E-Piim Põltsamaa Meierei juhataja Uno Saksi sõnul jõudis juustukatel kohale detsembri alguses, samal kuul toodeti ka esimesed proovipartiid ning tänaseks on uus katel täiesti töökorras.
Katla kogumaksumuseks kujunes projekteerimisest kuni töölepanekuni umbes kaheksa miljonit krooni.
TÜ E-Piim juhatuse esimehe Jaanus Muraka sõnul on ettevõtte suund suurendada juustutootmist ning vähendada piimapulbri- ja võitootmist. Aastas toodetakse Põltsamaa Meiereis umbes 6500 tonni juustu ning uue juustukatla paigaldamine on ettevõtte tänavuaastane suurim investeering. Esimene kaasaegne juustukatel paigaldati Põltsamaa Meiereisse 2001 aastal, teine 2003. aastal.
Uno Saksi sõnul on uus Sveitsist toodud katel analoogne senistega.Varem meiereil kaks juustukatelt ja kaks juustupressi, siis nüüd on kolm katelt ja kaks pressi. Kolmas press paigaldatakse järgmisel aastal, see võimaldab toota ööpäevas üle 20 tonni juustu. “Juustu toodetakse partiide kaupa. Ühe partii valmimiseks katlas kulub veidi alla kolme tunni,” rääkis Saks. Kohupiimasarnane mass valatakse seejärel pressi, kuid juustu pressimiseks nii palju aega ei kulu. Nii oligi seni probleemiks, et pressida oleks saanud rohkem juustu, kui katlad võimaldasid.
Murakas kinnitas, et seoses uue katla paigaldamisega saab tsehhis tööd 5-7 uut inimest.
Juustukatla paigaldamisel tehti lihtsamad tööd ära oma jõududega, kuid katla käivitamise juures olid abiks kolm tootjafirma esindajat Sveitsist, kes korraldasid automaatika töölerakendumise.
Tänavu on plaanis suurendada ka soolamisvannide arvu, nende töödega tahetakse alustada aprillis. Selleks on vajalik tootmishoonet laiendada. Uno Saksi sõnul peaks juurdeehitis valmima mais. Kolmele olemasolevale soolamisvannile lisandub veel kolm.
Ettevõtte möödunud aasta suurimaks investeeringuks oli aga pakendamisosakonna loomine Põltsamaale.
Praegu rahuldab pakkimisliinide võimsus veel kasvavat tootmismahtu, kuid seoses uue juustukatla paigaldamisega kasvab tootmismaht ja loomulikult ka vajadus juustu pakkimise järele. “Eelmisel aastal valminud pakkimisosakond täidab hetkel meie vajadused, pidevalt tuleb seadmeteparki uuendada,” ütles Saks.
Eesti kapitalil põhineva piimaühistu E-Piim omanikeks on piimatootjad. Lisaks Põltsamaa Meiereile on ettevõttel meierei Järva-Jaanis ning esindused Tallinnas ja Läänemaal. E-Piim toodab kokku ligi 30 eri nimetust ja erinevalt pakendatud juustu. Umbes veerand sellest turustatakse Eestis, ülejäänu läheb mujale Euroopasse ja Venemaale.
Põltsamaal läheb iga päev tootmisse umbes 190 tonni piima, mida ostetakse kokku üle Eesti.
TÜ E-Piim osaleb ka kuni 22. jaanuarini kestval mainekal toidumessil Grüne Woche Saksamaal Berliinis. “Tegemist on lõpptarbijale mõeldud messiga, kus saab hinnata Saksa tarbijate maitset,” selgitas Jaanus Murakas. Messilt saadakse informatsiooni, millise maitsega ja kuidas pakendatud juustu Saksamaa tarbija eelistab ning kuidas on rahul selle kvaliteediga. “Tagasiside meie toodangu ja ka Eesti põlumajandustoodangu kohta tervikuna on väga positiivne,” kinnitas Murakas.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, mille liige on ka E-Piim, osaleb koostöös põllumajandusministeeriumiga messil juba üheksandat korda.
EVA KLAAS