Jahisarveansambel esitles duubelplaati

Kunagi oli jahisarv jahil kõige olulisem sidepidamise vahend. Tänapäeval kasutavad jahimehed nüüdisaegseid sidevahendeid ja jahisarvehelidest on saanud traditsioonilise jahipidamise sümbol.

Möödunud reedel esitles uut CD-duubelkassetti „Kui hüüab jahisarv“ Põltsamaa jahisarveansambel. Paarkümmend aastat tagasi rääkis Põltsamaa jahtkonna kauaaegne vanem Madis Sillaste praegusele jahisarveansambli liikmele Tõnis Kaeramaale, et too võiks linna puhkpilliorkestris jahisarve mängida, ning kinkis talle selle pilli.

Umbes viieteistkümne aasta eest hakkas Kaeramaa osa võtma Eesti Jahimeeste Seltsi korraldatavatest üle-eestilistest kokkutulekutest, kus ta tutvus muusikameestega, kellest nüüdseks on saanud tema ansamblikaaslased. Just Tõnis Kaeramaa algatusel sündiski Põltsamaa jahisarveansambel ja kümme aastat tagasi astuti esimestkorda avalikkuse ette triona. Pillid olid siis veel laenatud. Põltsamaa jahiselts pani ettevõtmisele õla alla ja nii tekkis võimalus hakata  ükshaaval pille muretsema. Aastal 2013 moodustus juba kvartett.

Tõnis Kaeramaa sõnul kutsutakse neid vahel jahiretkedele, mõnikord esinema kultuuriüritusele ja isegi pulma. Täna kuuluvad Põltsamaa jahisarveansamblisse lisaks  temale veel Jaan Enok, Peep Geraštšenko ja Lauri Kivil.

Kui Põltsamaale oleks võimalik korraga tulla kõigil, kes sealses jahisarveansamblis aastate jooksul mänginud on, moodustuks päris suur orkester.

Lauri Kivil nentis, et kui kuulajate ees esinedes läheb mõni vale noot väljas tänu liiklusmürale või tugevamale tuulepuhangule kaduma, siis salvestus on halastamatu, sest seal ühtegi vale heli ei peida. „Hobipillimeestena oli soov välja anda oma kvarteti pillilugudest duubel CD, mis oli piltlikult öeldes katse hüpata üle oma varju,” lisas ta.

Tegelikult ei saa Põltsamaa jahisarvemängijaid hobipillimeesteks nimetada, sest Kivil, Enok ja Geraštšenko on mänginud Eesti Kaitseväe puhkpilliorkestris. „Meilt on küsitud, kuidas tekkis mõte plaat välja anda. Nii, nagu paljud teisedki meie head mõtted, tekkis seegi Tõnis Kaeramaa saunas,“ tunnistas Lauri Kivil.

Salvestus laabus tänu heale omavahelisele koostööle pingevabas õhkkonnas. Kivil kinnitas, et jahisarvemuusikaga plaati pole varem keegi Eestis välja andnud.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus