Võisiku kodus avati seiklusrada

Põltsamaa vallas Võisiku kodus avati hiljuti seikluspark, mida maja töötajad ja kliendid aktiivselt kasutama on asunud. Igal kolmapäeval toimub seikluspargis töötajate ja klientide ühine spordipäev.


Võisiku Kodu juhataja Merike Ohno sõnul pakkus seikluspargi rajamise idee välja tegevusjuhendaja Margit Helve, kes tegeleb sportlike klientide treenimisega. Paljud nooremad kliendid on asunud elama uutesse väiksematesse üksustesse ja seetõttu proovitakse leida spordihuvilisi ka vanemate seast.

Seikluspargi loomise eesmärk ei ole ainult treeningute läbiviimine, vaid aktiivsete liikumisvõimaluste pakkumine võimalikult paljudele. Helve sõnul oli algne kavatsus luua takistusrada sportlikele inimestele.

Merike Ohno arvas, et see peaks pakkuma kõigile aktiivset liikumisvõimalust. Seetõttu tehti mitu erineva raskusastmega rada, et külastajatel oleks võimalus liikumiseks ja jõukohaste harjutuste tegemiseks.

Eri värvi rajad

Punase raja näol on tegemist takistusrajaga, kus saab astuda, hüpata ja ronida. Rohelisel asfaltkattega rajal saavad ratastooliinimesed slaalomit sõita. Kollasel rajal saab teha kepikõndi ja lihtsalt jalutada.

Ettevalmistustega alustati juba sügisel, kui koos klientidega lõigati juustukiledest välja ribad, millest punuti kokku pikad köied. Seiklusrada on loodud käepärastest taaskasutatavatest vahenditest.

„Seiklusraja tegemisel ei kasutanud me kruvisid, naelu ega muid taolisi materjale. Lisaks juustukilele kasutasime veel puitu, vanu rehve, suuski ja muud seesugust. Idee seisnes selles, et me ei kuluta seiklusraja loomisele raha, vaid teeme selle valmis olemasolevatest materjalidest ning vahenditest,” rääkis Helve.

Seepärast valiti koht pargis teadmisega, et seiklusrada ei jää ette muruniitmisele ega lumelükkamisele. „Me ei pea seda siis talve saabudes kokku korjama. Küllap sai rada niisugune, sest mina endise maakooli õpilasena just sellistest käepärastest vahenditest tehtud atraktsioonidel kehalise kasvatuse tundides harjutusi tegingi. Moodsaid vahendeid siis veel ei olnud. Kõige paremini saab atraktsioonidel hakkama meie oma spordimees Indrek Hansen.“

Margit Helve on sportlike klientide treenerina näinud, et mitmed neist ei oska koosjalu hüpata või muid harjutusi teha. Seetõttu on takistusraja loomisel arvestatud, et seal oleks võimalus ka niisuguseid harjutusi sooritada.

„Seiklusraja mõte on pakkuda sportlikule tegevusele lisaks mängulisust ja meeldivat ajaviidet, mida töötajad ega kliendid ei tunnetaks sunniviisilise kohustusena,“ selgitas Ohno.

Pakub eduelamusi

Iga kolmapäeva pealelõunal tuleb kogu majarahvas seiklusrajale liikuma. Sportlikele inimestele toimuvad treeningud igal neljapäeval. Tublimad seiklusraja kasutajatest töötajad ja kliendid saavad igas kuus premeeritud. Margit Helve sõnul saavad seiklusraja kasutajad seal järjest paremini hakkama. Võisiku Kodu töötajate jaoks tekitab seiklusrada nostalgilisi mälestusi kooliaegsetest kehalise kasvatuse tundidest, hasarti ning pakub eduelamust.

Edust rääkides on Võisiku Kodu kliendid eriolümpialt alati medalitega tagasi tulnud. Igal talvel peetakse Otepääl toimuval eriolümpial kahepäevaseid suusavõistlusi, kus ka Võisiku Kodu sportlikud kliendid osalevad. Tänavu augustis toimub igas maakonnas eriolümpia sari „Kõnnime koos“ 9,5 kilomeetrisel rajal kõndimine, mis Jõgevamaal viiakse läbi Võisikul. Rajale lähevad peamiselt Võisiku Kodu esindajad, aga ka teiste erihooldekande asutuste kliendid.
Merike Ohno sõnul on Võisiku Kodu Facebooki lehel üleval video seiklusrajast ja nendega on ühendust võetud ning avaldatud soovi seiklusrajale oma võimeid proovile panema tulla. „Meie jaoks on seiklusrada väga tore ja vajalik, sest head füüsilist vormi peavad ühtemoodi hoidma nii töötajad kui ka kliendid,“ kinnitasid Margit Helve ja Merike Ohno mõlemad.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus