Lohusuu kalalaata külastas üle 5000 huvilise

Lohusuu kalalaat on Peipsi piirkonnas kaubanduslik- meelelahutuslik tippsündmus, kuhu laada korraldajad kutsuvad ka tuntud poliitikuid. Möödunud aastal viibis laadal peaminister Juhan Parts ise. Tänavuse laada avas valitsuse esindajana rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo. “Kalalaadaga tutvudes saan ka teatud ülevaate Peipsi piirkonna olustikust ja probleemidest. Siinsete inimeste käekäik huvitab mind ka seetõttu, et Peipsi regioon on viimasel ajal mitmetest projektidest toetust saanud. Põhjalikumalt süüvin Peipsi kandi igapäevaellu augusti lõpul, kui lähen ringsõidule piki Peipsi kallast,” rääkis minister.

Laadalisi tervitasid ka Lohusuu vallavolikogu esimees, ettevõtja Toivo Kivi, Eesti Kalurite Liidu juhatuse esimees Andres Varik, Peipsi Kalurite Ühingu esimees Priit Saksing ja mitmed teised.

Laadalt oli igaühel võimalik osta endale meelepärast kalarooga. Uhhaad keetsid laadal Narva ettevõtjad, kelle hobiks on kokakunst. “See uhhaa on keedetud Peipsi kalast. Narva jões on populaarseks kalaks silm, seda aga suvel püüda ei saa,” ütles Ühispanga Narva kontori direktor Stanislav Zarokin, kes oli üks supivalmistajatest.

AS Werol Tehased juhatuse esimees Erki Aavik selgitas, kui hästi maitseb rapsiõlis praetud tint.

Kalalaadal laupäeva veetnud spordiklubi Jõgeva Tähe juhatuse esimees ja peatreener Marko Saksing nimetas oma lemmikkalaks suitsetatud latikat.

“Arvestades seda, et praegu on kalasaagid tagasihoidlikud, on meeldiv üllatus, et laadal seda nii rikkalikus valikus pakutakse,” ütles Eesti Kalurite Liidu esimees Andres Varik, kes samuti suitsulatikat oma lemmikuks peab.

Soomes töötav ja Eestis puhkust veetev psühhiaater Jaan Olari rääkis, et kalalaatu korraldatakse ka Soomes. Näiteks Helsingis toimub kilulaat, kuhu saabuvad kilu müüma rannakalurid erinevatest Soome lahe äärsetest paikadest. Tema arvates võiks Lohusuu kalalaada muuta rahvusvaheliseks ja sinna võiks tulla osalejaid ka põhjamaadest.

Peipsi Kalurite Ühingu esimehe Priit Saksingu sõnul külastas laata üle 5000 inimese. ?Laada korraldajad nägid organiseerimisega kõvasti vaeva ja tegid tublit tööd. Hea, et mitmed kalandusettevõtted leidsid võimaluse oma toodangut laadale tuua. Laat on ka võimalus kalandusfirma juhtidel üksteisega kohtuda ja tööalaseid probleeme arutada,” ütles Saksing.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus