Oma on alati parim

Täna peetakse  Eesti Taimekasvatuse Instituudis rahvusvahelist seminari, teemaks sojauba, mille kasvatamine, töötlemine ja tarbimine kogu maailmas aastatega järjest suureneb.

Teadlastele ja põllumajandusspetsialistidele esitletakse sel puhul ka esimest eestimaist sojaoasorti, mille loomise algatas Saaremaa põllumees ning mille töötasid lõplikult välja Jõgeva sordiaretajad.

ŽLauluema` on teadlaste sõnul valguuba, millest saab toota sojapiima ja tofut.  Eestiski on sojatooted populaarsed, meilgi eelistavad paljud neid loomset päritolu toidule. Uue oasordi kasvatajad peavad aga umbrohu tõrjumiseks leebeid vahendeid kasutama, sest kui tahta parimat ehk tervislikumat ehk mahedat, on umbrohu hävitamine keemiliste vahenditega välistatud. Eesti sojauba on geneetiliselt muundatud organismidest vaba ning paljud põllumehed on sellest vägagi huvitatud. Siiski ei jõua seeme turule enne 2016. aastat, sest seda tuleb tunnustatud seemnekasvatajate juures eelnevalt katsetada.  Ja siis ongi meil lisaks kartulitele, õuntele, teraviljale ja paljule muule söödavale ka päris oma sojauba.

16. september 2014

blog comments powered by Disqus