Tänavune suur kapsategu algas juba septembris

Nagu ikka käib Põltsamaa Felixis jõulueelne kapsategu. Kui mõned põllukultuurid andsid liigniiskuse tõttu vähe saaki või jäid üldse koristamata, siis kapsale oli väga soodne kasvuaasta ja nii ilusaid ning suuri kapsapäid nagu sellel aastal põldudel näha võis, kuigi tihti ei kasva.


Põltsamaa Felix varus tänavuseks kapsatöötlemise hooajaks 650 tonni kapsast Jõgeva-, Tartu-, Põlva- ja Pärnumaa kapsakasvatajatelt. Kui kapsas on saavutanud paraja happesuse, läheb see töötlemisse. Novembrikuu viimasel päeval oli liinidel klassikaline Põltsamaa praekapsas, õhtuses vahetuses aga jõudis töösse tänavune uudistoode ‒ Põltsamaa praekapsas musta ploomiga.

Musta ploomiga praekapsale ei ole lisatud searasva, vaid seda valmistatakse taimsete toiduõlidega. Seetõttu sobib praekapsas musta ploomiga hästi ka taimetoitlastele. Tegemist on teise ilma rasvata praekapsaga Põltsamaal valmistatavate kapsaste sortimendis.

Valged jõulud tagavad müügiedu

Juba kaheksa aasta eest hakati esimest korda Põltsamaal valmistama taimsete õlide baasil praekapsast porgandiga. Esialgu jõudis porgandiga praekapsas toitlustusettevõtetesse, seejärel jaeturule.

Põltsamaa Felixi turundusdirektori Marek Viiloli sõnul on kapsamüük stabiilne ning mõistagi kasvab nõudlus kapsa järele jõulude eel.

Tänavune esimene partii kapsast jõudis töötlemisse juba septembrikuu keskel. Aknast välja vaadates on ilm praegu küll jõulude moodi, ja vähemalt üks ilmaportaal lubab meile jõuludeks valget ja külmakraadidega ilma, mis tähendab edu ka Põltsamaal töödeldava praekapsa müügile.

Jõulude eelne aeg ja jõulupühad on selline periood aastas, kus kapsast, senisest n-ö pohlasemat pohlamoosi, kõrvitsasalatit, erinevaid kurgihoidiseid, mädarõigast, ketšupit, glögi ning sellest aastast alates lisaks kangele sinepile ka maheda maitsega meesinepit ja muid taolisi tooteid tarbitakse tavapärasest oluliselt rohkem.

Jõululauale sobivad hästi ka uued juurviljalisandiga Felixi mahlad. Kes veel ei ole maitsnud paprikamaitselist marineeritud kurki, siis tasuks ka see toode koos uudse jahimehe salatiga jõuluroogade hulka lisada.

Jõulude ajal tarbivad niisugust kraami ka inimesed, kes seda muul ajal ei osta. “Ehkki tuleb tunnistada, et kolmel-neljal viimasel aastal glögi müük just eriti kiita ei ole olnud,” arutles Põltsamaa Felixi turundusjuht.

Eelkõige on oluline just tervislik toit

Tänavune tõsisem kapsategu algas Põltsamaa Felixis 25.-26. oktoobri paiku.

Kapsast on hakatud toiduainena hindama järjest rohkem ka selle tõttu, et kapsas sisaldub palju kasulikke mineraale ja vitamiine, mis viitab sellele, et inimesed toituvad aina enam tervislikult ja toidu valikut silmas pidades teadlikult.

Just tervislikust toitumisest lähtuvalt hakati tänavu Põltsamaal valmistama praekapsast taimse õliga, millele lisatakse hapuma maitse tasakaalustamiseks mustad ploomid. Mõistagi saab jõulude-eelsel ajal osta ka traditsioonilist Põltsamaa praekapsast, Jõulukapsast pohlade ja rõõsa koorega, praekapsast porgandiga ning mulgikapsast sealihaga. Lisaks sellele veel Põltsamaa praekapsast Põltsamaa Kuldsega.

Viiloli sõnul soovitavad ka tunnustatud kokad lisada kapsale keetmise ajal veidi veini, just õunaveini lisamine kapsale toob esile huvitava maitse, kerge magususe ning omapäraselt meeldiva aroomi. Kokku on Põltsamaa Felixi liinidel valmimas kuus erinevat sorti kapsast. Turundusdirektor lausus, et kapsast valmistatakse Põltsamaa Felixis samamoodi nagu Eestimaa kodudes, ainult mõistagi suurtes kogustes. Kapsas on Eestis oluline toiduaine ja piiritaha kapsahoidiseid ei müüda. Ehkki kuigipalju on varasemal ajal Leetu ja Lätti neid eksporditud. Nii nagu eestlastele on omane kapsa söömine, iseloomustab lätlasi hapuoblikalembus. Küll on tuleval aastal Felixi tooted juurde võitmas uusi turge ja need ei ole kuigi kauged maad.

Lisaks praekapsale kasutatakse kapsast mitmete muude valmistoitude, sealhulgas suppide valmistamiseks. Kapsateol on abis veel mõned inimesed, kes on sinna jäänud juba varasematest hooajatöödest, kurgi- ja kõrvitsateost.

Kes eelistavad kodust ja eestimaist maitseelamust, neil tasuks jõuludeks kindlasti traditsioonilisi tooteid varuda.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus