Upakil kuusk ja vanaisa kingadega jõuluvana

Lasteaias oli meie rühmas kaks Joosepit. Kui  jõuluvana mind kingituse järele kutsus, juhtus nii, et tema juurde tuli ka teine Joosep. Siis ütleski jõuluvana, et tulge, Lutsu Joosepid, jah  siia ning istuge teine teise põlve peale. Ja salmi kumbki meist lugema ei pidanudki! Ka kommikotid olid meil ühesugused!

*   *   *
Alati, kui jõuluvana meile külla on tulemas, läheb minu isa kuhugi ära. Ta tuleb koju alles siis, kui jõuluvana on juba ammu läinud. Mul tekkis eelmisel aastal sellega seoses väi-ke kahtlus, mille kohta ma aga täit selgust pole saanud? Et sel jõuluvanal oli minu isa hääl ja püksid…

*   *   *
Meie pere jõuluvanal on selline komme, et tema käib öösiti kingitusi kuuse alla panemas. Kui ma väike olin, ärkasin ma oma peres kõige varem. Jõulukuuse all oli palju säravatesse paberitesse pakitud kinke. Mina kiskusin pakkidelt kõik nimesildid ära. Kui ema-isa ärkasid, pidid nad nuputama, kellele mingi pakk kuulub. Ja ühe särgi pärast käib siiamaani vaidlus, kumma oma see tegelikult on.

*   *   *
Kui me jõuluõhtul sauna läheme, siis riputame oma kingisoovid ja salmid kuuse külge. Meil on alati vedanud, sest kui me saunast tagasi tuleme, ootavad meid kuuse all kingitused. Eelmisel aastal kirjutasin ma sellise salmi:
?Kristjan on pai laps ja väga kraps!
Ise maiustusi sööb ning mind harva lööb.?
Muidugi oli jõuluvana seda salmi eriti uurinud ja selle käigus oli kuusk ümber kukkunud. Mispeale jõuluvana oli meile jätnud kirja: ?TEINEKORD LÖÖGE KUUSK PAREMINI KINNI!?

***
Olime suures toas, kui järsku uks lahti läks ja jõuluvana hõikas: ?Ahoi! Mina olen jõuluvana! Ma jõudsin vist õigeks ajaks!?
Kõigepealt laulsid ema ja vanaema ?Kuusepuu? laulu ja said pakid kätte. Siis kutsus ta mind. Silmitsesin jõuluvana ? ja mida ma nägin? Tal ei olnudki prillidel klaase, vaid ainult plastmassraamid! Siis rääkis jõuluvana veel midagi, aga ma ei pannud tähele, sest mu silmad jäid hoopis tema kingadele pidama. Need olid vanaisa kingade moodi…
Siis hakkasid ema ja vanaema uuesti ?Kuusepuud? laul-ma, jõuluvana tegi mulle pika pai ning andis kingipaki.

*   *   *
Meil juhtus jõuluõhtul naljakas lugu. Kui jõuluvana tuppa tuli, lõi ta nii kõvasti tantsu, et tal kukkusid prillid eest, müts peast ja habe eest. Isa saatis ta ruttu ukse taha ja läks ise kaasa, et jõuluvana korda seada aidata. Ta tuli tagasi alles siis, kui jõuluvana oli ära läinud. Teisel jõuluvanal ei kukkunud varustusest midagi ära. Meie saime oma luuletused loetud ja pakid kätte.

* **

Jõululaupäeva hommikul ei tohi keegi lastest minna vanaema suurde tuppa, sest seal on jõuluvana abilised. Siis ma kujutan ette, et seal on nii-nii huvitav! Sel päeval juhtub meil veel palju põnevat. Näiteks mu vend jääb salmi lugemisega vahele. Kuna ta pole jõudnud midagi uut ära õppida, siis alustab ta igal aastal ühtemoodi: ?Agar pagar ahjuplaadil…?

***
Ma kahtlustan, et jõuluvana on päriselt olemas. Ema ja isa ei  saa ju kuuse alla kingitusi panna, sest muidu me õega kuuleksime: meie toa uks käib nimelt kõva plärtsuga lahti. Ja päkapikud on olemas, sest kui mu isa hiljuti tööle läks, nägi ta trepikojas väikest mehikest. Ja kui töölt tuli, juhtus sama lugu!

*   *   *

Jõululaupäeval ütleb vanaema, et tema läheb nüüd keldrisse katelt kütma. Keegi ei saa sinna kaasa minna, sest seal on kole külm. Varsti tuleb jõuluvana kingitustega, aga vanaema ei ole ikka veel tagasi. Pärast jõuluvana lahkumist läheb ema keldrisse ja uurib, et kaua selle kütmisega veel aega kulub. Siis saab ka vana-ema tuppa tulla. Mul on kahju, et vanaema sel ajal katelt kütab, kui jõuluvana käib: ta tahaks ju ka oma salmi lugeda!

*   *   *

Jõuluvana justkui teaks täpselt, millal meie ema jõuluroa valmis saab, sest just siis on ta alati kohal. Kõik saavad kingitused. Lapsed hakkavad nendega mängima, aga jõulu-vana kutsutakse kööki. Seal pakutakse talle süüa ? ja läinud ta ongi. Siis tuleb isa tuppa ja küsib: ?LAPSED, KAS TEIL IKKA LÕBUS ON??

*   *   *
Kui eelmisel aastal jõuluvanad saabusid, siis tuli meil kõigil naer peale, sest nad olid nii naljakad!
Hiljem ema rääkis, et jõuluvanad olid oma jalanõud lumme ära kaotanud ning tema pidi neile isa suured sussid laenama. Mina mängisin klaverit, et oma kinki kätte saada.


(Jõgeva Ühisgümnaasiumi
III klassi õpilaste jõululood, valinud õpetaja Ilme Kraaner)

blog comments powered by Disqus