Kureojal varutakse rekordkogus söödavilja ja põhku

Kureoja jõusöödatehases valmistatakse tänavu jõusööta 1000 tonni kuus. Ettevõtte omaniku Urmas Lahe sõnul on sellise koguse tootmiseks vaja aastas üle 10 000 tonni söödateravilja, millest 1500 tonni peab olema eriti kvaliteetne, sest sellest valmistatakse söödad põrsastele ja tibudele.

?Kõige rohkem ostame otra, samuti nisu ja kaera. Augustis ja septembris plaanime kokku osta üle 4000 tonni teravilja , mis on kolm korda rohkem kui varasematel aastate, ühtlasi rekordkogus, mida kunagi Kureoja varunud on.?

Söödateravilja kvaliteeti kontrollitakse jõusöödatehase laboratooriumis. Ettevõtja Urmas Laht selgitas, et kõrgemaks kvaliteedinõuete tagamiseks peab söödavilja kuivatama seemnevilja reziimil. “Ühtlasi kontrollime ka vilja happelisust. Kõrgema kvaliteedi eest maksame ka kõrgemat hinda. Põllumeestega lepime kokku ka ostu-müügi tingimustes. Söödavilja eest võime tasuda vastavalt kliendi soovile kas kohe või teatud tähtaja möödudes, hilisemal tasumisel on ka teravilja hind kõrgem,? kinnitas Laht.

Kureoja jõusöödatehasesse on tänavu investeeritud 2,5 miljonit krooni. Sügisel hakatakse tootma granuleeritud jõusööta. ?Sellega tahtsime alustada juba juunis. Takistuseks osutus automaatikatabloo purunemine transportimisel. Uue tabloo saame reedel, siis saame granuleeritud jõusööda tootmisega alustada,? ütles Laht.

Osaühing Markilo Kureoja jõusöödatehase ja sigala tegevdirektor Urmas Priks märkis, et sel aastal on ettevõttel kavas sigadele allapanuks osta ka rohkem põhku kui varem. ?Sügisel ostame kokku 3000 kuni 4000 rulli põhku,? lausus ta.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus