Taldrikureegel ja teised tarkused tervislikuks toitumiseks

Hiljuti Jõgeva Majandusühistu restoranis Kosmos peetud tervisliku toitumise teabepäeval jagati asjahuvilistele juba tuntud, aga ka uusi nõuandeid ja soovitusi puu- ja köögiviljade mitmekülgsemaks ja maitsvamaks kasutamiseks. Oma teadmisi ja kogemusi aia- ja põllusaaduste tervislikumaks tarbimiseks oli täiendamas üle saja inimese.

Jõgeva maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna terviseedenduse peaspetsialisti Maiu Veltbachi sõnul sai tervisliku toitumise teabepäev teoks Tervise Arengu Instituudi algatatud üleriigilise puu- ja köögiviljakampaania raames.

“Tasakaalustatud toitumisest on vajalik meil kõigil teada, et oma tervisest hoolida. Tänapäeva kiire elutempo juures kipume köögis lihtsamaid lahendusi otsima ja liialt poelettidelt saadavale lootma jääma, kasutamata ära koduseid võimalusi. Teisalt vajab ka usin perenaine oma pere toidulaua rikastamiseks uusi ideid ja näpunäiteid,” lisas ta. 

Etiketilt tuleb osata infot lugeda

Toitumispäeval esines ettekandega toitumisnõustaja Ene Mägi. “Lektor jagas nõuandeid ja nippe tervisliku toidu valmistamiseks ja koduse toidu tervislikumaks muutmiseks. Räägiti ka vähemtuntud toiduainetest ja nende kasutamisest, täisteratoodete tervislikkusest, soola ja suhkru asendamise võimalustest, taimsete ja loomsete rasvade osatähtsusest toidulaual. Üheskoos tuletati meelde nn taldrikureeglit ja soovitust süüa päevas vähemalt viis portsjonit puu-ja köögivilja, millest kaks portsjonit oleksid soovituslikult puuviljad ja kolm köögiviljad. Nii saab organism kätte vajaliku koguse vitamiine ja mineraalaineid. Eelistada tuleks konserveerimata toiduaineid. Toitumisnõustaja rääkis ka oskusest lugeda poes etiketilt olulist infot,” rääkis Veltbach.

Põltsamaa Ametikooli õpetaja Merle Suurväli ja kolmanda kursuse õpilased näitasid praktikas, kuidas on võimalik huvitavalt ja kaunilt puu- ja köögivilja serveerida. “Edaspidises koostöös ametikooliga sooviksime jagada näpunäited salatite ja köögiviljaroogade valmistamise kohta ka praktiliselt, seekord toimus infovahetus retsepte jagades,” lisas ta.

Tervisepäeval osalejad said lasta määrata ka oma keha- ja luumassi indeksit, bioloogilist vanust. Wellness-testi läbiviijad rääkisid nende näitajate mõjust tervisele ja võimalustest neid muuta. Tervisepäeva aitas meeleolukamaks muuta Heino Sinisalu.

Tervislikust toidust räägiti mitmel pool

Kampaania raames toimusid tervislikku toitumist propageerivad ettevõtmised üheteistkümnes omavalitsuses.

“Kamari seltsimajas toimus tervisliku toitumise päev pärast talguid. Meie naised valmistasid mitmeid tervislikke toite: kõrvitsapüree suppi, porgandipirukat. Seltsimaja perenaine Vaike Niklus üllatas jäätisega, mis koosneb tervislikest komponentidest – kohupiimast, sidrunist. Jooki tegime õunamahlast, mida töötoas eelnevalt valmistasime. Kõneaineks oli ka vähemtuntud lõunamaiste viljade nagu mango, granaatõuna ja avokaado kasutamine. Oma kogemusi jagas Pirkko Külanurm, kes on võitnud ajakirja Oma Maitse korraldatud kodukoka konkursi,” rääkis Kamari Haridusseltsi juhatuse esimees Kalli Kadastik.

Kasepää rahvamajas peetud tervisepäeval korraldati osalejatele test, kus tuli eristada eestimaiseid ja Poolast toodud õunu ning teha vahet kodumaistel ja Hispaaniast pärit kurkidel. “Üheksakümmend protsenti vastanutest andsid õiged vastused,” ütles Kasepää vallavalitsuse sotsiaaltöö peaspetsialist Rene Rumm. “Rääkisime sellestki, kuidas tervisliku toitumisega alustada ja mil moel lapsi kartulikrõpsude ja muude selliste  ahvatluste juurest tervislikuma kraami juurde meelitada. Degusteerisime ka Eestis toodetud mahlu, kusjuures kõlama jäi arvamus, et puhast naturaalset mahla veel tootmises polegi. Kaetud oli ka laud tervislikest toitudest, mida sobiks ka külalistele vastuvõttudel pakkuda,” rääkis Rumm.

Puu- ja köögiviljakampaania üritused toimusid Jõgeva maavalitsuse poolt ellu kutsutud projekti alusel, projekti rahastas Tervise Arengu Instituut.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus