Käesoleva aasta alguses uuendati ja täiendati Põltsamaa Ametikoolis osaliselt kokalabori ja köögi sisustust, nüüd võib kooli kokana lõpetanud õpilased koolist töökohtadele saata kartmata, et nad kõigi tänapäevaste köögiseadmete ning tehnoloogiaga kursis pole.
Põltsamaa Ametikooli direktrissi Viive Kibena sõnul saab hea tulemuse tagada ainult korralike ja tänapäevaste õppevahenditega. Kool ei saa konkureerida küll kõige nüüdisaegsemate ja kallimate seadmetega varustatud firmadega, ent ei või ka lausa ajast maha jääda.
Koolijuhi sõnul on tänapäevased nõuded toiduvalmistamisele üsna karmid. Kibena palus kokaeriala õpetajatel öelda, milliseid köögiseadmeid laborisse juurde vajatakse. Õpetajatelt järgnes kohe küsimus, kui palju raha on.
Kokalaborisse tehtud investeeringu suurus oli umbes 400 000 krooni.
Kokalaboris on nüüdsest uus pagariahi koos kerkekapiga. Samuti hangiti juurde kuumsäilituskapp ning kiirjahutuskapp. Lisaks muretseti juurde suur külmkapp, kohvimasin ning mitmeid väikevahendeid, näiteks hakklihamasinaid, mahlapresse, miksereid, köögikombaine.
Uuendamist vajas ka kooli söökla. Iga päev tuleb seal toitlustada 500 õppurit, 70 kooli töötajat ning täiend- ja ümberõppekursuslased. Nii ostetigi kooli kööki kaks uut katelt ning söögisaali nüüdisaegne väljastusliin. Seadmed soetati möödunud aastal.
Kohvikuruum sai uue kuue
Teeninduse praktiseerimiseks ja teeninduskultuuri õppimiseks kasutati varem kooli kokalaborit, kus sealsamas pliitide kõrval lauad kaeti ja toidud serveeriti. See polnud kooli direktori sõnul normaalne olukord. Mullu lõpetati ametikoolis õppeinfokeskuse ruumide remont. Nii võis kooli raamatukogu kolida ümber uutesse ruumidesse, vabanenud raamatukoguruum otsustati aga ümber ehitada teenindusruumiks. Et kooli meespere oli suvisel ajal hõivatud mitmete muude ehitus- ja remonditöödega, tuli teenindusruumi uuenduskuur ette võtta kokaeriala õpetajal Taimi Saarmannil, kes kaasas ka ehitusasjatundjast poja.
Ka tulevastel müüjatel on vaja tõelist praktikat.
Lauad teenindusruumi sisustamiseks olid koolil olemas, kuid toole polnud. Igale ehituseriala õppivale noormehele anti ülesandeks valmistada üks tool. Praeguseks on üle neljakümne tooli olemas ja teist sama palju plaanitakse juurde teha.
Teenindusruumi juurde kuulub ka abiruum nõude hoidmiseks, triikimiseks ja teenindustööks vajalikeks ettevalmistusteks. Sinna on plaanis paigaldada ka baarilett, et praktilist müügitegevust korraldada saaks. Taimi Saarmanni sõnul on ainult müümist mängides inimest tegelikuks müüjatööks raske ette valmistada.
Veebruari viimasel päeval lõpetas just neljanda kursuse kokaeriala rühm. Viive Kibena kinnitusel oli see Anneli Petersoni käe all õppinud rühm väga tubli. Koos juhendajatega valmistati ette mitmeid peolaudu maavanema vastuvõttudeks. Toitlustuseriala õpetajate kinnitusel leidsid noored endile ka töökohad, kuid oli piisavalt neidki lõpetajaid, kes soovivad õpinguid jätkata.
Kokalaboris käivad kokakunsti saladusi õppimas ka kodumajanduse eriala õpilased ning õpilased eelkutseõppest, kokku 125-130 noort.
iii
TOOMAS REINPÕLD