Mahl aitab vähki ennetada

Doktor Punab tõdes, et mahla joomine seondub väga olulisel määral mehe tervise ühe kõige aktuaalsema teemaga, milleks on eesnäärmevähk. Eesnäärmevähk on meestel arenenud maailmas kõige sagedamini diagnoositav vähitüüp ja teisel-kolmandal kohal vähist tingitud surmajuhtumite põhjusena. Tegemist on aga unikaalse vähihaigusega, mis on ühelt poolt varakult avastatav ja selles järgus ka edukalt ravitav.

“Kõige tähtsam on aga see, et tegelikult on eesnäärmevähk ka olulisel määral välditav,? rõhutas Punab. Tema sõnul ongi üheks kõige tõhusamaks vahendiks eesnäärmevähki haigestumise riski vähendamiseks just tomati ja selle produktide regulaarne tarvitamine.

“Tomatimahl sisaldab vähivastast toimeainet lükopeeni ning mitmed uuringud on näidanud, et klaas tomatimahla päevas võib haigestumise riski vähendada 30-50%,? kinnitas dr Punab. Samuti võib igapäevane tomatiproduktide kasutamine aeglustada juba diagnoositud eesnäärmehaiguste arengut.

On tõestatud, et tomati töötlemine näiteks mahlaks parandab oluliselt lükopeeni omastamist inimese sooletraktis. Dr Punab tutvustas infokampaania ?Mahl ? tervis, eks!? avaüritusel ka erinevad lükopeeni poolt soodustatud vähivastaselt toimivaid kaitsemehhanisme.

19. oktoobril alanud mahla tervislikkust tutvustav kampaania kestab kaks kuud. Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepa sõnul seavad tarbijad mahla puhul esikohale maitse. Teisel kohal on juba teist aastat järjest tervislikkus ja kolmandal kohal kvaliteet. Tänavuses mahlakampaanias keskendutakse just tervislikkusele. Kampaania üks eesmärke on kummutada müüt, justkui sisaldaksid poemahlad konservante. Tegelikult garanteeritakse tänapäeval poemahla säilivusaeg aga hoopis villimistehnoloogiaga: villimine toimub aseptilises keskkonnas, kus riknemist soodustavad bakterid mahlasse ei satu.

Teine müüt, mille umberlükkamisele kampaania keskendub, on see, et poemahlades pole kasulikke vitamiine. Tegelikult on aga ka pakimahlades säilinud kõik vajalikud vitamiinid. Pakimahlu tehakse kontsentraadist, millesse lisatakse just niipalju vett, kuipalju on kontsentraadi tegemiseks ära aurutatud.

Kolmandaks valearusaamaks on see, et poemahlad sisaldavad liiga palju suhkrut.

?Mahlades on ainult oma loomulik puuviljasuhkur. Sinna ei lisata suhkruid,? kinnitas Potisepp.

Kampaania ei püüa tema sõnul panna rohkem poemahlu tarbima, vaid pigem selgitab, et kui kodus pole võimalik mahla pressida, ei tasu peljata ka poes olevaid mahlu. Mulluse kampaania tulemusena suurenes mahlatarbimine ca 33%.

VOOREMAA

blog comments powered by Disqus