Kamari naisansambel tähistas 35. sünnipäeva

Kolm ja pool kümnendit tagasi alustas Põltsamaa vallas Kamaris tegevust naisansambel. Olgugi et kogu aeg pole Kamari kauni häälega naised sama aktiivselt ansambli tegevuses kaasa löönud nagu viimase viieteistkümne aasta vältel, on see laulukollektiiv siiski asutamisest kuni tänase päevani vastu pidanud.

Eelmisel pühapäeval tähistas ansambel oma 35. sünnipäeva Põltsamaa kultuurikeskuses. Juubeliüritust juhtinud Kamari Haridusseltsi juhatuse esimees Kalli Kadastik lausus, et naisansambel alustas tegevust tollases Sakala Tõulinnukasvatussovhoosis. Tegelikuks ansambli eestvedajaks ja hingeks on olnud Kamari Haridusseltsi liige ja sealse külaelu aktiivne eestvedaja Ines Kuusk, kes on ansamblis kaasa laulnud 35 tegevusaasta jooksul. Praeguses ansambli koosseisus laulavad kaasa Ines Kuuse tütar Ingrid Seemann ning tütretütar Meelika Seemann. Enamik ansambli lauljatestki on kohalikud Kamari naised.

Alates 1981. aastast Kamari laulunaisi juhendav Õie Aruoja lausus, et temal täitub tuleval aastal ansambli juhendaja rollis 30. tegevusaasta. Küsimusele, kumb kumma üles leidis, kas ansambel juhendaja või vastupidi, lausus Õie Aruoja, et tegelikuks kontaktisikuks ansambli ja tema vahel oli Ines Kuusk, kes teadis, et üks klaveriõpetaja on silmapiiril, kes ansamblit võiks juhendada. Aruoja sõnul tollel ajal ta ette küll ei mõelnud, et tema karjäär selle ansambliga nii pikaks võib kujuneda. Õie Aruoja lausus, et oli näinud muusikalise juhendaja tööd varem kõrvalt ja teadis, mida selline roll endast kujutab. Seetõttu julges ta ka pakkumise vastu võtta. Ansambli koosseis on aastate jooksul püsinud pidevalt 10-12 liikme piires. Praeguse naisansambli 12 liikme hulka Õie Aruoja ennast ei arva. Ansambli juhendaja sõnul on selle tegevuse jaoks tema jaoks tähtsaim sellest saadav nauding.

Kamari naisansambli populaarsusest räägib tõsiasi, et juubelil olid muusikakollektiivi õnnitlema tulnud head sõbrad ja tuttavad, endised ansambli liikmed ja sõpruskollektiivid:  Pajusi segarahvatantsurühm “Kaljaan“ ning meesansambel “Pange poisid”. Õnnitlejate rivis oli ka maavanem Viktor Svjatõšev.

Kamari naisansambli asutaja Ines Kuusk ütles, et laul on teda saatnud läbi elu. Ta sai esmase koolituse koolipäevil Jõgeval sealselt muusikaõpetajalt. Jõgevalt Tallinna jõudnud noore neiuna tahtis ta lauljaks õppida. Ent see plaan ei teostunud. “Sõin vist liiga palju jäätist ja hääl oli just õigel hetkel ära,” jutustas kunagi Georg Otsa nimelisse muusikakooli pürginud naine. Lauljanna asemel sai Ines Kuusest abielunaine. Ent laulupisik ei kadunud temast sellegipoolest kusagile ja hiljem Kamarisse elama asununa leidis ta endas jõudu ja hakkamist naisansambli asutamiseks.

Ines Kuusk peab ansamblist lahkumise plaane. Ühe laulja eemale jäämine ei mõjuta tema sõnul ansambli püsimist ega jätkamist. Parim kinnitus selle kohta on tema tütre ja tütretütre osalemine Kamari naisansambli ridades. 

iii

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus