Tarbi Jõgevamaa kohalikku toitu!

Meil on kolm suurt toidutööstust – Põltsamaa Felix konserveerimise, E-Piim juustu ja Olivia toiduõlide tootmise vallas Painkülas, peale selle hulk väikesi pereettevõtteid ja talusid. Nii suured kui ka väikesed töötavad praegu selle nimel, et toidutootmine jätkuks ja tarbijatel säiliks võimalus süüa kvaliteetset toitu nii praegu kui ka tulevikus. Ühtlasi toetatakse kohaliku toidu ostuga siinset maaelu.


Jõgevamaad tuntakse tänu viljakatele muldadele ja põllumajandusele, kuid ehk on tänu Oskar Lutsule väljanäitused ja laadadki rohkem veres. Väiketootja jaoks on laadad ja messid eriti tähtis koht, kus oma kaupa tutvustada ja turgu katsetada. Järgmisel nädalal pidanuks toimuma maamess, mis tähistab eelkõige Lõuna-Eesti ettevõtete jaoks traditsioonilist hooaja algust, kuid tänavu on teisiti. Ei jää muud üle, kui muuta üheks suureks müügiplatsiks internet. Inimene tegelikult on valmis kvaliteetse toote nimel rohkem vaeva nägema.

Pilt muutub rõõmsamaks

Eriolukorra esimestel nädalatel sulges enamik söögikohti oma uksed või jätkas väiksemas mahus. Ka toidutoojad hoidsid madalat profiili. Ühtlasi oli see aeg mõelda, kuidas oma ettevõtte tööd ümber korraldada ning samas tervist hoida. Pealegi on toiduvaldkonna inimesed missioonitundega. Kohalik toit on just see tugev külg, millega saab teisi teenida.
Praegu on pilt juba rõõmsam. Hulk söögikohti on uuesti avatud, kuigi enamasti kaasaostmiseks või kojukandeks. Toidutootjad katsetavad kontaktivabalt kauba üleandmist ja postipakkide saatmist. Paraku ei saa praegu toimuda OTTide müügid, kuna see formaat eeldab vahetut suhtlust.
Hajaasustus ja suurte linnade puudumine ei meelita siia suurte kauplusekettide e-poodide kojukannet, soovijatel on võimalik teha ise ring ja koguda meelepärane toidukorv. Tuttava, sõbra või naabriga saab ju kokku leppida, kes ringi teeb ja mida teistele ostab.
Kõige olulisem on leida teave, kes on avatud, mida ja kuidas saab osta või ette tellida. Isegi tavaolukorras ei pruugi teada, mida naabervallas tehakse, praegusest rääkimata.
Jõgevamaa Koostöökoda tegeleb viiendat aastat kohaliku toidu võrgustikuga, kaasates arendustegevusse tootjaid ja söögikohti.
Tegemist on omamoodi hüppelauaga, sest loodud on MTÜd Kääpa OTT ja Jõgevamaa Maitsed ning sel kevadel soovib alustada Põltsamaa OTT.
Praegu kogume infot selle kohta, kes kuidas tegutseb ning kuidas on kliendil võimalik soovitud kaup kätte saada. Pidevalt uuenev nimekiri koos tarnetingimustega asub koostöökoja veebilehel jogevamaa.com ning sama info valdade kaupa leiab tänu Jõgevamaa arendus- ja ettevõtluskeskuse kiirele veebilehearendusele Jõgevamaa turismiinfo lehelt visitjogeva.com.

Pakkujaid on mitu

Mõned vihjed. Talupoodidest tegutseb Peipsi ääres Omedus Siiraku talu pood, mis pakub eeskätt oma talus kasvatatud köögivilja ja sellest hoidiseid, värsket rukkileiba ning Peipsist püütud hooajalist kala nii värskel kui ka suitsutatud kujul. Samuti on müügil teiste piirkonna väiketootjate kaup, natuke käsitööd ja suveniire.
Praegusel hooajal on pood avatud reedest pühapäevani, suvel pea kogu nädala. Teatud kaupa saadetakse ka postiga ning aeg-ajalt käiakse Tallinnas kaubaringil. Tartumaale jäävas Juulamõisa kohapärimuskohvikus pakutakse lisaks talutoorainest menüüle suurt valikut väiketootjate kaupa.
Mitme väiketootja kaup on müügil veel Taluturu letis Tartus, Pärnus ja Tallinnas ning nende uues e-poes.
Veel lahendusi. Nõmaveres tegutseva Meemeistrite mesila mett müüakse ettevõtte e-poe kaudu üle Eesti ja viiakse kokkuleppel koju Tartu-Tallinna marsruudil. Meie ainsat mahemärgiga mett Jaan Langebrauni mesilast saab kontaktivabalt osta tema Põltsamaa maja postkasti vahendusel.
OleMari talu Raadiveres viib oma kitsede piima ja sellest valmistatud juustud ning muud tooted ja looduskosmeetika soovijateni Jõgeva ja Tartu kaubaringil, tooteid, mis ei karda riknemist, saab ka pakiautomaati saata.
Jõgeva külje alt Väljaotsa külast saab kaasa osta head laagerdatud lihaveiseliha, Tartu vallas asuv Sepamäe talu pakub külmutatud astelpajumarju ning samas kandis võib Erto talu komplekteerida sobiva köögiviljakoti. Neilt tuleb kevadeti ka suurepärane roheline spargel.
Kondiitritelt saab tähtpäevaks tellida imelisi kunstiteoseid. Elika Koogikoda ja Sirtsu Tordid Jõgeval, Hevely Hõrgutised ja Koka Tare Põltsamaa vallas ning Tamme-Kopra talu Mustvee vallas on valmis teie soove täitma. Pagaritoodete puhul on igaühel kindlad päevad, mil valmib uus laar rukkileiba, sepikut, magusaid saiakesi või kringlit. Laut Resto Jõgeval, Leivapuu Põltsamaal ja Maamaitse Avinurmes on ikka rivis.
Peal selle on võimalik saada vutimune, soolaseid ja magusaid hoidiseid, siirupeid jne. Kuna pakkumised uuenevad pidevalt ja ettevõtted mõtlevad uusi lahendusi välja, on kõige lihtsam jälgida nende sotsiaalmeedia kanaleid, samuti üldinfot koostöökoja ja Visit Jõgeva veebilehel.
Igatahes on tarbijatel praegu võimalus toetada kodumaist toidutootmist, eelistades ja tarbides siin kasvatatud ja toodetud toitu.

ÜLLE JUKK, Jõgevamaa Koostöökoja  kohaliku toidu projektijuht

blog comments powered by Disqus