Tourestil pakuti Jõgevamaal valmistatud toitu

Ka tänavusel Tourestil pakuti Jõgevamaa boksis kohalikku toitu, mis tõi inimesi uudistama ja jättis ka pikemalt vestlema ning küsimusi esitama.


Kaks vanemat daami tutvusid Kurista söögitare pakutava marineeritud kalaga ja otsustasid seda proovida. Naised leidsid üksmeelselt kala väga maitsva olevat ning lubasid hiljem, kui messile juba tiir peale tehtud ning aeg koju minema hakata, Jõgevamaa boksi tagasi tulla, et maitsvat kala kaasa osta.

Kurista söögitare toitu pakkunud Kaido Moor ütles, et üldiselt on messikülastajad väga uudishimulikud ja esitavad palju küsimusi. Loomulikult ostetakse ka kala kaasa.

Tahvlile tuli “jätt” kirjutada

Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi direktor Arne Tegelmann ütles, et nemad jäid messiga rahule. Traditsiooniliselt tegi Lible Loteriid muuseumi arendus- ja projektijuht Janek Varblas. Arne Tegelmann kutsus külalisi vanasse klassituppa ja palus tahvlile “jätti” kirjutama. Samuti tutvustas ta külalistele sügisest järjekordset Paunvere väljanäitust ja laata. Huvi meie maakonna vastu püsib. Tegelmanni hinnangul oli tänavu messil ehk pisut vähem külastajaid, kui neid varasematel aastatel on olnud.

Alati jätkub Põltsamaa veini ja juustu maitsjaid. Kindlasti leidis endale kundesid ka Vudila mängumaa. Vutt Vuta igatahes jäi lastele messil hästi meelde.

National Geographic’u kollaste akende koostööprojekti “Elu kahe maailma piiril” arendusspetsialist Heili Petkin tutvustas raamatut “Elamused Lõuna-Eestis 2016-2017”. See trükis leidis ostjaid. Kes kiired arvutused tegid, leidsid, et juba ühe külastuskorraga saab sooduskuponge kasutades hulga raha säästa. Raamatus tutvustatakse maakondade kaupa kohti, mida tasub avastama ja uudistama minna kas koos pere ja sõpradega või ka päris üksi

Tervislik toit maitseb hästi

Jõgevamaa koostöökoja kohaliku toidu spetsialist Ülle Jukk ütles, et neil oli kaasas Marimarta tomatimahl, mis valmistatud Polli aiandusuuringute keskuses. Pühapäeval pakuti Jõgevamaa gümnaasiumis valmistatud rukkikooki. “Külalistele oli huvitav teada, et Jõgeva alevikus töötav Eesti Taimekasvatuse Instituut on ka `Sangaste`rukkisordi hoidjaks ning meie maavalitsuses töötab Eesti Rukkiseltsi praegune president Vahur Kukk. Marimarta tomatimahl omakorda on valmistatud Jõgeval aretatud tomatisordist `Malle´,” rääkis Jukk.

Tema sõnul maitseb tervislik toit alati hästi ja nii on võimalik külalistele meie maakonda paremini meelde jätta. “Maitsev tomatimahl peaks meelde jääma.”

Jukki sõnul pakkusid nad messiboksis laupäeval külastajatele ka mees keedetud küüslauku. Gripihooaeg on praegu juba käes ja inimesed võiksid end küüslauguga turgutada. Muide, mees pehmemaks keedetud küüslauk maitses väga hästi ja paljud proovijad ei saanud algul kohe arugi, millega tegemist. Igatahes maitses kõik oivaliselt. “Loomulikult läheb küüslauk Jõgeva kui külmalinna imidžiga hästi kokku,” lisas ta.

Jukk ütles, et Tallinnas peetud Touresti ja Riias toimunud Balttouri võrreldes oli viimasel kohalikku toitu ehk isegi rohkem. “Riias oli kohal väga palju väikeettevõtjaid, samuti nägi messil rohkem käsitööd. Kui selles hallis, kus meie boks oli, domineeris toit.”

Arne Tegelmann kiitis Jõgevamaa koostöökoja kenasti kujundatud maakonna messiboksi ning sedagi, et kogu maakonda tutvustavad materjalid olid kogu aeg käepärast.

12.-14. veebruarini peeti Eesti Näituste messikeskuses 25. rahvusvaheline turismimess Tourest. Hallis “Puhka Eestis” oli väljas ka Jõgevamaa esindus.

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus