Peipsi Toidu Tänav aitas Peipsiveere inimesi liita

Möödunud nädalavahetusel kulges Peipsi Toidu Tänav 175 kilomeetri pikkuselt Vasknarvast Saaboldani. Vihmasele ilmale vaatamata oli külastajaid arvukalt: liiklus oli tihe ja söögikohad  rahvast tulvil.


Suures osas puudutas toidutänav ka Jõgevamaad, seda tänu Mustvee vallale. Aktiivselt osalesid Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud suurüritusel kõik valla piirkonnad.

Kasepää ajutises ehk pop-up restoranis Luukaarits valitses laupäeva pärastlõunal romantiline, ent rahulik meeleolu. Hämaras ruumis põlevad küünlad lisasid romantilisust, aga  veidi ka müstikat. Kuigi autosid oli maja ees palju, jagunesid külalised restorani peale nõnda lahedalt ära, et ruumi tundus lausa ülegi jäävat.

Õues oli end sisse seadnud ka Mustvee vallavolikogu esimees Aivar Saarela. Tema sõnul toimus selline üritus sellises mastaabis esimest korda. Eelnevalt on korraldatud Peipsi Toidu Aastat, mille eestvedajateks olid Peipsimaa Kogukonnaköök MTÜs tegutsevad Anneli Akkermann ja Tauno Laasik.

Aivar Saarela sõnul käis ta oma piirkonna restoranid kõik läbi, alustas Kasepäält, jätkas  Lohusuus ja lõpuks külastas veel Avinurme Puiduaidas tegutsenud restorani. Saarelale kui Setumaa juurtega inimesele jäid paljude selle üritusega seotud olnud toidukohtade seas silma ka mitmed selle kandi toidukohad, sealhulgas Seto Tšaimaja.

Peipsi Toidu Tänava ettevõtmisega olid liitunud ka mõned Peipsi järvest natuke kaugemal asuvate paikade toidukohad, nagu Kuremäe, Atsalama, Avinurme jt.

Aivar Saarela oli üllatunud, et sellele üritusele nii suurel hulgal rahvast kohale oli tulnud. Mitmetes toidukohtades tuli teenindajail toitu juurde varuda, isegi sugulasi kutsuti appi.  

„Mustvee piirkonna huvi on suuresti seotud Peipsi-äärsete paikadega ja läbi niisuguse ürituse sai Peipsi läheduses elavate inimeste koostöö tugevalt hoogu juurde,“ tõdes Saarela, kelle arvates on Peipsi piirkonda väga vähe esile tõstetud ja ka riik on sinnakanti vähe raha suunanud.

„Meie vallajuhtidena püüame küll sellesse oma panuse anda, et Peipsiveerena tuntud piirkonda rohkem arendada,“ kinnitas ta.

Saarela lausus, et ilusa ilmaga oleks võinud toidunappus suurem olla.  Ta avaldas rahulolu,  et Peipsi Toidu Tänava kohta oli olemas mobiiliäpp, mida paljud külastajad said toidukohtade vahel liikudes kasutada.

Aivar Saarela usub, et kuna osalejaid oli palju, said korraldajad positiivse emotsiooni ning on valmis üritust aasta pärast kordama.

Vihmasabinast hoolimata oli autosid palju ning sõidukite kolonn sõitis ühtselt Kasepäält Omedusse, kus oma kohviku oli avanud Siiraku kala- ja talupood. Külalisi tervitasid trepil värsked tomatid ja paprikad. Peipsi kandile iseloomulikult oli restoranis rikkalik kalavalik. Kes klassikalisest suitsurääbisest või –lestast piisavat toiduelamust ei saanud, see võis 14 eurose kilohinna eest lausa kalmaari kombitsaid proovida.

Külalistesaba lookles lausa uksest välja ning lihapirukad olid kõige värske kõrval kiiresti minev kaup. Ka kohv kulus jahedal päeval soojenduseks ära. „Maarahvas nii palju kohvi ei joo,“ naersid teenindajad. Kohvisoovijaid oli nõnda palju, et neist moodustus lausa omaette järjekord.

Peipsi ääres pildid tehtud, lookles toidutänavat väisav autokolonn vihmast ja kehvadest teeoludest hoolimata Alatskivi suunas, kus uus autode järjekord järjekordse restorani asukoha reetis.

KERTTU-KADI VANAMB
TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus