Kalde: raskest olukorrast peab välja tulema

Sadala Agro juhi Ahti Kalde sõnul peab praeguses majandusolukorras mõtlema eelkõige sellele, kuidas hakkama saada ja kuidas raskest majandusolukorrast välja tulla.

“Halamine ja virisemine ei vii kuhugi ega aita kedagi edasi,“ tõdes ta.

Madala piimahinna tõttu saab Sadala Agro võrreldes eelmise aastaga iga kuu umbes 800 000 krooni vähem raha. Samas on raskusi ka piimaraha kättesaamisega nt. juuni lõpus laekus raha alles märtsis ja aprilli alguses müüdud piima eest.

“Loodame, et ka meie partneritel jätkub kannatust oodata, mil saame neile tasuda. Peab tõdema, et maksetähtajad on pikenenud ja langenud on osade ravimite ning söödakomponentide hinnad“ lisas Kalde. “ Peame olemasolevate vahenditega hakkama saama, hinges püsima,“ tunnistas ta.

Väga olulisel määral kulusid kokku tõmmata pole võimalik, sest loomad vajavad igapäevast mitmekesist söötmist, muidu kannatab nende tervis ja piimatoodang.

Kalde hinnangul tuleb lõpetada pooleliolevad investeeringud. “Kui minult täna küsitakse, mida oleksin varasematel aastatel teisiti teinud, teades, et majandusolud lähevad kehvaks, vastan, et mitte midagi. Me pole üle investeerinud. Oleme rajanud uued laudad, silohoidlad ja investeerinud masinaparki, need kõik on olnud vajalikud. Meie inimesed ei tee vähem tööd kui nende lääne kolleegid, lihtsalt meie tööjõuühiku kohta ei ole piisavalt kapitali. Ja vaesus sünnitab vaesust ning rikkus rikkust,“ tõdes ta.

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus