Jõgeva haigla juht Peep Põdder: Eesti inimene ei pööra tervisele tähelepanu

Koroonaviiruse esimesest lainest jäi Jõgevamaa suhteliselt puutumata, aga teise laine alguses oli nakatunute suhtarvult 10 000 elaniku kohta pikalt esimesel kohal. Neljapäeval lisandus Jõgevamaale üks positiivne koroonaviiruse test, kolmapäeval viis. Eilse seisuga oli Jõgevamaal aktiivseid haigusjuhte 24.


„Ikka veel näitajate poolest esikolmikus. Õnneks ei ole praegu palju raskeid haigusjuhtusid,“ ütles Vooremaale Jõgeva haigla juht Peep Põdder.

Mis on COVID-19 teise laine juures teisiti kui esimese puhul?
Sellele lainele on iseloomulik, et haigus levib koldeliselt ja koldeid on lihtsam tuvastada. Neid, kelle puhul on selgusetu, kust nad nakkuse said, on ka vähem. Kolde isoleerimine on oluline. Kurb, et inimesed on võrreldes eelmise lainega ettevaatuse kaotanud.
Kohtasin kell 11 õhtul haigla välisukse juures patsienti, kes läks ust lahti tegema, et võtta vastu talle toodud pakki. Kellelgi polnud maski, ei muid ettevaatusabinõusid.
Ometi on ette nähtud, et haiglas käivad kõik maskiga ja jälgitakse ettevaatusabinõusid. 2 + 2 reeglit tuleks väga täpselt täita. Kui vaadata seda, mis mujal Euroopas toimub, siis COVID-19 levib plahvatuslikult ja riigid reageerivad järjest jõulisemate meetmetega. Näiteks Saksamaa.
Ei ole ka lohutavaid teateid vaktsiinide väljatöötamise vallas.

Millega peaksime viiruste hooajal arvestama?
Sotsiaalseid kontakte tuleks ikka võimalusel vähendada. Murega vaatan, kuidas raamatukogud ja kultuurimajad ootavad, et neil lubataks üritusi korraldada. Kui neid siis lubatakse, ei kanna keegi maski, pole tagatud 2 + 2 reegli täitmise võimalus või on müüdud ettenähtust rohkem pileteid. Ennustan, et seisukord läheb hullemaks. Suurim hirm on praegu, et palju nakkust koolivaheajal reisidelt kaasa toodi. See peaks alles selguma.

Mida arvate asümptomaatilistest haigusjuhtudest?
Asümptomaatilised ise väidavad, et neil ei ole midagi viga, aga test on positiivne. Kui veidi kaevata, selgub enamasti, et kurk oli veidi valus või ajas vahel köhatama. Eesti inimene ei pööra paraku oma tervisele küllalt tähelepanu. Kohe kindlasti ei kraadi ka iga päev.
Ometi on praegu väga tähtis, et haigusnähtudega tööle ei ilmutaks. Ja see peaks olema ka tööandjate kohustus, mitte lubada haigusnähtudega inimesi tööle.

Kui me võime haiged olla nii, et midagi ei märkagi, kas me siis üldse peame seda haigust nii väga kartma?
Me ei tea sellest viirusest ju kuigi palju. Ka Eestis on juba diagnoositud kordushaigestumisi. Kuigi võib tunduda, et enamus põeb kergesti, on see haigus ikka väga nakkav. Ja nende seas, kellega üks kergelt põdev või asümptomaatiline haige kokku puutub, võib olla ka neid, kes põevad raskelt või kellele see on surmav. Kergelt või asümptomaatilisest COVID-haigest võib kergesti saada meditsiiniline mõrvar.
Esimene koroonaviiruse laine, SARS, sai ju suhteliselt ruttu pidama, COVID on ikka kordades nakkavam.

Kuidas soovitate käituda?
Suhelge ometi telefonis või Skype`is ja katsuge vältida sotsiaalseid kontakte.
Jõgevamaal peaks kindlasti kandma maski nii ühistranspordis kui ka näiteks poes. On maid, kus maski kandmine on nakkusperioodil tavapärane, näiteks Jaapanis. See näitab lugupidavat suhtumist teistesse inimestesse. Kaitseb ju maski kandmine teisi inimesi sinu levitatud nakkuse eest.
Neid on nüüd ka juba normaalselt saada ja mina julgen küll soovitada meie Softmedi maske, need on väga hea kvaliteediga. Mis eriti oluline, nad on tehtud heas toitumuses oleva põhjamaa inimese näo jaoks, ega ole liiga väikesed, nagu hiina maskid.
Tegeleme sellega, mida tõesti vaja teha on, käime tööl ja koolis. Aga kas on tõesti vaja minna raamatukokku hingedepäeva teeõhtule või mõnele muule üritusele?!
Muidugi on inimesed kriisist väsinud, vaimne tervis saab ka kannatada, aga ennast tuleks siiski kokku võtta. Kui inimene on juba testile saadetud, on selleks põhjust ja testivastuse saabumiseni tuleb kindlasti jääda isolatsiooni.
HOIA-äpp on iseenesest suurepärane mõte. Selle töötamine aga sõltub inimeste vastutustundest. Kui haigestutakse, on ennast vaja haigeks märkida. Häbist haigestumise ees tuleb üle saada. Kui inimene juba haige on, ei ole ka tema süüdistamisel mingit mõtet.

Kas haiglasse ja eriarsti juurde pääseb nüüd ainult haigla peauksest?
Haiglas on loomulikult erikord. Külastused pole oodatud, pakke saab küll edasi anda. Eriarstile pääseb tõesti praegu maja peauksest. Liikumisraskustega ja ratastooliinimesed pääsevad sisse haigla vastuvõtust. Kui meil perearstikeskuse ja haigla vahelised uksed lahti olid, sattus haiglasse liiga palju maskita inimesi. Proovisime jätta desovahendi karbitäie maske ukse juurde, aga siis võeti neid korraga niipalju kui oli. Seega ümber maja liikumine on hetkel paratamatu. Eks siis kui kavandatav perearstikeskus valmis saab, tuleb patsientidel perearsti juurest eriarstile minekuks teha kilomeetrine jalutuskäik.

Kuidas käituda tervisemurede korral?
Jõgeva haigla personal on testitud ja kõik on negatiivsed. Kui lähedal aga tõbi oli, näitas situatsioon, kui külmetushaiguse nähtudega patsient tuli perearsti juurde, sai saatekirja koroonaviiruse testile, vereanalüüsile ja röntgenisse.
Testi saab teha Tartus ja sinna pääses ta kahe päeva pärast. Enne otsustas ära teha muud analüüsid siin. Patsient osutus COVID-positiivseks. Õnneks oli meie personal nõuetekohaselt ettevaatlik, kontakt ei olnud liiga pikk ja keegi ei haigestunud, aga võimalus selleks oli loodud.
Vaja on, et me hoiaksime rohkem neid, kes eesliinil. Ja mitte ainult meedikuid, vaid ka sotsiaaltöötajaid, hooldajaid, õpetajaid. Kui saata natuke köhas laps kooli, võib see viia koduõppele mitu klassi ja jätta ära ainetunnid veel mitmel. Mõelge, kui palju kokkupuutumist inimestega on poemüüjatel.

Mida me teeme nendega, kes ei usu viirust?
Liidame nad lapiku maa uskujate ja vaktsiinivastaste gruppi. Ega nende uskumisi ei muuda muu kui see, kui nad ise haigeks jäävad. Eks viirus ise karistab nad ära.

ANDRA KIRNA

blog comments powered by Disqus