Härjanurme Maarahva Seltsi eriline jõulunädal

Veerandsajandat sünnipäeva tähistava Härjanurme Maarahva Seltsi jõulunädal peeti tänavu 5. kuni 8. detsembrini. Igal õhtul sündis midagi erilist – esmaspäeva õhtul meisterdati karpe, teisipäeva õhtul valmistati kergeid salateid, kolmapäeval tehti jõulukaunistusi ning neljapäeval ehteid.


Kristallvaigust ehteid valmistati juba roosipäeval, siis käis naisi õpetamas Kristi Onkel Kundast. “Mina siis õieti midagi valmis teha ei jõudnudki, sest roosipäeva korraldajana oli mul omajagu jooksmist. Eks me nüüd tuletasime kõik koos meelde,” ütles Härjanurme Maarahva Seltsi juhatuse liige Karina Kaarepere. Seltsis tegeleb käsitööga aktiivselt üle kümne naise. “Igaüks on midagi õppinud, eks me niiviisi üksteist juhendamegi ja oleme hakkama saanud,” rääkis Karina Kaarepere.

Tema sõnul on karpide tegemiseks vaja palju ruumi. Esmaspäeval oli aga väga palju rahvast kohal, kokku täpselt ei loetud, aga paarikümne inimese ringis võis olla küll. “Kodunt olid välja tulnud needki, kes tavaliselt seltsi üritustel ei käi,” rõõmustas naine.

Viimased nädalad enne õppeveerandi lõppu on lastel koolis rasked ning õhtuti peavad nad kodus järgmiseks päevaks õppima. Seda rohkem rõõmustas kõiki, kui nooremad jõulunädala õppetoas kaasa lõid.

Teisipäeval olid naised retseptid otsinud ja vajalikud toiduained ostnud ning proovisid üksteist toetades kergemate jõulusalatitega hakkama saada. Hea meel oli, et kaasa lõid ka kooliõpilased Diana Kink ja Ketrin Pari. Nemad tegid valmis puuviljasalati. Samuti olid kaasa tulnud Iti Lorett Soolep ja Anita Rähn. Nooremad said jõukohased ülesanded ning võtsid aktiivselt osa piparkoogikommide valmistamisest.

“Erilisi asju ei hakka ju kodus ise tegema, koos on lõbusam ja küllap koos kõik ka ära süüakse, isegi siis, kui ei tulnud välja päris see, mis olema pidi,” tunnistas Karina Kaarepere.

Võttes kokku oma kogemusi kergete salatite valmistamisest tunnistasid naised, et neile meeldis eriti tatrasalat. Singi ja musta ploomi salat oli hea ja huvitav ja hästi jõulune. Soe kilusalat jahtus natuke ära, kuna piparkoogikommidega läks aega. Aga maitses ka hästi.

Valik Härjanurme Maarahva Seltsi jõulunädala retsepte

Singi ja musta ploomi salat

250 gr kartulit

200 gr hapukurki

200 gr sinki

150 gr musti ploome

250 gr hapukoort

Kartul keeta. Kõik ained tükeldada väikesteks kuubikuteks. Koor maitsestada soola, suhkru, sinepi ja peterselliga. Kõik segada. Enne serveerimist hoida veidi külmikus.

Suitsukana-tatrasalat

400 gr suitsukana

6 dl tatart

4 tk marineeritud kurki

1 tomat

Kaste:

1,5 dl majoneesi

1 dl hapukoort

2 tl aroomisoola

2 tl sidrunpipart

maitseroheline

Segage kokku kastmeained ja jätke köögiviljade tükeldamise ajaks maitsestuma. Lõigake kurgid ribadeks, tükeldage tomat. Puhastage ja tükeldage kana, pange kõik salatiained kaussi ja segage kastmega. Soovi korral maitsestage meelepärase maitserohelisega (basiilik, siledaleheline petersell, till).

Kilu-kartulisalat kapparite ja munaga

500 gr kartulit

6 muna

150 gr marineeritud kurki

200 gr kilufileed

50 gr kappareid

salat

sool, pipar

Kaste:

1,5 spl sinepit

1,5 spl vedelat mett

4 spl sidruni mahla

15 spl oliivõli

Valmistage kaste. Kuumutage pannil õli, ning praadige kartulisektorid kuumas õlis krõbedaks ja kuldpruuniks. Tõstke taldrikule salatipadi. Lisage kurk, kilu ja kapparid. Lõpuks soe kartul.

Tükeldage munad ja lisage. Peale puistake tilli. Valage kastmega üle, viimistlege soola ja pipraga.

Puuviljasalat

1 apelsin

1 kiivi

1 pirn

1 õun

1 banaan

5- 6 mündilehte

2 spl vedelat mett

½ sidruni mahl

5 spl jogurtit

½ tl vaniljet

Tükeldage puuviljad, segage mündi, mee ja mahlaga.Tõstke külmikusse. Kloppige jogurt kohevaks, segage hulka vanilje ja 1-2 tl mett. Pange puuviljad kaussi ja tõstke peale jogurt.

Soojendav õunajook

1l mahla

1 kaneelipulk

1 tähtaniisi

2 vürtsitera

1tl vanillisuhkrut

Umbes 1 cm ingverijuurt

Kuumutage mahl, lisage maitseained ja laske 15-20 minutit tõmmata.

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus