Mihkel Mattisen on alustamas soolokarjääri

Millal on oodata Sinu esimesi sooloplaadi esitluskontserte?
Tahan olla kindel, et see, mida pakume, on kõrge kvaliteediga ja seni, kui proovid pole sellisel tasemel, nagu ootan, harjutame veel. Olen lihtsalt maksimalist ja kuigi publik ootab juba ammu meid esinema, on see ikkagi ka kuulajate huvides, et nad kontserdile tulles saaksid tõeliselt hea elamuse.

Kes kuuluvad Sinu bändi?
Avalikkusele on ilmselt tuntud Timo Vendt, kes mängis JAMis saksofoni, nüüd on ta klahvide taga. Samuti on palju kontserte andnud Blacky endine trummar, kes nüüd meil mängib. Kitarrist ja basskitarrist on seni veel laiemale avalikkusele tundmatud, aga otsisin bändimehi pikka aega ja olen veendunud, et ka nende puhul on valik õige.

Millistes Eesti paikades on esitluskontserte oodata? Kas ka Jõgevamaal?
Kontserdid tulevad seal, kuhu meid tellitakse. Mingeid erinõudmisi pole. Kus on olemas kõik elementaarne kontserdi korraldamiseks, sinna ka läheme.

Paljud, kes on kuulanud plaati ?Lihtsalt oma teed?, leiavad, et ei ole erinevusi JAMi ja Mihkel Mattiseni vahel. Mille poolest erineb Sinu muusika JAMist?
Need, kes ei saa vahest aru, peaksid uuesti kuulama. See küsimus on üsna ootamatu minu jaoks, sest olgem ausad, vahe on väga suur nii stiili kui ka kvaliteedi poolest. Mingit sarnasust loomulikult võib leida, sest inimene, kes kirjutas kõik lood mu sooloalbumile, kirjutas palju lugusid ka JAMile.

Kas Sinu arvates on  võimalus, et hakatakse Sind ja JAMi siiski eristatama, ehkki muusika on sarnane?
Ansamblit JAM ei ole enam, saatsin bändi juba oktoobris laiali, et oma asjadega tegelda. See tähendab, et n-ö eristamis-ja samastamisprobleemid ei tohiks enam aktuaalsed olla.

Kas on lootust ka JAMi tagasitulekule? Teatavasti on kodulehel kirjas, et JAM on puhkusel.
Tõesti, me ei tahtnud kuulutada välja, et läheme laiali. Never say never, nagu öeldakse. On siin nähtud küll ja küll neid bände, kes teevad oma viimast tuuri, samas paari kuu pärast jälle täies hoos. Kui aus olla, siis ma ei usu, et hakkaksin JAMiga taas kord esinema, samas ei välista ma, et kunagi näiteks mingi suvetuuri jaoks kokku tuleme. Selle aga, et hakkame jälle igal nädalalõpul mööda Eestimaa klubisid esinema, julgen üsnagi kindlalt välistada. Minu jaoks on see aeg tõenäoliselt möödas, vähemalt hetkel tundub küll nii. Samas, eks aeg näitab, ei tahaks ennustamisega tegelda.

Kas soolokontsertidel kõlavad ainult plaadil ?Lihtsalt oma teed? olevad laulud või on oodata ka lisalugusid?
Kuna ühest albumimaterjalist ei piisa terve kontserdi täitmiseks, tuleb kindlasti ka muid lugusid. Praeguse seisuga oleme aga otsustanud, et JAMi lugusid ei kõla, kuna Juss (minu partner ansamblist JAM) oli väga selle vastu ja me austame tema soovi.

Kas Sa usud, et soolokarjäär toob Sulle juurde uusi fänne või tulevad JAMi fännid Sulle üle?
Ma ei mõtle nendele asjadele eriti. Kindlasti on see nii ja naa. Mõned tulevad üle, mõned tulevad juurde, mõned ei taha muud peale JAMi. Minu eesmärk on anda häid kontserte ja loota, et inimesed sealt midagi leiavad. Ja ma olen üsna kindel, et need, kes tulevad meie esinemistele, saavad elamuse.

Milleks on JAMi fännid Sinu arvates valmis selle nimel, et ansambel tagasi tuleks?
Ma tõesti ei tea. Samas ei ole mu otsused mõjutatavad, nii et pole eriti mõtet vaeva näha. Mul tõeliselt hea meel, et meil jätkus palju publikut nende 11 aasta jooksul, aga minu jaoks hakkas see asi ennast ammendama. Ma arvan, et ühelegi inimesele ei tohiks ette heita seda, kui ta tunneb vajadust edasi liikuda ja seda ka teeb.

Kas Sinu fännid ootavad juba Su esinemisi?
Ootavad kindlasti. Minult on väga palju tuldud küsima, millal juba lõpuks ometi!!! Nad on pidanud kaua ootama, aga luban, et enam palju aega ei lähe!

Plaati kuulates jääb mulje, et osad laulud on ühiskonnakriitilised, on see nii? Millest räägivad ?Lihtsalt oma teed? laulud?
Kindlasti on seal ühiskonnakriitikat ja ka palju muud. Kui JAMi puhul olin ma mingis mõttes teemaraamidesse surutud, siis sooloplaadi puhul kirjutasin tõesti asjadest, mis vaateväljas, südames ja mida lihtsalt tahtsin rääkida. Kindlasti peaks mitmetesse tekstidesse suhtuma teatava huumoriga, n-ö armastan-sind-armastad-mind-juttu seal eriti pole. Ma olen tekstidega üsnagi rahul. Kohati väljuvad need ehk traditsioonilise popmuusika piiridest, aga arvan, et sooloprojekt on just see, kus võid teha seda, mida tahad, põdemata selle pärast, mida publik võib arvata. Võin rahuliku südamega öelda, et olen selle plaadi puhul andnud endast väga palju ja tulemus mulle tõesti meeldib, loodetavasti ka teile!

Kas Sul on plaanis teha ka samalaadset muusikat, nagu teeb Hannah?
Kui mõtled seda, kas mul on plaanis teha plaati rahulikest lugudest klaveri saatel, siis jah, usun, et millalgi küll, see on mul ammu mõtteis. Samalaadset muusikat, nagu Hannah? Klaverimuusika on samuti selle kohta väga vale öelda, sest klaverimäng on kahtlemata midagi enamat kui lihtsalt klahvide vajutamine. Paljudele samas see meeldib ja mina polegi ju tema sihtgrupp, mulle ei peagi ta muusika meeldima, tal on omad kuulajad kindlasti olemas.

BIRGIT KASTEPÕLD

blog comments powered by Disqus