Sirje Arand teeb Jõgeval imemaitsvat kunsti

Möödunud aasta juulis andis Jõgeval elav Sirje Arand piltlikult kuradile sõrme, küpsetades ja kaunistades sünnipäeva tordi ühe tuttava lapsele. Pärast Sirje kätetööd nähes hakkas talle tellimusi voolama uksest ja aknast ning veidi vähem kui aastaga on Sirje valmistanud ning kaunistanud üle kolmesaja küpsetise erinevateks tähtpäevadeks ning tellimuste voog ei paista raugevat

Küpsetamine on Sirjele juba väikesest peale meeldinud. Samuti meeldis talle joonistamine, mida aitas temas arendada kunstiringi õpetaja Elita Järvela, kellele on Sirje tänaseni äärmiselt tänulik.

Torte on Sirje oma lastele ja lähedastele valmistanud ja kaunistanud juba aastaid, kuid varem ei ole ta selle peale mõelnud, et võiks tortide küpsetamise ja kaunistamisega raha teenida. Siiski sai möödunud aastal ots lahti tehtud, mil tuttava lapse sünnipäeval jäi Sirje kätetöö teistele lastele ja ka nende vanematele silma ning kõik soovisid endale sama ilusat ja maitsvat torti sünnipäevaks saada.

Sirje pole endale kusagil ekstra reklaami teinud ning kõva häälega kuulutanud, et tegeleb tortide küpsetamise ja kaunistamisega. Tema tööd ongi talle reklaamiks ning suusõnalised soovitused töötavadki kõige paremini.

Kui marketingi poolt rääkida, siis Sirje on pildistanud oma torte ja riputanud fotod üles Facebook’i lehele, et talle jääks mingigi mälestus, kuid eraldi ta töid reklaaminud pole. Kliendid ise on jaganud ja soovitanud huvilistel vaadata tema kätetööd suhtlusvõrgustiku vahendusel ning tänaseks on Sirje aastaga oma ahjus valmis küpsetanud juba umbes kolmsada torti.

Tortide küpsetamist ega kaunistamist pole ta otseselt kusagil eraldi õppinud. Abi on olnud nii mõnestki lilleseade koolitusest, mille Sirje läbinud on, kuid kondiitriks pole ta kunagi õppinud. Sellest hoolimata on tagasiside olnud Sirje kätetööle ainult positiivne. Terve aasta jooksul pole keegi tulnud ütlema, et tordi kaunistus pole soovidele vastanud, või pole tort piisavalt maitsev olnud.

Sirje hoolitseb selle eest, et tema tordid oleksid võimalikult maitsvad. Ta tellib iga tordi jaoks spetsiaalselt Selverist toorme ning jälgib, et tegemist oleks Eestimaiste toiduainetega. Veel ei kasuta ta munapulbreid ja välismaalt toodud külmutatud marju, tooraine on naturaalne ja alati värske. Vahel on Sirje olnud nõus tegema tordi ka kliendi toodud toorainest, kuid sellisel juhul ta maitse koha pealt vastutust endale ei võta.

Sirje Facebook’i lehel jätkub tõesti ainult kiidusõnu. Rahulolevad kliendid kirjutavad, et üllatuslikult on kõik tordi komponendid äärmiselt maitsvad. Sirje katsetab tordi retsepte ennekõike oma pere peal. Tema kaks last ja mees on maitseekspertideks, kellele Sirje enne tordiretsepti käiku laskmist proovipartii küpsetab. Tordimeister usaldab oma pere maitset ja arvamust ning senimaani on kõik tema tortidest heaks kiidetud. Enim läheb tellijatele maitse poolest kaubaks kohupiima-vahukoore tordid marjadega. Veel pakub Sirje šokolaadi ja sefiiritorti ning valge biskviitpõhjaga küpsetisi. 

Iga tort on ainulaadne

Mis puutub tordi kaunistustesse, siis Sirje teeb pilte nii enda kui ka tellija valikul. Laste tortidele  soovitakse enim multifilmi kangelasi-tüdrukutele läheb peale Hello Kitty roosa kiisu ja poistele “Autode” multikast tuntud Pikse McQueen.

Samas on Sirjel palutud teha ka majakujuline tort. “Ma polnud küll varem midagi sellist teinud, kuid võtsin kätte ja tegin ära. Klient jäi väga rahule,” tunnistas tordimeister. Kõige enam on Sirjel läinud aega ühe pulmatordi kaunistamiseks, kuhu sooviti peale sireliõisi. Kõik kroonlehed voolib meister käsitsi ning samuti tegi ta ka iga sireliõie kroonlehtede puhul. Kokku kulus tal kaunistuse valmistamiseks umbes kakskümmend tundi.

Kohe algul mõtles Sirje, et ei soovi teha torte konveiermeetodil ja ta tahtis, et iga tema valmistatud tort oleks ainulaadse kujundusega. Samas on temalt üsna palju tellitud väikestele tüdrukutele Hello Kitty kujundusega torte, kuid igale ühele on Sirje lisanud mingi nüansi, mis oleks eelnevatest teistmoodi.

Sel aastal on populaarseks muutunud ka Muhu mustriga tordid, millest esimese valmistas Sirje oma ämmale. “Tegin sellest tordist pildi ja panin Facebook’i üles ja kohe pärast seda hakkasid paljud just Muhu mustriga torti soovima vanemate ja vana-vanemate sünnipäevadeks ja ka vabariigi aastapäeva puhuks,” rääkis Sirje.

Loomulikult ei hakanud kondiiter pirtsutama öeldes, et ta samasuguseid torte ei tee. Siiski proovis Sirje igale sarnase mustriga tordile lisada mingi nüansi, mis oleks eelmistest veidi erinev. 

Mikser ei pidanud torditegemise tempole vastu

Torte valmistab Sirje oma kodus. Aasta jooksul on tema rekord olnud valmistada ühe päeva jooksul kuus torti. Selleks, et tema töö sujuv oleks, tuli tal vahetada välja nii mõnigi tehniline element. Koju muretseti tortide jaoks eraldi külmkapp ning tavaline mikser tuli profi tööriista vastu välja vahetada, sest eelmisel mikseril sulasid suure tordivalmistamisega sisemised plastikdetailid üles.

Sirje on enda klientidele väga tänulik, sest miski pole parem, kui rõõmus nägu tellija näol, kui Sirje neile oma kätetöö üle annab. “Eks alguses oli veidi kahju, kui mõtlesin, et minu kunstitööle lüüakse nuga sisse ja see süüakse ära,” tunnistas kondiiter, kuid ajapikku on ta selle mõttega harjunud ning leppinud, et tema tehtud kunst jääbki meelde tänuväärsete tordi sööjate mõtetes. Kõige kaugemalt on Sirjele tulnud tellimus Suurbritanniast, kus saareriigis elav neiu tellis tordi oma emale Eestisse.

Sirjele saab tellimusi esitada telefonitsi, e-posti ja Facebook’i vahendusel. Samas rõhutas ta, et tellimus tuleks teha vähemalt kaks nädalat enne valmimise tähtpäeva. Aasta on Sirje torte küpsetanud ilma puhkuseta, kuid nüüd plaanib ta juuli täiesti vabaks võtta. Juulis teeb ta vaid mõned pulmatordid, mis varem juba tellitud, kuid selleks kuuks ta uusi tellimusi enam vastu ei võta. Samas ootab naine tellimusi edaspidiseks, lausudes, et mida varem tellimus sisse antakse, seda parem. Veel soovis Sirje öelda oma endistele ja tulevastele klientidele: “Aitäh, et te mulle sellise armsa võimaluse andsite!”

i

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus