Kardiklubil valmis uus töökojahoone

Eelmise aasta suvel sai Põltsamaa valla territooriumil Kuningamäel asuva kardiraja kõrvale ehitatav töökojahoone nurgakivi. Tänaseks on hoone enam-vähem valmis ja palju aastaid kestnud kartide Põltsamaa ning Saduküla vahet sõidutamine nüüdseks lõppenud.

Töökoja ehitamine läks kardiklubile maksma umbes kaks miljonit krooni ning ligi pool sellest summast saadi toetusena Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) vahendusel. Pool vajalikust summast suudetakse tasuda omavahenditest, seda muidugi laenu abil. PRIAlt saadi 938 000 krooni, mis katab teise poole vajalikust summast.

MTÜ Kardispordiklubi Saduküla juhatuse liikme Peeter Kallasmaa sõnul oli töökojahoonet ammu vaja, ent siiani puudus selleks raha. “Seni oleme kuue aasta jooksul hobikartegi edasi-tagasi vedanud. Talveks Sadukülla ja kevadeks jälle Põltsamaale tagasi. Pikknurme kaudu on Põltsamaalt Sadukülla 25 kilomeetrit, sellest üheksa kilomeetrit kruusateed, mida igal ajal kasutada ei saa. Siimusti kaudu minnes on küll asfalttee, kuid see on sagedaseks sõitmiseks liiga pikk,” iseloomustas kardiklubi juht varasemat olukorda. Selleks, et kartidega tegelda, peab korralik töökoda olema raja vahetus läheduses.

Töökojas peavad olemas olema treipink, freespink, puurpink ja keevitusagregaadid. Otse tehasest saabunud kardid nõuavad ka enne rajaleminekut seadistamist  Kardisportlase jaoks on väga oluline, et kui ta oma masina juures midagi tehniliselt muutnud või täiustanud on, siis saab ta seda võimalik kohe katsetada.

Teisele korrusele sportimisvõimalus

Peeter Kallasmaa hinnangul jätkub uues töökojahoones kümne hobikardi kõrval ruumi veel viieteistkümnele võistluskardile. Lisaks töökojale on olemas veel abiruumid, nende seas katlaruum puugaasiga köetava katla tarvis, pesemisruum, laoruum, WC.

Hoonel teisel korrusel on ehitustööd hetkel pooleli. Alguses plaaniti sinna bowlingusaali, ent asja lähemalt uurides ja teiste kogemustele tuginedes sellest plaanist siiski loobuti. Pealegi oleks bowlingupallide veeremine seganud alumise korruse töökojas tegutsevaid inimesi.

Kuidas teise korruse ruume kasutama hakatakse, on hetkel veel lahtine, ent selge on, et seal saab edaspidi spordiga tegelda — lauatennist, piljardit või midagi muud mängida.  Võimalik on ka maadlussaali sisustamine.  Spordihoone/remondihalli ehitas oma maakonna firma Adesse Ehitus OÜ, mis valiti välja kolme pakkumise teinud ehitusfirma hulgast.

Kardisport – isade-poegade ühishuvi

Eestis on praegu teadaolevalt umbes kuuskümmend võistluskarti ja selle põhjal võib öelda, et uus töökojahoone on ehitatud perspektiivitundega. Kardiklubi juht loodab, et üsna varsti peaks klubis umbes 15 kardisõitjat kaasa lööma, sest nüüdsest on selleks kõik tingimused loodud.

“Enam ei pea ükski kardispordihuviline keldri- või garaažinurgas oma masina kallal nokitsema, vaid saab seda teha avaras, valges ja soojas hoones,” rääkis Peeter Kallasmaa.

Pealegi loob ühine remondiruum võimaluse kardisportlaste omavaheliseks suhtlemiseks. Peeter Kallasmaa sõnul saavad nad tänu uue hoone valmimisele klubisse uusi liikmeid vastu võtta.

“Kardisport on üldiselt isade ja poegade spordiala. Isad õpetavad poegadele sõitu, juhendavad masina remontimisel,  abistavad ja suunavad,” kinnitas  Kallasmaa.

Praegu on MTÜ KSK Saduküla nimekirjas üheksa kardisportlast. Peeter Kallasmaa loodab, et juba eeloleval kevadel liitub nende klubiga uusi huvilisi.

Ei saa kunagi lõplikult valmis

Hetkel on uue hoone sisetööd lõpetamisel ning seetõttu  kasutuslubagi välja andmata, ent kardiklubi juht loodab, et see lähiajal saadakse.

Kardikompleksi aastaid tagasi ehitatud puittribüünid vajavad uuendamist, samuti oleks tarvis ehitada tribüünide kohale varikatused. Tarvis oleks ka korralikumat WC-d ning laiendamist vajavad parkimisplatsid.

Kõigele vaatamata on KSK Saduküla jõudnud praeguseks niikaugele, et kogu tegevus on koondatud Kuningamäele ja lisaks kardisportlastele pakutakse sõiduvõimalust ka lihtsalt sellest huvitatud inimestele. Samuti saavad kardirada kasutada rulluisutajad ja jalgratturid. Bowlinguraja mõtetki pole veel lõplikult maha maetud, sest detailplaneeringus on selle spordiala harrastamiseks tarvilik hoone kirjas. 

iii

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus