Küsitlus: Kuidas Põltsamaa vein maitseb?

Ülo Valk, kopamees:

?Põltsamaal on tehtud alati joodavaid veine. Aastatega on marke juurde tulnud, õige mitmed kuivad veinid ja sampanja. Veine on meil tehtud igale maitsele ja iga toidu juurde. Kuldne ja tõmmu on juba vanad, kuid need on uskumatult head veinid, neid ostan ka oma sünnipäevalauale. Põltsamaa linn ja vein on käinud alati koos ja loomulik, et linn tähistab oma sünni- ja veinipäeva ühel ajal. Meil Põltsamaal on linnapäevad alati korda läinud ja rahval on, mida vaadata. Põltsamaa vein jäi alles ka Goba karskusseaduse aegu ja kui nüüd tahetakse marjaveini tegemine keelata, siis kodus tehaksa head veini ikkagi.?

Aare Katmann, elektrimees:

?Maitseb hästi. Olen ka Võhu, Pajusi ja teisi kodu- ja välismaiseid veine proovinud, Põltsamaal tehtu on aga klass omaette. Oli päris hea mõte kuulutada Põltsamaa veinipealinnaks ja kord aastas siin veinipidu pidada. Päris mõnus, saab mõne sõbra ja tuttavaga kokku, üritusi on nii suurtele kui väikestele. Mis sest, et vahepeal sadas vihma, ega see pidu ja laste karglemist seganud. Neiokõsõ Anu ja Triinu Taul laulsid ja mängisid ka kenasti. Õhtune üritus lossihoovis oli ka päris põnev, nii et selle päevaga võib jääda rahule. Veinikeldris sai mitut marki veini proovitud, muide, Põltsamaa vahuvein ?Fest? on samuti hea.?

Evelin, kaubandustöötaja Tallinnast:

?Ei ole veel proovinud ega oska Põltsamaa veinist midagi arvata. Ma pole veinisõber, eelistan karastusjooke ja siidrit, kuid linna sünnipäevaks tehtud veini tahan siiki ära proovida. Põltsamaal käin ma küllaltki harva ja päris huvitav, et sattusin siia just veinipäeval. Sellisel üritusel olen esimest korda ja päev on jätnud meeldiva mulje. Vihmane ta on, aga päikest näitab ka ja linn on sünnipäeva puhul palju teisem kui tavaliselt. Põltsamaa veinipäeva võiks rohkem reklaamida, see on huvitav huvitav üritus, kuhu tasub ka kaugemalt kohale sõita. Järgmisel suvel tahangi seada oma siiasõidu just veinipäeva ajaks.?

Mati Haava, juhendaja:

?Uued veinid on läinud kuivemaks ja hapumaks, Põltsamaa vana tõmmu, kuldne ja punane olid suupärasemad. Vanasti, kui töötasin varustajana, oli kaasa võetud Põltsamaa vein suureks võtmeks, mis aitas laouksed lahti teha. Eriti hinnatud olid kinkepakkides veinid. Igal linnal peab olema mingi traditsioon ja täitsa loomulik, et Põltsamaa on kuulutatud veinilinnaks. Roosikasvatus on alles uuem asi, kuid veinitööstus on siin juba 80 aastat. Linna veinipäeval olen alati kohal olnud, siin näeb vanu koolivendi ja sõpru. Pidustuste ajaks jõuavad siia ka need, kes on läinud suurde linna parema teenistuse peale.?

Kirly Kadastik, õpilane:

?Minu jaoks on see rohkem linna sünnipäeva kui veinipäeva tähistamine. See on omamoodi huvitav päev, sai näha teiste esinemist ja ka ise koos naisansambliga laulda. Arvan, et nagu oma sünnipäeva, tasub ka linna sünnipäeva meeles pidada ja tähistada. See pidu on meie kõikide jaoks ja tundubki, et inimesed naeratavad täna tavalisest rohkem. Põltsamaa vein on päris maitsev, vahuvein samuti. Seda enam, et ikkagi eestimaine ja meie linnas tehtud. Oma sünnipäeval tegimegi Põltsamaal tehtud vahuveini lahti, eks ma maitsen ka linna sünnipäeval pakutava veini ära. Kui valida, eelistan magusamat veini, näiteks ?Põltsamaa Tõmmut?.

Jaak Kask, pensionil põllumees:

?Ei ole enam suur veinisõber, kuid varem, kui tervist oli, sai maitstud ja oli väga hea. Nüüd, kui lähen kuhugi kaugemale külla, võtan külakostiks Põltsamaa veini kaasa. Uuemaid ja kallimaid veinisorte ma ei tea, kuid kuulus ?Tõmmu? on endiselt hea. Oskan ka ise päris head veini teha, ega see tehase omale alla jää. Öeldakse, et heal lapsel on mitu nime, nii on ka Põltsamaa nii veini- kui ka roosilinn. Veini- ja sünnipäev on kokku viidud, eks see üks valu kannatamine ole. Linnas ikka üritusi on, õhtused kontserdid on aga kallivõitu ja käivad valusalt pensionäri rahakoti pihta. Põltsamaad võib ka pensionäride linnaks nimetada, meid siin omajagu palju.?

Põltsamaa veinipäeval küsitles ja pildistas ARDI KIVIMETS

blog comments powered by Disqus