Kirikumõisa aidal uus üürnik

EELK Palamuse kogudusele kuuluvas kirikumõisa aidas tegutses varasematel suvedel OÜ Luua Grupp toidubaar Lible Juures. Peatselt avab hoone uus üürnik, OÜ Imre Köök seal aga Köstri Söögitoa.

 

Palamuse koguduse ja OÜ Luua Grupp vahel 2007. aastal sõlmitud üürilepingu tähtaeg tiksus täis möödunud aasta oktoobris. Uue üürniku leidmiseks pani kogudus küll lehte ka väikese teate, ent paremaid tulemusi andis võimalike asjast huvitatute läbihelistamine.

Meie eesmärgiks oli, et aidas tegutseks edasi söögikoht ning et terve maja läheks ühe üürniku kätte,” ütles EELK Palamuse koguduse õpetaja Jaan Nuga. Rääkisime läbi viie firmaga. Üks neist loobus, neli tegid aga omapoolse pakkumise ja neist parim oli OÜ Imre Köök tehtu.”

Jaan Nuga sõnul oli pakkujate hulgas ka senine üürnik, ent tema pakutud hind jäi Imre Köögi omale alla. Pealegi tahtis Luua Grupp üüri maksta vaid suvekuude eest, Imre Köök on aga nõus üüri maksma aasta ringi.

Vaatamata mõningatele arusaamatustele, mis olid seotud põhiliselt aida õueala kasutamisega, oli meie koostöökogemus Luua Grupiga siiski positiivne: nad pakkusid head toitu hea hinnaga, ent Imre Köögi pakkumine oli nende omast siiski selgelt parem. Ning Imre Köögi omaniku Imre Tõekaljuga on meil olnud samuti mitmeid positiivseid kokkupuuteid: ta on aastaid korraldanud populaarseid Palamuse suvepidusid.”

Esmaspäeval allkirjastasidki EELK Palamuse koguduse ja OÜ Imre Köök esindajad viieaastase üürilepingu. Vastavalt reglemendile oli tehing saanud eelneva heakskiidu kirikuvalitsuselt. Toitlustuskoha avamisega läheb vastsel üürnikul siiski veel pisut aega: remont saab köögis ja söögisaalis peatselt tehtud, ent mõlemasse tuleb hankida ka seadmed ja sisustus ning sobiva hinnaga kauba leidmine pole lihtne, eriti kui mõni tarnija esialgsest hinnapakkumisest taganeb.

Mai alguseks me omadega veel valmis ei jõua, aga mai keskpaigaks loodetavasti küll,” arvas Imre Tõekalju.

Soodsamat ja kallimat

Ta tunnistas, et kui välja arvata lühiajaline baarmanina töötamine, puudub tal toitlustusvaldkonnas igasugune kogemus.

Aga ega ma ise põlle ette siduma ja kööki süüa tegema minema peagi. Selleks on ikka teised inimesed,” ütles Imre Tõekalju.

Süüa tegema hakkavad kirikumõisa aida köögis Maarika Kask ja Argo Pind. Esimene töötas samas paigas ka mõned aastad tagasi, ainult et teise tööandja alluvuses. Meeskokka pole aga üheski Palamuse toitlustusasutuses varem olnud.

Maarika Kase sõnul leiab Köstri Söögitoa tulevane külastaja menüüst päevaprae ja teised soodsama hinnaga toidud, ent nende kõrval hakatakse pakkuma ka natuke kallimaid praade neile, kes tahavad endale midagi paremat lubada.

Tahaksime sealiha kõrval valikus hoida veise-, põdra-, hirve- ja lambaliha ning tarnijal, kes meid varustama hakkab, on meile ka kõiki neid pakkuda,” ütles Maarika Kask. Lastele hakkame valmistama lastepraade. Menüüle kohaliku värvingu andmiseks oleme uurinud sajanditaguseid ehk Lutsu koolipõlve aegseid retsepte. Kui hamburgereid ikka väga nõudma hakatakse, eks me siis tee ka neid, aga meelsamini pakuksime tervislikumat ja värskest, mitte külmutatud toorainest tehtud toitu. Ning midagi söödavat peab menüüs leiduma ka taimetoitlastele ja laktoosi mitte taluvatele inimestele, keda on eriti palju soome turistide hulgas.”

Palamusel tegutseva toitlustusasutuse klientidest moodustavad suurema osa, teadagi, turistid. Maarika Kase sõnul saavad nad ettetellimise korral hakkama ka terve bussitäie huvireisijate toitlustamisega. Neile võib laua katta aida teise korruse saali, kus ruumi rohkem kui alumise korruse söögisaalis. Teisel korrusel saab hakata korraldama ka peo- ja peielaudu kuni neljakümnele inimesele. Kui suuremat ruumi vaja, on kokkuleppel rahvamajaga võimalik kasutada sealset saali.

Võidavad mõlemad

Tahame hakata rahvamaja ja muuseumiga üldse tihedamat koostööd tegema ning reklaamima Palamuset kui head paika, kus läbi viia asutuste ja firmade koolitusi ja seminare,” ütles Imre Tõekalju.

Seminari saab tema sõnul pidada kirikumõisa aida teise korruse saalis või rahvamajas, vahepalaks sobib vana aja koolitund muuseumis ja ööbida saab väiksem seltskond rahvamaja teise korruse külalistetubades. Loomulikult vajavad seminarile tulijad ka toitlustamist ning seda saab pakkuda Köstri Söögituba.

Meil on oma kanalid, mille kaudu saaks sellist paketti reklaamida, muuseumil omad, aga lõppkokkuvõttes võidame mõlemad,” arvas Imre Tõekalju ja lisas, et Imre Köök hakkab pakkuma ka catering-teenust. Köstri Söögituba on aga plaanis aasta ringi lahti hoida.

Tahame seda vähemasti üritada, aga sajaprotsendiliselt kindel ma pole, et me seda ka suudame,” ütles Imre Tõekalju.

Tema sõnul tuli kirikumõisa aida toitlustusasutusele uus nimi leida sellepärast, et ruumide eelmine üürnik soovis juba hästi sisse töötatud nime Lible Juures ise edasi kasutada (Lible Juures tegutseb edasi mitte baari, vaid koduköögina, kust saab endiselt tellida catering-teenust).

Kui tagasi ajalukku vaadata, siis 1997. aastal andis kogudus muinsuskaitsealuse kirikumõisa aida Palamuse vallale viieteistkümneks aastaks rendile. Leping nägi ette, et vald teeb hoone korda ning projekti järgi pidid alumisele korrusele tulema söögikoht ja turismiinfopunkt ning teisele korrusele kolm külalistetuba. Riikliku ääremaade programmi, valla ja eraettevõtja rahaga saigi hoone korda ning selle alumisel korrusel avati 1998. aasta mais Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) hallatav maakonna turismiinfokeskus ja ASi Evemar baar Lible Juures.

Vald andiski aida omakorda rendile Evemarile ja EASile. Viimane ehitas kokkuleppel vallaga teisele korrusele välja mitte projektijärgsed külalistetoad, vaid saali. Hiljem lõpetati ennetähtaegselt koguduse ja valla vaheline leping ning kogudus sõlmis otselepingud EASi ja OÜga Luua Grupp, kellest vahepeal oli saanud baari Lible Juures uus haldaja. Turismiinfokeskus tegutses kirikumõisa aidas 2009. aastani, mil see läks Jõgevama Arendus- ja Ettevõtluskeskuse alluvusse ja kolis Jõgevale maavalitsuse ruumidesse.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus