Kuremaa pillimehed tähistasid poolesajandat juubelit

Pühapäeval Kuremaa lossis toimunud muusikasündmusega „Kuremaa bänd 50. Agrozost Retpopini” tähistati selles paigas tegutseva muusikakollektiivi poolesajandat aastapäeva. Kõlasid Eesti ja välismaa autorite muusikapalad erinevatest aegadest. Lauludega lõid meeleolu orkestriga koostööd teinud solistid.


Kuremaa bändi looja ning seda viiskümmend aastat juhtinud Vello Pütsep tunnistas enne juubelikontserdi algust, et närveerida pole põhjust. „Kõik on paigas. Peaproov läks korda. Hea, et kokku tulid ka endised pillimehed lähemalt ja kaugemalt. Juubelikontserdil mängimegi lugusid, mis olnud repertuaaris läbi viiekümne aasta.”

Kuremaa bändi ajalugu uurinud Peep Puis märkis kontserdi avades, et kollektiiv loodi suuresti Kuremaa sovhoostehnikumi direktori Endel Söödi toetamisel, kusjuures majandijuht korraldas asju nii, et tehnikumi autod ja bussid võtsid iga pillimehe kodu juurest peale ja sõidutasid ta ka koju tagasi. Pärast laureaaditiitlite võitmist korraldas ta oma kodus muusikutele vastuvõtu.”

Kahtlane nimi Agrozo

Kontserdi algul kõlasid Hiiumaa teemalised muusikapalad. Põhjuseks see, et Vello Pütsep on töötanud Hiiumaal rajooni kultuurimaja juhatajana. Solistidena astusid publiku ette Mati Linno ja Erika Monikainen, Tõnu Kaha, Aimar Pihlak ja Veronica Vaht. Muusikalise tervituse tõid ka Kuremaa seeniorlauljad ja naisansambel.

Musitseerimise vahepalaks rääkis Peep Puis huvitavaid lugusid Kuremaa bändist. „Erinevate nimede all tegutsenud bänd kandis algul nime Agrozo. Toonased repertuaari hindajad ja kultuuriametnikud vaatasid, et tegemist on välismaise nimega kahtlase bändiga. Kui nad said teada, et nimega on mõeldud agronoome ja zootehnikuid, keda Kuremaal koolitati, jäid nad aga väga rahule, sest see kõlas ajastuhõnguliselt.”

Juubeliks välja antud voldikus on ka fotod instrumentaalkvartett Agrozo esinemisest Moskvas 1974. aastal, samuti Kuremaa Bigbändist kui 1988. aasta taidlusülevaatuse võitjast ning mitmeid teisigi kultuuriloolisi pilte. Näiteks telesaate „Kodukandilood” lindistusest Kuremaal 1981. aastal.

Praegu kannab Kuremaa bänd nime Retpop. Täna musitseerivad selles Jaak Kirs ja Aivar Tehvan trompetil, Leo Karu saksofonil, Raul Rääsk basskitarril, Voldemar Vider löökriistadel ja juhendaja Vello Pütsep klahvpillidel.

„Mina olen Kuremaa bändis mänginud seitsmekümnendate aastate lõpul ning kaheksakümnendate alguses,” ütles löökriistadel musitseerinud Margus Mitt. Tema arvates on Kuremaa bändi fenomeniks ennekõike Vello Pütsep. Kontserdi külastanud muusik Feliks  Herman toonitas, et Pütsep on oma töös ja hobides ühendanud kultuuri ja spordi.

Pütsep ja Kuremaa

Ühiskonnategelane Juhan Telgmaa uuris huviga näitust. „Ühel pildil tantsib mu abikaasa Meeli rahvatantsu, teisel mängin ise pilli. Pärast Eesti Põllumajanduse Akadeemia lõpetamist suunati mind Kuremaa sovhoostehnikumi peainseneriks. Hiljem edutati direktori asetäitjaks. Hakkasin bändis saksofoni mängima,” rääkis Telgmaa.

Kuremaa bändi praeguseid ja kunagisi liikmeid õnnitlenud SA Kuremaa turismi- ja arenduskeskus juhataja Tiina Tegelmann avaldas soovi, et bändi tegevus jätkuks. „Et see tee oleks alati valge. Palju õnne ja jaksu. Olete Kuremaa lossi alati oodatud.”

Tervitussõnu ütlesid ka Kuremaa Külaseltsi juhatuse liige Raul Soodla ja kultuuriselts Jensel juhatuse liige Eili Rajapuu.

„Kui ma mõtlen Kuremaa bändile, tulevad mulle esimeste märgusõnadena meelde nostalgia ja Vello Pütsep. Tema ongi mind kutsunud Kuremaale erinevatele kultuurisündmustele teadustama. Vello on tõeline näidis ühest kultuurihingest väikeses maakohas Eestimaal. Olen tuttavaks saanud ka Kuremaa orkestriga aastakümneid koostööd teinud laulja Mati Linnoga. Meil on väga palju ühiseid sõpru ja tuttavaid. Samuti on elu mind kokku viinud muusik Aimar Pihlakuga,” ütles kontserti õhtujuht Peep Puis, kes juhib kultuurielu Tartumaal Kambja vallas.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus