2006. aasta parimaks tooteks võib saada Jõgevamaa firma produkt: AS Põltsamaa Felixi Kerge Bor? kannab edaspidi tiitlit ?Parim Puu- ja Köögiviljatoode 2006? ning AS Werol Tehased tooteseeria Maitseõlid nimetati ?Parimaks Kasteks 2006?.
?Kindlasti tuleb tunnustus tootele alati kasuks, sest Eestis on palju teadlikke tarbijaid, kes end konkursi infoga kursis hoiavad,? ütles AS Põltsamaa Felix turundusdirektor Lena Murd.
5. mail toimus Tallinnas Olümpia hotellis konkursi ?Parim toiduaine 2006? lõppvoor, kus põllumajandusminister Ester Tuiksoo juhitava üldkomisjoni poolt selgitati välja ?Parim Toiduaine 2006?, ?Parim Toit Tervisele 2006?, ?Uus Toode Väike-ettevõttelt 2006?, toidugruppide parimad uued tooted, äramärgitud tooted ja tooted, mis saavad eriauhinnad Toiduliidu koostööpartneritelt.
Üheksa toidugrupi parimad tooted, mille seast ?Parim Toiduaine 2006? valiti, on avalikult välja kuulutatud. ?Parim Toiduaine 2006?, ?Parim Toit Tervisele 2006? ja ka ?Uus Toode Väike-ettevõttelt 2006? avalikustatakse 15. Mai Tallinnas hotellis Shnelli toimuval banketil.
?Parim Toiduaine 2006? ning ?Parim Toit Tervisele 2006? tiitli pälvinud tooteid tunnustatakse vastava kuldse märgiga tootepakendil. ?Uus Toode Väike-ettevõttelt 2006? ja toidugruppide parimad saavad auhinnaks oma pakendile vastava hõbedase märgi.
?Parim Toit Tervisele 2006? valiti välja toitumisspetsialistide poolt ja hindamist alagrupis, nagu ?Parim Toiduaine 2006? puhul, ei toimunud.
Konkursi eesmärk on innustada toiduainetööstust uute toodetega turule tulema ja ka uusi tooteid tarbijatele tutvustada, ütles Eesti Toiduainetetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp.
Sel aastal esitati parima toiduaine konkursile 137 toodet 34-lt tootjalt. ?Hindamiskomisjonil kulus toodete läbiproovimiseks kolm päeva, sest üle neljakümne toote ei suuda inimene päevas adekvaatselt hinnata,? ütles Potisepp. Omavahel diskuteerida komisjoniliikmed ei tohtinud, lisas ta.
Paika oli pandud ka toodete maitsemise järjekord: ?Kohe hommikul ei saa ju näiteks viinaga alustada, peab liikuma neutraalsematelt maitsetelt tugevamatele,? sõnas Potisepp.
Konkurssi korraldavad Eesti Toiduainetööstuse Liit ja Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituut. Esmakordselt toimus võistlus aastal 1994.
Toidugruppide võitjad aastal 2006:
?Parim Piimatoode 2006?: BONO Luxus ? Vahvli ja kirsitükkidega glasuurkohuke (OÜ Nantecom)
?Parim Puu- ja Köögiviljatoode 2006?: Felix Kerge Bor? (AS Põltsamaa Felix)
?Parim Pagaritoode 2006?: Tallinna Teraleib (AS Leibur)
?Parim Kondiitritoode 2006?: Valge ?okolaad õhitud riisi ja mustikatükkidega (AS Kalev)
?Parim Lihatoode 2006?: Keefirimarinaadis ?a?lõkk (AS Rakvere Lihakombinaat)
?Parim Kaste 2006?: Tooteseeria Maitseõlid ? taluvõi maitsega; küüslaugu maitsega; basiiliku maitsega (AS Werol Tehased)
?Parim Alkohoolne Jook 2006?: Õlu Saku ?Kuld? (Saku Õlletehase AS)
?Parim Kalatoode 2006?: Külmsuitsu lõheportsjon vaakumpakendis (AS Spratfil) ?Parim Mittealkohoolne Jook 2006?: Aura Active Õuna-Kirsi-Aroonia mahlajook (AS A. Le Coq Tartu Õlletehas)
LIIS ROHTMETS