Iisaku õhtuturg kogub populaarsust

Selle asemel et Triinu ja Madis Arm oma juustudega iga nädal Iisakust Kääpale otse tootjalt tarbijale (OTT) laadale oleksid sõitnud, otsustasid õde-venda Iisakus reede õhtuti ise õhtuturgu korraldama hakata.


Õhtuturg on Iisakus juba juuli algusest igal reedel kella 17.30-19.30ni. Kuus müüjat on olnud kohal alati, mõnel korral ka rohkem.

Madis Armi hinnangul polnud juurikakasvatajatel varem suurt midagi pakkuda – kurk oli, see on läbi saamas, lisaks kartul, nüüd tulevad tomatid, kabatšokid, kõrvitsad. Tänavu on kõik aiasaadused külma kevade ja suve tõttu paar nädalat hiljem valmis saanud. Ja saagid on mõneti tagasihoidlikumad, ainult hernes on tänavu väga hea.

Inimestel peaks tekkima harjumus

Triinu Armi sõnul tulid kuuse- ja männiriisikad tänavu jälle varem kui mullu. Kukeseeni on tänavu samuti jätkunud.

Juba pakuvad ka mesinikud oma värsket toodangut. Meel on alati hea minek olnud. “Peaksime ise rohkem inimesi läbi helistama ja kutsuma müüma,” tunnistas Madis Arm. Ta lisas kohe, et lihtsalt ei ole veel jõudnud. Paraku on õel-vennal palju ka muid töid ja tegemisi.

Kohalik vallaleht ilmub alles septembri algul, sinna panevad Triinu ja Madis kindlasti tutvustava jutu õhtuturu kohta. “Me oleme praegu lihtsalt vaikselt tegutsenud, et inimesed näeksid ning harjuksid reede õhtuti õhtuturul käima,” lisas Triinu Arm. Tema sõnul peaks inimestel tekkima harjumus – ostjatel ostma tulla ja müüjatel müüma tulla. Praegu liigub palju rahvast ringi, sest ilmad on veel soojad, väga palju ostjaid on lihtsalt möödasõitjad, kes näevad tee ääres lette ja inimesi kaubaga ning peatavad auto.

Kääpale jõudsid kohale kord kuus

Kääpa OTT-il käisid Triinu ja Madis kahel korral. “Me seadsime eesmärgiks käia kord kuus ja kahel kuul me ka Kääpale jõudsime.” Madis lisas, et Kääpale sõidaksid nad hea meelega, kuid tee on pikk ja kui ilm on ka sant, siis ei tule rahvast ning müüa saab üsna vähe.

Triinu kinnitusel on kord nädalas täiesti paras käia. “Iisaku õhtuturul müüb oma leiba üks väga hea leivategija. Kord nädalas on paras osta endale leiva tagavara. Samuti ka kanamunad. Ja kurk seisab ka külmkapis värske.”

Koduseid kanamune jätkub Iisaku õhtuturul tavaliselt vaid kümneks minutiks, siis on kõik otsas.

“Meie asukoht on tegelikult väga hea, sest seal on suur õppesõidu plats ja hiljuti võeti vana suur kuusehekk maha ning istutati uus. Kui on ilusad ilmad, siis sõidab rahvas Peipsi äärde. Idee oligi tuua turule ka võõrast rahvast, mitte ainult oma küla inimestega müüa ja vahetada. Võõrad suvitajad ostavad endale nädalavahetuseks vajalikku toitu kaasa. Kui saab inimestes kujundada harjumuse, et reede õhtuti on Iisaku taluturult võimalik kõik vajalik nädala lõpuks kaasa osta, siis oleks väga hästi,” tõdes Madis Arm.

Õhtuturuga tahetakse jätkata ka talvel

Suitsukala müüjatega pole seni veel kaubale saadud, kuid purgis on marineeritud kala küll Iisaku õhtuturul müüdud. Praegu pole kala eriti saada ja väikesed kogused müüakse soovijatele kodunt.

Õhtuturgu plaanivad Triinu ja Madis edasi arendada ja pidada aasta läbi. “Värske kraami müüjaid küll talvel enam pole, kui meie saame müüa oma juustu, isa liha ning konservitegija oma konservidega, samuti ka leivaküpsetaja maitsva koduleivaga. Müüa saab ka käsitööd, samuti erinevaid hoidiseid.” Huvitav on, et kui rahvas on kohal, siis peatuvad ka möödujad ja kui rahvast eriti palju enam pole, lähevad ka möödasõitjad peatumata edasi.

Augusti lõpus on koos õhtuturuga ka nn kirbukas ehk saab müüa neidki asju, mida oma pere enam ei vaja. Kirbukat korraldab üks teine aktiivne Iisaku inimene.

Tublide noorte algatus jääb silma

Jõgevamaa koostöökoja kohaliku toidu spetsialist Ülle Jukk märkis, et tublide noorte inimeste Triinu ja Madis Armi algatus jääb väga hästi silma. “Kui Tartu poolt Jõhvi sõita, siis Iisaku iga reedene õhtuturg jääb vasakut kätt asuvale platsile enne Grossi toidupoodi. See hakkab möödasõitjatele väga hästi silma. Tean, et müüjad on ostjatelt ka küsinud, millisest kandist nad tulnud on. Väga palju infot levib suust suhu, tulevad Iisaku õhtuturul käinud inimeste sõbrad ja sõprade sõbrad. Sageli tullakse päris kaugelt kindla kauba järele.

Väga tore on, et õhtuturul müüakse ainult kohalikku, Iisaku kandi kaupa. Ja et müügil on väga erinevad kaubarühmad leivast juurikateni ja hallitusjuustust oblikasupi ning seljankani.

Kuidas õhtuturg külma aja üle elab, ei oska ennustada. Kõik sõltub ju sellest, kui karm talv tuleb. Aga 20kraadise külmaga on väga raske kaks tundi kaupa pakkuda, osa toidukraami ei kannatagi nii külma ilma, isegi autost müües mitte. Sellel ajal oleks hea, kui noored leiaksid turule veidi soojema katusealuse. Kuid idee proovida aasta ringi tegutsevat õhtuturgu on igal juhul järeleproovimist väärt.”

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus