Orthezi kabeturniiri Kuremaal võitis Arno Uutma

Laupäeval peeti Kuremaa lossis järjekordne Orthezi kabeturniir, millest võttis osa 21 kabetajat nii Eestist kui ka välismaalt. Kaugeim tulija oli leedukas Aleksej Domchev, kes noppis turniirilt teise koha, kaotades võitjale Arno Uutmale kaks punkti.


Orthezi kabeturniiri peakohtunik Ülar Poom kinnitas, et turniiril osalejate arv oli ootuspärane. „Alati võiks rohkem olla,“ nentis ta. Sama turniiri algatanud Kalle Lokk tõdes, et huvi on sellel aastal olnud päris paljudel. Neli esimest turniiri korraldas ta Orthez OÜ toel. Siis tuli Jõgevale tagasi Uno Plakk, kes käivitas omakorda Jõgeva kabeklubi ja sellest ajast peale ongi turniir klubi korraldada.

„Võistlused on kõvasti arenenud. Muidugi sellist kohtunikku nagu Ülar annab otsida,“ kiitis Kalle Lokk.

Mööduva aasta suhtes olid nii Lokk kui ka Poom positiivsed. „Kõik on hästi läinud. Aastas korraldan keskmiselt 20 võistlust, 10 Jõgeva Kabeklubi tegutsemisaastaga seega ca 200 erineva tasemega võistlust, alates külapäevade kabeturniiridest kuni maailmakarika etapini. Eks selle ajaga on tekkinud ka heas mõttes teatud rutiin, korralduse tase, mida tuleb hoida. Ei tule meelde, et mõni võistlus oleks korralduslikult ebaõnnestunud,“ tõdes Poom.

Uuel aastal ootab kabetajaid ees taas palju võistlusi ning sama palju pisikesi juubeleid. Nimelt tähistavad Orthezi kabeturniir, Jõgeva kabeklubi ja Jõgeva turniir väikeseid juubeleid. Mis järgmisel aastal Orthezi juubelihõngulisemaks sünnipäevaks plaanis on, korraldajad veel avaldada ei taha. „Paneme koosolekul plaani paika,“ lubas Lokk.

Kiidusõnu turniirile ja korraldusele jagus ka leedukal Aleksej Domchevil, kes võistles esimest korda Jõgeval 2012. aastal toimunud rahvusvahelisel turniiril, kuid pidi toona tunnistama lätlase Guntis Valnerise paremust. Orthezi turniiril osales ta teist korda, viimane kord kaks aastat tagasi. Rahvusvahelisel turniiril on ta osalenud kolm korda ning korra ka pargikabe võistlusel.

„Tulen Eestisse alati rõõmuga. Kui Euroopa on globaliseerumise taustal oma atraktiivsust kaotamas, siis on meeldiv, et Eesti on suutnud oma rahvuslikku eripära säilitada,“ sõnas Domchev turniiri järel.

„Tulin siia osalema kahel järjestikusel jõulueelsel kabeturniiril Tartus ja Kuremaal. See sai võimalikuks tänu Ülar Poomile,“ kiitis kabetaja.

Päev varem Tartus toimunud kabeturniiril noppis Aleksej Domchev esikoha, jättes teiseks Kaljo Siimeri ja kolmandaks Indrek Kuuse. „Viimase vooruni polnud miski kindel, kuid õnn naeratas. Mängisin viimase mängu viiki ja Indrek Kuusk kaotas ootamatult Kaljo Siimerile, seega võitsin 11 punktiga,“ märkis Domchev.

Kuremaal saadud teise koha suhtes jäi kabetaja rahulikuks. „Püüdsin viimase hetkeni, kuid jäin siiski teiseks, kuid sellest pole midagi,“ sõnas Domchev. „Ma ei ütle külalislahkele Jõgevamaale iial head aega, vaid kohtumiseni,“ lubas kabetaja. Kuremaal toimunud võistluse järel siirdus ta Moskvasse EM-võistlustele 100ruuduses kabes. Samale võistlusele läksid ka Villem Lüüs (Tallinn) ja jõgevamaalane Merilii Jalg.

Orthezi 14. kabeturniiri võitjad

Mehed:

  • Arno Uutma 16 punkti
  • Aleksei Domchev 14 punkti
  • Indrek Kuusk 12 punkti

Naised:

  1. Kaari Vainonen 9 punkti
  2. Triinu Jalg 9 punkti
  3. Aili Visnapuu 8 punkti
  4.  
  5. KERTTU-KADI VANAMB
blog comments powered by Disqus