Jõgeval toodetud lõng jõuab Alaskale

Eile saatis Jõgeval lõnga ketramisega ja kudumisega tegelev osaühing Rewool  esimese partii lõnga Ameerika Ühendriikidesse Alaskale.

Osaühingusse Rewool  pöördus lõnga ostmise sooviga Alaskal Ketchikani linnas asuva firma Mission Street Art&Fibers  kunstnik Chery Pyles. Ettevõtte direktor Evi Petser selgitas, et kaubandussuhted kauge maaga said alguse sellest, et suvel ostis Alaskalt saabunud turist ühest Eestimaal asuvast kauplusest lõnga, millel Jõgevale vihjav kaubamärk.

 „Alaskal hakati huvi tundma, kust see lõng pärit on. Toote etiketil olnud kodulehekülje aadress võimaldas ühendust võtta meie firmaga ja nii algasidki kontaktid. Kolmapäeval saatsime Alaskale näidispartii, mille ketramisel on kasutatud nii Eesti kui ka Rootsi lammaste villa,” rääkis Petser, lisades, et  

alaskalastele meeldis selle lõnga naturaalsus. „Neid eelistamise põhjusi on üsnagi keeruline lahti seletada. Kuuldavasti peetakse aga eestimaisest lõngast lugu ka sellegi pärast, et see on mõnes teises Euroopa riigis valmistatuga võrreldes veidi karmim,” tõdes ta.

Evi Petseri sõnul turustab osaühing Rewool lõnga ka Ameerika Ühendriikide teistesse piirkondadesse, Jaapanisse ning  mujalegi. „Riikides, kus on meie koostööpartnerid, tegutsevad ka meie edasimüüjad. Väga suurt huvi tuntakse Eestis kootud esemete vastu  näiteks Hollandis, kus korraldatakse ka Eesti kudumite päevi.  Mul endal oli möödunud aastal üllatavalt sümpaatne kohtumine ja jutuajamine Rotterdamis toimunud messil, kus tutvustasime Jõgeval  kootud rõivaesemeid. Üks külastaja,  kes meie toodangut uuris, imestas, et nii väikse rahvaarvuga riigis jätkub tööjõudu sedavõrd kaunite kudumite valmistamiseks,“ ütles  ettevõtte juht.

Rääkides ettevõttega seotud uudistest, märkis Evi Petser sedagi, et hiljuti muretses OÜ Rewool viltimispingi, millega valmistatakse eestimaisest lambavillast isolatsioonimaterjale hoonetele. „Pakume ka teenust, kus talunik toob meile oma villa ja me teeme talle sellest isolatsioonimaterjale,” ütles ta.  

iii

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus