Peipsi toidutänav avab taas oma väravad

Peipsi toidu tänava idee algatas Peipsimaa Kogukonnaköök MTÜ gastroaktivist Tauno Laasik. Mõte tekkis vaikselt juba 2016. aasta lõpus ning esimene festival toimus kaks aastat tagasi. Vahepeal oli vaja ideed tutvustada kogukondades, kirjutada projekte ning panna plaan paika. Korraldaja Triinu Akkermann selgitab, kuidas tänavune üritus välja näeb.


Kui raske oli saada käima seda ja kui raskeks kujunes koostöö kohapealsete ettevõtjatega ja kogukondadega?
Algus tundus roosiline ja ilus, kuna kõik olid ideest vaimustuses. Siis hakkas aga plaan tasapisi konkreetsemaks muutuma, said kirja Peipsi toidu tänava tingimused ning tuli hakata kogukondade liikmeid julgustama osa võtma. Väljakutseks osutus kindlasti menüü, kuna panime paika, et soovime keskenduda Peipsimaa toorainele. Välja jäi seega kodukohvikute harjumuspärane vaba stiil, kus võis külastajatele pakkuda kõike, mida hing ihkas, nii kodumaist kui ka välismaist. Meie aga muutsime stiili, just seepärast, et erineda nendest sadadest kohvikutepäevadest, mis juba toimumas olid ning tahtsime keskenduda vaid Peipsimaa tooraine väärindamisele.
See mõte tundus kohalikele ühtaegu tore, ent samas pani rohkem mõtlema, mida siis pakkuda. Kuna me juba algusest peale teadsime, et soovime Peipsi toidu tänava külastajaid üle Eesti, siis rääkisime ka kogukondadele, et toidud ja kogu toidu tänav peab olema midagi teistsugust ja erilist, mida Tallinnas, Tartus ega mujal Eestis ei saa ning seetõttu nad tulevadki meile külla.
Rääkisime, et ootame palju külalisi ning olge valmis, et ühte pop-up kohta võib külastada kindlasti keskmiselt tuhatkond inimest. Nad ei uskunud seda, aga peale esimest Peipsi toidu tänavat meie numbrid klappisid. Tõesti suur tänu neile esimestele julgetele ja entusiastidele, kes väljakutse vastu võtsid ning aitasid meil tõestada, et Peipsi toit on inimeste südames. Mõelge ise, kui teie koduaeda astub sisse tuhatkond toredat inimest – paneb ikka algul jala värisema küll. Tänaseks on toimumas kolmas Peipsi toidu tänav ning kokku on avamas oma kodud, külamajad, sadamad, toidukohad 42 toredat meeskonda. Väga paljud neist ka need esimesed tublid, kes juba kolmandat aastat panustavad Peipsi toidu pakkumisele. Kõikides pop-up kohtades ootab külastajaid vähemalt kolm käiku ja rohkemgi veel – ikkagi pop-up restoranide tänav.

Kus oli vastuvõtt mõttele kõige positiivsem?
Raske öelda. Toredaid inimesi jagus ja jagub üle Peipsimaa. Südamelähedane on ikkagi Peipsi Toit võrgustik, Kääpa OTT meeskond, Jõgevamaa maitsed seltskond. Aga samas oleme suutnud positiivselt mõjutada kõiki teisi ja nemad meid. Mis saaks olla parem, kui aidata ka ise kaasa ühe külaseltsi omatulude kogumisele, ühe perenaise unistuse täitumisele, et avada oma kodu külastajatele. Just see festival andis tõuke näha paljudes kohtades kaasa löömas perekondade noori. Sel aastal on lisaks neile eelmainitutele ka heategevuslik aspekt, kus Lemmaku puhkemaja noored annetavad kogu teenitud tulu Eesti Loomakaitse Seltsile ning Kavastus avavad pop-up restorani kohalikud noored vanuses 14–18. Ehk siis meie mõttelaad levib ja võiks öelda, et me ei paku ainult toitu, vaid kogu piirkonda, tutvustame siinseid inimesi ning elavdame elu maal ning seda Vasknarvast kuni Saaboldani.

Kuidas Jõgevamaa kogukonnad mõttele reageerisid?
Jõgevamaa kogukonnad ja ettevõtjad on Peipsi toidu tänava ideega kenasti kaasa tulnud ning pop-up kohti jagub sel aastal siin arvuliselt kõige enam. Eelmised aastad on ses osas samuti olnud väga tugevad. Ma ei saa jätta mainimata, et üks osa siin kindlasti on ka selles, et Jõgevamaal tegeletakse toiduvõrgustikega ning Kääpa OTT ja Jõgevamaa Koostöökoda on head suunanäitajad. Kohaliku toidu propageerimine ei saa olla vaid kord, kaks aastas – see on töö, millega tuleb tegeleda aasta ringi ning aastate vältel. Järjepidevus viib tulemuseni ning see aitab kaasata ka järjest uusi ettevõtjaid ning tekib ka laiemalt kogukondade huvi toidu vastu. See kehtib nii Jõgevamaa puhul kui ka laiemalt kogu Peipsi Toidu osas. Seepärast me siin kõik omavahel sobime – meil on ühine kiiks ja see liidab ning paneb kõik koos tegutsema.

Kas oleks vaja veel suuremat kaasalöömist?
Alati on tore, kui tekib huvilisi juurde ja me ootame neid ühinema nii Peipsi toidu tänava ideega kui ka laiemalt üldse Peipsi toidu tegemistega. Mis siin salata, toit oli, on ja jääb iga sihtkoha jaoks isegi kõige olulisemaks teguriks. Süüa armastavad kõik ja kohalikke maitseid peab olema.

Kui kaugele Peipsist kavatsetakse tulevikus minna? Saaremaani? Millised on plaanid järgmiseks aastaks? Kauemaks ajaks?
Peipsi toidu tänav jääb siiski Peipsimaa piiresse, sest muidu kaotab ta oma mõtte. Meie ambitsioon on Peipsi toidu tänav muuta 175 km asemele 400 km ringiks ehk siis ümber Peipsi järve ning rahvusvaheliseks. Selle eesmärgi nimel oleme teinud tööd juba kaks aastat ning see realiseerub. Kas siis järgmisel aastal või ülejärgmisel sõltuvalt ka natuke maailma plaanidest. Siis on Peipsi toidu tänaval pop-up kohad nii Eestipoolsel Peipsimaal kui ka Venemaa-poolsetel Peipsi aladel.

Millised on soovitused külastajatele?
Külastajatele soovitame võtta aja maha, nautida kohalikke maitseid. Kasutades Setomaa kodurestorani Taarka Tarõ perenaise Rieka Hõrni sõnasid: „Oma olemuselt oleme aeglaselt-söögi-restoran. Oleme püüdnud ja meil on õnnestunud katta lauad kohati kordades kiiremini kui oodata loodetakse. Aeglaselt söögi all peame silmas seda, et meil on hea meel, kui külalised leiavad aega toitu ja jooke nautida. Me oleme rõõmsad, kui vaatate teineteisele silma, naudite maitseid ja seltskonda, veedate aega ja meenutate meid hiljem hea sõnaga. Naeratage ja me naeratame vastu.“
See iseloomustab ka kogu Peipsi toidu tänava ideed. Samuti, et külastajad leiaksid oma südames aega mõelda, kui suure töö kõik need kohalikud inimesed on teinud ja selle asemel, et näha kuskil väikest viga, tunnustada neid tehtud ettevõtmise eest. Sel aastal kindlasti ka veelgi vastutustundlikumat käitumist ja reeglite täitmist, et saaksime kõik nautida vabamalt Peipsimaa sügist, talve ja uut hooaega.

Millised on meeskonna unistused?
Meeskonna unistused on, et jaguks neid samasuguseid kiiksuga entusiaste, kes soovivad toiduvankrit lükata, tulla kaasa uute ideedega ning jätkata traditsioone. Et Peipsi toidu tänav saaks ringi ümber Peipsi järve. Et Peipsi toit oleks sama kuulus kui näiteks Parma sink või muu maailmas tuntud kohalik gurmee.

ULVI TAMM

 

blog comments powered by Disqus