Tänavu Kaiaveres Vudila jõulumaal on kavas traditsioonilised ettevõtmised ja tulemas ka üllatusi.
Maitseelamuste Koda pakub Vudilas täiskasvanutele võimalust õpitubades maitsvat toitu valmistada ja enda valmistatud roogi nautida.
Tänavuse Vudila jõuluetenduse pealkiri on “Jäljed lumel”. “Mängivad näitlejad, kellega oleme teinud koostööd aastaid ka suvehooajal. Etenduses löövad kaasa praktikandid Tartu kutsehariduskeskusest, lavastajaks on sel aastal näitleja Katrin Kalma. Oluline roll on vutt Vutal,” rääkis Vudila perenaine Anžela Lember.
“Paar aastat tagasi valmis meil lisaks välistele loomamajakestele ka jõululaudake, kus sai näha linnuperet ja jäneseid. Uueks loomapere liikmeks on sel aastal kitseke Sabiine ning kindlasti saab näha laste suvist lemmikut lammas Pellet. Sõita saab saaniga, kuhu mahub keskmine Eestimaa pere ning lasterühmade puhul kuni kaheksa last.Väga loodame, et ilmataat õnnistab meid vähemalt sel aastal lumega, sest paar viimast aastat oleme lumepuuduse tõttu külastajatele pakkunud vankrisõitu,” tõdes Anžela Lember.
Tavakohaselt meisterdatakse Jõulumaal päkapikkude juhendamisel praktiliseks kasutamiseks mõeldud jõuluteemalisi esemeid. Eelnevatel aastatel on tehtud kingikotte, ehteid, pühadekaarte. Mida tänavu täpselt tehakse jääb üllatuseks.
Kõik lapsed kohtuvad Vudila jõulumaal kindlasti ka jõuluvanaga, kes jagab maiustusi. Kingitused toob jõuluvana igale lapsele üldjuhul ikka 24. detsembril koju. Üks postkaste, kuhu saab kingisoovid kirja panna, paikneb aga Vudila mängumaal,” lisas ta.
Jõulumaa on Vudilas avatud 8.-22. detsembrini. Tööpäevadel oodatakse registreeritud rühmi, pered on teretulnud nädalavahetusel.
“Seitsmendat korda teoks saavat jõulumaa projekti on siiani olnud võimalik ellu viia Tartu kutsehariduskeskuse ja Viljandi kultuuriakadeemia tudengitega, kellele oleme pakkunud erialast praktikakohta. Esimesel aastal olid Vudila jõulumaa programmi kaasatud Tabivere kooli õpilased,” märkis Anžela Lember.
Tema sõnul pakuvad Maitseelamuste Koja eestvedajad Triinu Akkermann ja Tauno Laasik jõuluajal ja ka jaanuari algul täiskasvanutele võimalust toidu valmistamiseks eestimaisest toorainest. Valmistakse eelroog, pearoog ja magustoit. Kesksel kohal on toiduvalmistamisel Peipsi kala, Hiiumaa rohumaaveis ja Hiiumaa hõrk lammas.
JAAN LUKAS