Eesti Sohva konkurss leidis lõpplahenduse

Eesti Sohva korraldatud ideekonkurss, millele laekus üle poolesaja idee on lõppenud ja võitjad selgunud. Žürii, kuhu kuulusid JAEKi esindaja Maiu Veltbach, Jõgeva vallavolikogu esimees Raivo Meitus ja Softcomi endine tootmisjuht Marju Maas, jagasid välja preemiad nii Viljandisse, Tallinnasse kui ka Põlvasse. Info konkursi toimumise kohta levis kulutulena sotsiaalmeedias.


Eesti Sohva korraldas konkursi ennekõike selleks, et leida rakendus oma tootmisjääkidele. Seda siiski ühelt poolt. Teisalt on maailmas üha levinud trend taaskasutamine ning sellest filosoofiast kantuna, on meie riigis käimas mitu projekti, mille väljapaistvamad näited on maailmakoristuspäev ning Reet Ausi juhitav kanga- ja tekstiilijääkide kasutamise riidebränd.

Töödest näitus

Ettevõtte juhi Priit Pettai sõnul lahendab kangale taakasutuse leidmine kaks probleemi. „Ühelt poolt saavad tulevased ja praegused käsitöö ning tootedisainihuvilised põnevat materjali, mida kasutada. Teisalt lahendab see üha enam kõneainet pakkuva jäätmete probleemi,“ selgitas Pettai.
Fakt on see, et diivanite ja pehme mööbli tootmisel tekivad jäägid, eriti tekstiil, millest pärast juurdelõikust jäävad järele päris suured kangatükid. Loomulikult jääb üle ka väiksemaid tükke. „Uurisin prügifirmadelt, kuhu kangajäägid pannakse ja mis nendega tehakse,“ rääkis Pettai. Ta hakkas uurima, kuidas oleks ülejäägi väärindamisega ehk sellele uue elu andmisega, kui leida hea idee.
Pettai ütles, et konkurss läks väga edukalt. Taas leidis kinnitust meie inimeste nutikus, mis oli omakorda seotud väga tugeva kvaliteediga. „Kvaliteet üllatas nii mind kui ka kõiki teisi,“ rõõmustas ettevõtte juht ning teatas, et kõik, kes töid hindasid, olid väga positiivselt meelestatud.
„Üllatav on, et see temaatika inimestele nii palju korda läheb. Areng taaskasutamise vallas peaks jätkuma. Mõtleme, kuidas vinti rohkem juurde keerata, et osalejad ja ka see esikümme, kelle välja valisime, kuid ei osutunud seekord võitjateks, leiaks oma töödele rakenduste“ ütles Pettai. Ta pakkus välja idee, et töödest võiks korraldada rändnäituse, kas siinsamas Jõgeval või kuskil veel, näiteks koolides. „Selleks on vaja esmajärjekorras saada osalejate nõusolek,“ möönis juht.
Jääkidega on plaane veel, millest ettevõte lubab peagi lähemalt rääkida.
Üks, mis kindel – Eesti Sohva kampaania, mis toimus sotsiaalmeedias on Jõgeval tegutsevale ettevõttele kõvasti tuntust juurde lisanud. Pettai kinnitas, et ettevõte pole pidanud juba pikemat aega kangast prügikasti viskama.
Kõige suurema preemia ehk esikoha sai Anne Oberšneider Viljandist. Juba kooliajal oskas ta muuta tootmisjääke praktilisteks esemeteks. Näiteks valmistas ta prügimäelt saadud nahajääkidest spordikotte, millega teenis oma esimese auto raha. „Kott maksis 100 rubla, auto sai 2000-ga,“ sõnas laureaat.
Viimasel ajal on Annet inspireerinud Reet Ausi tegevus, kes talle Loova Eesti korraldatud Tekstiililabori kaudu mentoriks sattus ning kellelt ta oma mõtetele tuge sai.
Võiduidee tõi see, et ta tütrel, kes Taani õppima läks, oli väike korter ning voodiriideid ja tekke polnud õieti kuhugi panna. Nende paigutamiseks oli vaja leida funktsionaalne lahendus – diivanipadi.

Teine koht Tallinna

Teise koha pälvisid juba niigi ettevõtlusega tegelevad ja taaskasutust fännavad Sandra Vallik ja Triin Kullisaar Tallinnast. „Meil on üks väike e-pood, mis asub aadressil Lumman.ee ja me alustasime oma tegevust riidest mähkmete ja loodust hoidvate beebitoodete valmistamisega, millele tekkisid kõrvale puidu- ja tekstiilijääkidest omatooted,“ rääkis Triin Kullisaar, kelle jaoks polnud osalemine kindlasti juhuslik. Ta avaldas tunnustust Eesti Sohvale, kes kasutas info levitamisel oskuslikult sotsiaalmeediat. „See teeb positiivses mõttes Eestis väiksemaks,“ ütles teise koha pälvinud tiimi esindaja. „Tänuväärne projekt,“ kiitis ta.
Kolmanda koha pälvis õpilasfirma, mis koosneb eranditult Põlva gümnaasiumi ettevõtlusõpetaja Kaia Tamme käe all tegutsevatest koolinoortest. Õpilasfirma Mängutasku idee on lihtne – tekstiilist kabe-malelaud ja mustad ja valged kivikesed kotikesega kõrval. Kaasas ka mängujuhendid vähemalt kolme mängu mängimiseks. Mängutasku moodustavad Evelin Arulepp, Indra Liz Nemvalts ja Kristiina Reinok.
Põlvas on tänu Tamme jõulisele eestvedamisele juba tugevad traditsioonid ning tunnustust tuleb sinna üle Eesti. Seekordse esiletõstmise üle on õnnelikud nii õpetaja kui ka õpilased. Tootel on juures ka igati korralik ingliskeelne juhend ning sihid on selgepiirilised.
Konkursi võitjal oli korraldajatele ja Eesti ettevõtetele idee tekitada käsitööks sobilike tootmisjääkide jaoks sorteerimisjaam, mis võiks paikneda Eesti keskel. Tal endal polnud kohe sobivat pinda, kus materjali laiali laotada, võtta. Kui leiduks selline koht, oleks jääkide tahtjaid kindlasti rohkem.

INDREK SARAPUU

blog comments powered by Disqus