Eesti toiduainetööstuse müügitulu mullu kasvas

Statistikaameti esialgsetel andmetel oli Eesti toiduainetööstuse müügitulu 2014. aastal 1,5 miljardit eurot. Võrreldes 2013. aastaga, kasvas see 60 miljoni euro võrra.

2014. aastal oli Eestis toiduainete tootmises kõige suurem müügitulu piimatoodete osas, järgnesid liha ja lihatooted, kala töötlemine ja säilitamine ning pagaritooted.

Piimatootmine on kasvanud

Koguseliselt on piimatööstuse kõige olulisemaks tooteartikliks piim, väärtuseliselt aga juust, kuna see on piimast ligi üheksa korda kallim. 2014. aastal olid kõige olulisemad piimatööstuse tooteartiklid piim (91 000 tonni), juust (23 000 tonni) ning kohupiim ja kohupiimatooted (19 000 tonni). Võrreldes 2013. aastaga, suurenes piima, või, maitsestamata jogurti ja piimapulbrite tootmine. Maitsestamata jogurti tootmine, mis 2000. aastal oli peaaegu olematu, on nüüdseks kuuekordistunud – 2014. aastal valmistati seda 4000 tonni.

Rohkem naturaalseid pooltooteid

Lihatööstusele oli 2014. aasta suhteliselt edukas. Müük vähenes vaid linnuliha töötlemises. Olulisel kohal tootmises olid termiliselt töötlemata naturaalsed pooltooted ja mitmesugused vorstid, iseäranis keeduvorstid ja viinerid. Võrreldes 2004. aastaga, on enim kasvanud naturaalsete pooltoodete (12 700 tonni võrra) tootmine, vähenenud aga suitsuvorsti tootmine (3400 tonni võrra).

2014. aastal valmistati 64 000 tonni kalatooteid. Märgatavalt on aastate jooksul vähenenud kalakonservide tootmine – kui 1980. aastatel ja 1990. aastate alguses ületas toodang 80 000 tonni, siis 2014. aastaks oli see langenud 2500 tonnini. Samuti on vähenenud soolatud, vürtsitatud ja kuivatatud kala tootmine.

Rohkem saia, vähem leiba

Pagaritoodetest toodeti 2014. aastal kõige enam saia ja sepikut (42 000 tonni) ning leiba (23 000 tonni). Jahu toodeti 93 000 tonni, millest üle 61 protsendi moodustas nisujahu.

Kui saia ja sepikut toodetakse rohkem, siis leiva järele näib nõudlus vähenevat. Kui rukkijahu toodetakse rohkem, aga leiba vähem, siis saab teha järelduse, et kodune leivaküpsetamine statistikas ei kajastu.

Mullu toodeti rekordkogus õlut

Toiduainetööstuse kõrval on oluline osa ka jookide tootmisel. Õlu ja kange alkoholi tootmine annavad olulise osa kogu Eesti toiduainetööstuse müügitulust (vastavalt 6 ja 5 protsenti) ning ligi kolmveerandi kogu joogitootmise müügitulust.

Õlle tootmine kasvab aasta-aastalt ja on tõusnud läbi aegade kõrgeimale tasemele – 2014. aastal toodeti seda 161,4 miljonit liitrit. 2014. aastal on võrreldes varasema aastaga kasvanud ka kange alkoholi, puuvilja- ja marjaveinide ning lahjade alkohoolsete jookide tootmine.

Vett villitakse pudelisse järjest rohkem, karastusjooke järjest vähem.

RUTH RENTER, statistikaameti juhtivstatistik

blog comments powered by Disqus