Avatud talud pakkusid külastajatele seinast seina elamusi

Nädalavahetus pakkus tuhandetele eestimaalastele hõrgutavaid maitseelamusi ja võrgutavaid hetki. Pole välistatud, et nii mõnigi linnasaks on taaskord edukalt maausku keeratud. Ka meie maakonna talud tegid oma uksed huvilistele valla.


TAIMI LUTSAR

Avatud talude päeva fenomeni on raske seletada. Igal aastal, kui saabub see nimetatud nädalavahetus, on massid liikvel.
Võrreldes varasemate aastatega on külastajaid aina rohkem ja ka talumajapidamiste ettevalmistus külaliste vastu võtmiseks põhjalikum.
Avatud talude päeva populaarsust näitab ka maaeluministeeriumi iga-aastane uuring, mille kohaselt eelmisel aastal teadis 93% Eesti elanikkonnast selle päeva toimumisest.
Julgen arvata, et rohkem selliseid üritusi ei ole, mis saaks hiilata selliste tulemustega elanikkonna teadlikkuse osas.
Jõgevamaa talud pakkusid lisaks oma tavapärase elu näitamisele ka kohapealsetest talusaadustest valmistatud suupisteid ja jooke. Selleks päevaks avatud talupoodidest sai kaasa osta taluettevõtte toodangut. Pereettevõtte Meemeistrid OÜ osales tänavu avatud talude päeval kuuendat korda. Ettevõtte üks veduritest, Raul Terep, ütles pühapäeva õhtul, et täpsed kokkuvõtted on veel tegemata, kuid hinnanguliselt võis neil olla külastajaid umbes viiesaja kanti – sadakond rohkem kui eelmisel aastal.

Pakuti talutoitu ja toodangut

„Kui muidu tuleb toodangu müümiseks laatadel käia, siis sel nädalavahetusel tulevad inimesed meie juurde,” oli Terep igati rahul võimalustega, mida see päev toidutootjale pakub.
Tädirutt nokitseb OÜ tegutseb Moona talus Sadukülas.Tegeletakse peamiselt vabalt peetavate kanade kasvatamise ning aias ja köögis nokitsemisega. Tänavu osaleti avatud talude päeval esimest korda.
Julgelt võeti ette kaks päeva ja saadi edukalt hakkama. Rutt Pütsepp oli sellesse rongi sattununa toimunust vaimustuses ja lubas kindlasti ka järgmisel aastal osaleda.
„Kindlasti osaleme. Nüüd teame juba, mida oodata ja kindlasti valmistame rohkem ette,” sõnas ta. Eraldi rõõmu jagas ta külastajate osas: „Väga põnevaid külalisi käis. Inimesed esitasid huvitavaid küsimusi, mõnega jätkus juttu rohkem kui tunniks.”
Toiduvalikus olid peamiselt munast valmistatud tooted ja küpsetised, mis olid värsked ja hõrgud. Eriti maitsev oli munarull ja kohapeal valminud sefiirikook. Pütsepp lubas järgmisel aastal täiustada muna ja kanatoitude valikut, et külastajatele pakkuda veelgi paremaid kulinaarseid elamusi. Loomulikult said külastajad siit kaasa osta vabalt peetavate kanade mune, mis päriselt ka on maitse poolest hoopis teine klass võrreldes poemunaga.

Tippklassi restoran taluhoovis

Pärast seikluslike kurvide läbimist jõudsid avatud talude päeva külastajad Puutsa tallu. Puurmani taga metsade vahele viivad käänulised teed viisid külastajad maadele, kus kasvatatakse peamiselt lihaveiseid, punaseid anguseid, simmentale ning sekka ka pisut wagysid, kelle liha peetakse restoranimaailmas kulinaarseks tippklassiks.
Juba eemalt tundus, et tegu on festivali mõõtu sündmusega. Talu parkla oli juba varastel tundidel autosid täis. Sisenedes tervitas külalisi elav muusika ning hõrgutavad aroomid tõotasid maitsvat kõhutäit.
Kõige populaarsem oli Anguse burger brioche burgerikukliga, lisandiks marineeritud punane sibul, tomat, cheddar juust ja käsitöömajonees. Omaette maitseelamust pakkus rohumaaveise välisfilee steik, mis tuli professionaalsete kokkade käe alt otse grillilt. Kõrvale pakuti Kolleri talu värsket kartulit, grillitud maisi, kõrvetatud sibula ja chimichurri kastmega.
Tuleb tunnistada, et nii hõrku ja suussulavat veiseliha ei ole siinkirjutaja veel varem mekkinud. Lisaks pakuti külastajatele Puutsa veiselihaseljankat, mida isegi lapsed kiitsid taevani. Menüüst ei puudunud ka magusad hõrgutised, mis justkui kirsina tordil panid punkti suurepärasele söömaajale.
Avatud talude päeval tasub kindlasti võtta aega. Tormamine ei käi maaelu juurde. Sestap on hea võtta hetk ja nautida kõike, mida talud külalisele pakuvad. Talletatud elamused jäävad väärtuslike pärlitena mällu ja tänutunne kestma. Oleme rikas rahvas oma rikkaliku maaeluga ning nälga ei tule meil kindlasti karta.

 

blog comments powered by Disqus