Eesti suurim sojapiimatoodete valmistaja teeb koostööd Jõgeva sordiaretajatega

Uue ettevõtte nõukogu esimees on Priit Saksing, kes prognoosib sojapiimast tehtud toidukaupadele soodsat turgu mitte ainult Eestis, vaid ka välismaal. Mitmete ettevõtlusvaldkondadega tegelev Priit Saksing märkis, et teda kutsusid uues ettevõtlusprojektis osalema noored ettevõtjad, kes pidasid otstarbekaks käivitada  paljudes riikides tervislikkuse tõttu populaarseks saanud sojapiimatoodete valmistamine ka Eestis. Saksingu sõnul kiitis projekti heaks tuntud majandusmees ja hariduse edendaja Hannes Tamjärv, kes tuli ka üheks rahastajaks.

Soya Foods Baltic OÜ juhatuse liige Neeme Rõõs ütles, et Peetris avati ettevõte põhjusel, et siin avanes võimalus saada endises sööklas igati sobivad ruumid firma tööle rakendamiseks. “Seadmed, mida kasutame, on Soome ja Venemaa päritoluga.”

Peetris valmistakse sojapiimast jogurteid, kohupiimakreeme, võideid, majoneese, sojajuustu ehk tofut ? kokku kolmeteist toodet.

Tootearendusjuht Merike Tärk(pildil) selgitas: ?Tootmisel on olulisemaks komponendiks sojapiim, mida pressime sojaubadest. Alguses uba puhastakse, siis leotakse kuni 18 tundi, kusjuures kaks-kolm korda peab vett vahetama. Seejärel järgneb taas pesemine ja kurnamine ning siis pannakse oad vanaaegse koorelahutajaga sarnasesse seadmesse, kus uba purustatakse ja pressitakse välja valge vedelik, mida kutsume sojapiimaks. Toodete maitsestamiseks kasutame looduslikke komponente, mitmeid Eestis kasvatatud marju ja aedvilju: astelpaju, maasikaid, tilli, peterselli jne. Olen juba üle kümne aasta sojatoodete pidev kasutaja ja tunnen, et tervis on märksa paranenud.”

Sojauba võiks kasvatada Eestis

Praegu  tuuakse sojauba Hispaaniast ja Moldovast. Ettevõte plaanib koostööd Jõgeva Sordiaretuse Instituudiga sojaubade  kasvatamiseks Eestis. Teadustöötajatega on kohtunud Soya Foods Baltic OÜ tegevdirektor Urmas Matsalu. Vajalike võrdluskatsetega on Sordiaretuse Instituudis juba alustatud vanemteadur Maia Raudsepingu ja agronoom Margus Essi eestvedamisel. “Sojauba on soojanõudlik põllukultuur, kuid on võimalik välja selgitada, millised sordid sobivad kasvatamiseks just Eestis. Oleme saanud kolmel aastal päris hea sojaoa saagi, mida võib võrrelda  tavalise oa- ja hernesaagiga. Esimesed võrdluskatsete tulemused avalikustame järgmisel aastal,” rääkis Maia Raudseping. 

“Firma eesmärk on varuda tulevikus sojauba Eesti põllumeestelt, loodame, et selle toetuseks rakendatakse ellu ka riiklik programm, sest põllumajandusminister Ester Tuiksoo on entusiastlik eestimaise toidu propageerija. Praeguseks on Eestis loodud ka Sojaliit, mis teeb sojakasvatamiseks eeluuringuid. Tahame, et uus ja seni ainulaadne toiduainetetööstuse ettevõte Peetris stimuleeriks maaelu arengut erinevates Eestimaa paikades, mõistagi ka Jõgevamaal kui ühes edukamas põllumajanduspiirkonnas,” lausus Priit Saksing. Juhatuse liikme Neeme Rõõsi sõnul on esimesed Eesti talunikud juba koostöös Soya Foods Baltic OÜ-ga sojaubade kasvatamist alustanud. Väike-Maarja talunik Mart Lepik kasvatab kahte sojaoa sorti neljal erineval meetodil. Jõgevamaal hästi tuntud talunik Hendrik Allsaar arvas, et sojaubade kasvatamine peaks Eestis olema võimalik ja võib kujuneda põllumeeste jaoks huvitavaks tegevuseks. “Asume Kanadaga samas kliimavöötmes ja seal kasvab sojauba hästi.”    

“Me põhimõte on eelistada eestimaist igal sammul, kus võimalik. Majoneesi ja võiete valmistamiseks vajalikku rapsiõli ostame näiteks aktsiaseltsist Werol Tehased,” ütles  Urmas Matsalu. “Kavatseme korraldada sojatoodete degusteerimist erinevates Eestimaa paikades. Jõgeval saab sojatoodeteid maitsta 8. augustil kaubahallis,” märkis ta.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus