Kanasalat (Katleen Tõnson, 12a) – pilkupüüdev värviline ja hästi toitev salat, omapära lisasid kanepiseemnetega leivatükid, salatis olid esindatud vajalikud toidugrupid (teravili, köögivili, liha).
Värviline salat (Kaisa Morgenson, 11a) – lihtne ja kiire salat, mille valmistamisega saavad hakkama ka väikesed lapsed, hea salat omas mahlas ja et ei olnud lisatud kastet; soovitus: lisada röstitud kõrvitsaseemneid, paprikasõbrad võivad salatisse lisada erinevat värvi paprikat.
Puuvilja salat (Kaisa Morgenson, 11a) – lihtne salat, mida saab käepärast olevatest puuviljadest valmistada ja hea karbiga kaasa võtta; soovitus: lisada veidi värvi nt kiivit, lisaks seemneid või pähkleid.
Tatra-kana salat (Merjette Pung 12a) – huvitav lähenemine, põnev kahe kurgi kooslus, hea alternatiiv traditsioonilistele salatitele; soovitus: proovida pruuni tatra asemel toortatart.
Smuuti (Renata Kallasmaa, 12a) – ilusa värviga, kerge ja maitsev smuuti; soovitus: mandlipiima asemel kasutada kaerapiima, lisada chia- või tudraseemneid.
Kiire koka Minestrone supp (Renata Kallasmaa, 12a) – üllatas soe toit, väga värviline ja lihtne aedviljasupp, plusspunktid kaunviljade eest, hea kooslus soodustab juurviljade söömist; soovitus: singi asemel kasutada küpsetatud kanaliha või kala.
Kana-mangowrapid (Kadi-Brith Paabort, 11a) – noortepärane toit, sobib nii soojalt kui külmalt ja seda on hea väljasõitudele kaasa võtta, põnevat maitset annab värske mango.
Suure kiituse on ära teeninud kõik osalejad ja konkursi õnnestumisele kaasaaitajad. Loodame, et noored meisterkokad innustavad eakaaslasi tervislikult toituma ning ise toitu valmistama.
Filmikaamera ja fotoaparaadi taga tegutsesid Põltsamaa ÜGi õpilane Sigvar Toomla ja huvijuht Helena Nõmmik. Filmitud materjal monteeritakse Põltsamaa ÜGi meediaringi õpilastega. Kõik retseptid ja videod avaldatakse veebilehel noortekas.ee.

ANNIKA KALLASMAA,
noorsootööspetsialist

blog comments powered by Disqus