Oikumeenilised noortepäevad toimusid Põltsamaal

Eesti Kirikute Nõukogu Noortetöö Nõukogu korraldatud oikumeenilised noortepäevad, mille teemaks oli sel aastal „Traditsioon”, toimusid möödunud nädalavahetusel Põltsamaal.


Grupitööd, seminarid ja paneeldiskussioon otsisid vastust küsimustele, mis on erinevate kirikute traditsioon, kas uuemates kirikutes/konfessioonides on ka traditsiooni ja mida saab lugeda traditsiooniks. Osalejaid oli viiest erinevast kirikust üle Eesti. Peamiselt noored täiskasvanud, kes on oma kirikutes ja kogudustes aktiivsed.

„Arvan, et oikumeeniline liikumine Eestis on aktuaalne, sest kõik meie kristlikud kirikud on omaette siin vähemuses. Eestis on juba tekkinud oikumeeniline traditsioon ning on oluline, et noored sellega kokku puutuks ja Eesti oikumeeniline maastik ära ei kaoks. Kui noored saavad aimu naaberkonfessioonide tegevusest, on ainult hea,“ rääkis EELK laste- ja noorsootöö ühenduse juhatuse liige Triin Salmu.

Noortepäevade „Traditsioon“ paneelidiskussioon tõi Põltsamaale poolte Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikute vaimulikud. Osalesid Eesti Metodisti Kiriku superintentent Robert Tšerenkov, Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku vaimulik Markus Haamer, Eesti Kristliku Nelipühi Kiriku piiskop Ago Lilleorg, Rooma Katoliku Kiriku Eesti Apostelliku Administratuuri preester Isa Miguel Angel Arata Rosenthal ja Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistikoguduste Liidu pastor Meego Remmel.

Paneeldiskussiooni modereerinud Samuel Axel Maikalu Põltsamaa nelipühi kogudusest ütles, et oli väga õpetlik vaadata, kuidas kõrvuti istusid nelipühi koguduse õpetaja ja katoliiklane.

„Nelipühi kirik Eestis on vaevalt kolmekümneaastane, sest traditsiooni hoiti nõukogude ajal alal Läänes ja katoliku kirik on vanim pidevalt tegutsev institutsioon üldse. Ja nad mitte ei saanud ainult hästi läbi, vaid toetasid teineteist.

Põltsamaal saavad luterlased ja nelipühilased väga hästi läbi ja teevad palju koos. Eestis on üldse oikumeenia pigem kristlastele arusaadav, sest meil on ju ühine eesmärk, kuulutada Evangeeliumi – rõõmusõnumit.

Et ei tülitseta, ei tähenda kohe, et suheldakse. Noortepäevade programmi juurde kuulus ju see, et tutvutakse ja sõbrunetakse, sest nii on kõik kristlased tugevamad,“ rääkis Samuel Axel Maikalu Vooremaale.

ANDRA KIRNA

blog comments powered by Disqus