Veerandsajandat sünnipäeva tähistava Härjanurme Maarahva Seltsi jõulunädal peeti tänavu 5. kuni 8. detsembrini. Igal õhtul sündis midagi erilist – esmaspäeva õhtul meisterdati karpe, teisipäeva õhtul valmistati kergeid salateid, kolmapäeval tehti jõulukaunistusi ning neljapäeval ehteid.
Kristallvaigust ehteid valmistati juba roosipäeval, siis käis naisi õpetamas Kristi Onkel Kundast. “Mina siis õieti midagi valmis teha ei jõudnudki, sest roosipäeva korraldajana oli mul omajagu jooksmist. Eks me nüüd tuletasime kõik koos meelde,” ütles Härjanurme Maarahva Seltsi juhatuse liige Karina Kaarepere. Seltsis tegeleb käsitööga aktiivselt üle kümne naise. “Igaüks on midagi õppinud, eks me niiviisi üksteist juhendamegi ja oleme hakkama saanud,” rääkis Karina Kaarepere.
Tema sõnul on karpide tegemiseks vaja palju ruumi. Esmaspäeval oli aga väga palju rahvast kohal, kokku täpselt ei loetud, aga paarikümne inimese ringis võis olla küll. “Kodunt olid välja tulnud needki, kes tavaliselt seltsi üritustel ei käi,” rõõmustas naine.
Viimased nädalad enne õppeveerandi lõppu on lastel koolis rasked ning õhtuti peavad nad kodus järgmiseks päevaks õppima. Seda rohkem rõõmustas kõiki, kui nooremad jõulunädala õppetoas kaasa lõid.
Teisipäeval olid naised retseptid otsinud ja vajalikud toiduained ostnud ning proovisid üksteist toetades kergemate jõulusalatitega hakkama saada. Hea meel oli, et kaasa lõid ka kooliõpilased Diana Kink ja Ketrin Pari. Nemad tegid valmis puuviljasalati. Samuti olid kaasa tulnud Iti Lorett Soolep ja Anita Rähn. Nooremad said jõukohased ülesanded ning võtsid aktiivselt osa piparkoogikommide valmistamisest.
“Erilisi asju ei hakka ju kodus ise tegema, koos on lõbusam ja küllap koos kõik ka ära süüakse, isegi siis, kui ei tulnud välja päris see, mis olema pidi,” tunnistas Karina Kaarepere.
Võttes kokku oma kogemusi kergete salatite valmistamisest tunnistasid naised, et neile meeldis eriti tatrasalat. Singi ja musta ploomi salat oli hea ja huvitav ja hästi jõulune. Soe kilusalat jahtus natuke ära, kuna piparkoogikommidega läks aega. Aga maitses ka hästi.
Valik Härjanurme Maarahva Seltsi jõulunädala retsepte
Singi ja musta ploomi salat
250 gr kartulit
200 gr hapukurki
200 gr sinki
150 gr musti ploome
250 gr hapukoort
Kartul keeta. Kõik ained tükeldada väikesteks kuubikuteks. Koor maitsestada soola, suhkru, sinepi ja peterselliga. Kõik segada. Enne serveerimist hoida veidi külmikus.
Suitsukana-tatrasalat
400 gr suitsukana
6 dl tatart
4 tk marineeritud kurki
1 tomat
Kaste:
1,5 dl majoneesi
1 dl hapukoort
2 tl aroomisoola
2 tl sidrunpipart
maitseroheline
Segage kokku kastmeained ja jätke köögiviljade tükeldamise ajaks maitsestuma. Lõigake kurgid ribadeks, tükeldage tomat. Puhastage ja tükeldage kana, pange kõik salatiained kaussi ja segage kastmega. Soovi korral maitsestage meelepärase maitserohelisega (basiilik, siledaleheline petersell, till).
Kilu-kartulisalat kapparite ja munaga
500 gr kartulit
6 muna
150 gr marineeritud kurki
200 gr kilufileed
50 gr kappareid
salat
sool, pipar
Kaste:
1,5 spl sinepit
1,5 spl vedelat mett
4 spl sidruni mahla
15 spl oliivõli
Valmistage kaste. Kuumutage pannil õli, ning praadige kartulisektorid kuumas õlis krõbedaks ja kuldpruuniks. Tõstke taldrikule salatipadi. Lisage kurk, kilu ja kapparid. Lõpuks soe kartul.
Tükeldage munad ja lisage. Peale puistake tilli. Valage kastmega üle, viimistlege soola ja pipraga.
Puuviljasalat
1 apelsin
1 kiivi
1 pirn
1 õun
1 banaan
5- 6 mündilehte
2 spl vedelat mett
½ sidruni mahl
5 spl jogurtit
½ tl vaniljet
Tükeldage puuviljad, segage mündi, mee ja mahlaga.Tõstke külmikusse. Kloppige jogurt kohevaks, segage hulka vanilje ja 1-2 tl mett. Pange puuviljad kaussi ja tõstke peale jogurt.
Soojendav õunajook
1l mahla
1 kaneelipulk
1 tähtaniisi
2 vürtsitera
1tl vanillisuhkrut
Umbes 1 cm ingverijuurt
Kuumutage mahl, lisage maitseained ja laske 15-20 minutit tõmmata.
HELVE LAASIK