Swedbanki tööstusettevõtete uuring näitab, et kõige vähem vaba tootmisvõimsust on toiduainetetööstuses. Mul on hea meel, et vaatamata Venemaa embargole ja Hiina turu tugevale langusele, ei ole piimatööstuses tootmine tonnides vähenenud ja Eesti tööstused on teinud tugevat tööd uute turgude leidmisel.
Eksport püsib stabiilne, kuid kasvu saavutamist takistab asjaolu, et tootmisvõimsused on maksimumi lähedaselt koormatud. Tasub tähele panna, et tööjõukulud Eestis kasvavad jätkuvalt ning konkurendid teistel turgudel investeerivad uutesse tehnoloogiatesse, samuti on suurtel turgudel hõlpsam saavutada mastaabiefekti.
Et Eesti ettevõtete kasumlikkuse kahanemist vältida ja vähendada sõltuvust toorpiima hindadest, vajavad meie ettevõtted täiendavat võimsust eksporditavate kaupade tootmiseks. Seejuures on tähtis pöörata tähelepanu ka olemasoleva tootmisvõimsuse efektiivsemaks pööramisele.
Minu peamine soovitus – investeerida. Intressid on praegu rekordiliselt madalad, sisendihinnad on madalad. Kui ettevõtte bilanss kannatab ja turg on olemas – tehke ära. Investeeringut edasi lükates hakkab kannatama ettevõtte investeerimisvõimekus: tõusevad kulud, mis tõstavad omahinda, selle tõttu on keerulisem konkureerida ning siis langeb omakorda kasumlikkus.
Statistikaameti andmeil on viimasel ajal vähenenud toorpiima müük, kuid suurenenud jogurti, või ja juustu müük Soome, Norrasse, Hollandisse.
OLIVER OLT, Swedbanki toiduainetesektori juht