Juhtkiri: Täna algab kalandusnädal

Inimesed, kes mõtlevad tervislikule toitumisele, teavad, et üks olulisemaid palasid, mis hästi toidab, tagab parema tervise, olles samal ajal kõigele lisaks ka maitsev, on kala.

Kala on eestlase toidulaual olnud aegade algusest peale, liialdamata võib ütelda, et kalapüügiga on meie mail tegeldud aastatuhandeid. 

Kui suuremale osale meist on kala lihtsalt toiduaine, siis kaluritele tähendab see aga hoopis tuluallikat. Kuigi on teada, et inimene peab sööma toitu, mis on pärit tema kodu lähedalt, ei leia tänapäeva inimesed kahjuks moodsate poekettide hiigellettidelt ja suurtest külmutuskastidest sugugi meie oma eesti vetest püütud kala, vaid meie rõõmustame oma ostudega hoopis tont teab milliste kaugete maade kalureid. Olukord on ikka sama nagu muugi eesti toiduga: lihtsam on leida võõramaist kraami ja need, kes tõesti tahavad süüa eestimaist toitu, peavad seda oma kodumaal mõnikord lausa tikutulega taga ajama.

Kuigi kalandus on Jõgevamaal alati olnud iseloomulik ja oluline tegevusala, võib tänapäeval ka väita, et kalandus on muutunud omamoodi elustiiliks. Samal ajal kui kutselised kalurid elatuvad kalapüügist, on sama tegevus teistele lihtsalt sport, meelelahutus ja hingerahu otsimine. Võimalus sulanduda ühte loodusega ja nautida puhkehetke.

Paradoksaalselt on kalandus jäänud meil kahe ministeeriumi ? keskkonna- ja põllumajandusministeeriumi ? alluvusse. Kalanduses on probleeme esialgu vähemalt samapalju kui kõikides muudes eluvaldkondades.

Vooremaa loodab, et täna algav kalandusnädal pakub Jõgevamaa inimestele ja külalistele huvitavat meelelahutust, ent samas oleks ka ootuspärane, et kalurid, nii kutselised kui ka harrastuspüüdjad,  saaksid leevendust oma päevamuredele ning et kalapüük kui traditsioon oleks meie mail elujõuline.

blog comments powered by Disqus