Söögilavva pääv pakkus rikkalikke maitseelamusi

Pala kandi kohvikute päev – söögilavva pääv – tõestas kogukonna inimeste pealehakkamist, tahtmist ja fantaasiat valmistada magusaid ning soolaseid suupisteid, võõrustada külalisi lähemalt ja kaugemalt.

Segarühma Tuuritajad rahvatantsijad avasid kohviku noortekeskuse terrassil. Nad hakkasid külakohvikute päevaks valmistuma nädal enne sündmust. „Leppisime kokku, kes varub ühe või teise tooraine, kes midagi keedab või küpsetab, kes toob laudlinad või kaunistuseks kased.  Kaasa aitasid ka meie lapsed. Harjutasime ka tantsimist, et see kohviku külastajatele esinedes igati hästi välja tuleks,” rääkis rühma liige Tiina Karu.

Kohviku kaunistamiseks olid tantsijad kasutanud rahvarõivaseeliku triipusid, linikuid, põllulilli ning muidki looduslähedasi ja rahvakultuurist pärinevaid elemente. Tuuritajate kohvikus olid populaarsed nii magusad kui soolased suupisted. Eriti hästi läksid muffinid, mida valmistas rahvatantsija Helen Paju.

„Kohvikut pidades teenisime raha uute rahvarõivaste soetamiseks,” teatas Tiina Karu.

Pirgi pere mõisakohvik

Külalistemaja Kadrina Mõis pererahvas Aivi Kõiv ja Taavi Pirk katsid laua juba möödunud aasta söögilavva päävaks. „Et tegeleme toitlustusega iga päev, läksid ettevalmistused kiiresti,” ütles Aivi.

Hommikupoolsetel tundidel maitsesid Kadrina Mõisa kohviku külastajatele ennekõike soolased suupisted: lõhevõileiva mätas ja kukeseene quiche (lahtine kukeseenepirukas). Kalaroogadest pakuti röstitud tinti. Samuti maitsesid hästi viinerpirukas ja rohelise läätse salat. Toitude valmistamisel lõid kaasa Taavi Pirgi ema Rutt Pirk ja vennanaine Heidi Pirk.

Kohvikukülastajad uudistasid ka Kadrina Mõisa keldrikorrust, kus asub Lühikeste Meeste Kõrts ning lõõgastuskeskus erinevate saunade ja basseinidega.

„Eelmisel aastal oli võimalik tutvuda kogu majaga, tänavu siiski mitte, sest ülemise korruse tubadesse olid majutatud kliendid,” rääkis Aivi Kõiv.

„Me avame kohviku ka Sibulatee puhvetite päeval 15. septembril, kus tutvustame Kodavere kihelkonna toite ja valmistame ka Kodavere värvides sukapaela,” lisa ta.

Kokakunst Kokanurgal

Kokanurga külas avatud Grau talu kohvikus maiustasid paljud sefiirikorvikestega, samuti lasti hea maitsta kohupiimamuffinitel ja lihapirukatel. „Mina osalen söögilavva pääval esimest aastat. Otsustasin kaasa lüüa, sest armastan väga süüa valmistada, ka küpsetada. Olen saanud oma roogadele ja suupistetele väga head tagasisidet. Juba esimesed tunnid näitasid, et kohvikusse tuli inimesi nii kuulutuste järgi kui ka suust suhu leviva info põhjal,” rääkis perenaine Marve Juursalu. „Mitmed ideed toidu tegemiseks olen saanud Eestimaal ringi liikudes. Kui midagi hästi maitseb, proovin ikka järele teha,” märkis ta.

Pala kultuurimaja direktor ja ansambli Domino solist Margit Soieva, kes on kodukandis ja kaugemalt tuntud maitsvate pirukate küpsetajana, otsustas seekordsel söögilavva pääval osaleda vaatlejana.

„Kõikidesse kohvikutesse paraku ei jõudud. Kõigis kaheksas oli aga sündmuseks hästi ette valmistatud ja programm põhjalikult läbi mõeldud. Kindlasti kohtume sügisel, et kohvikute päeva üle mõelda ja kogemusi vahetada. Selge on küll see, et ettevõtmist tasub korralda ka tuleval aastal. See on ju piirkonna rahvale üks ütlemata tore päev ja väga oluliseks tuleb pidada sedagi, et kohvikud sünnivad omaalgatusena, kogukonnast võrsunud ideedena. Meie kandi inimesed on tragid ja nupukad, neile tuleb vaid võimalus anda,” märkis piirkonna kultuurijuht.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus