?Tõrjutud mälestustega? Ameerikas


“Olin just teel Washingtoni,? meenutas Imbi Paju. ?Kuna väljalend oli kolme tunni võrra edasi lükatud, istusin ikka veel lennujaamas, kui suursaadik Jaak Jõerüüt mulle helistas ja mind õnnitles. Mul polnud aimugi, mille puhul. Siis selgus, et teenetemärgi puhul.?

USAsse lendas Imbi selleks, et osaleda oma poolteist aastat tagasi valminud filmiga “Tõrjutud mälestused? (see film oli ka üks teenetemärgi saamise põhjusi!) Washingtonis Woodrow Wilsoni keskuses toimuval filmifestivalil “Kommunismi pärand ja mäletamine?. “Esimest korda käisin “Tõrjutud mälestustega? Ameerikas möödunud aasta veebruaris, mil seda filmi näidati New Yorgi Eesti peakonsulaadis,? ütles Imbi Paju. “Hiljem otsis minuga kontakti Balti-Ameerika Ühendatud Rahvuskomitee tegevdirektor, Ameerika eestlane Karl Altau, kes tegi ettepaneku näidata minu filmi kommunismi pärandit ja mäletamist käsitleval festivalil. ?Olen tänu ?Tõrjutud mälestustele? päris palju reisida ja eri maade inimestega kohtuda saanud,? ütles Imbi Paju, kes on käinud oma filmiga veel näiteks Brüsselis, Torontos, Berliinis ja Taipeis. Sügava mulje jättis Imbile ka see, kui palju on USAs Eestist huvitatud inimesi.

Presidendilt teenetemärgi saamine oli Imbile üllatus, samas tunnistas ta, et see oli igati kooskõlas presidendi väärtushinnangutega. ?Minu meelest tunnustas president eelkõige minu kodanikujulgust ja julgust olla mina ise,? ütles Imbi Paju. ?Just need motiivid on mind ajendanud nii filmi tegema kui ka raamatuküla looma. Olen väga tänulik eelkõige oma vanematele, kes mind minu ettevõtmistes alati toetanud on.?

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus