Küsitlus:Kas jätate järgmisel nädalal suitsetamise maha?

Kunnar Põder, mööblitisler Jõgevalt:

?Pole selle peale mõelnud. Praegu ma seda küll ei usu, kuid võib-olla jätan suitsetamise maha uuest aastast, siis, kui suitsud lähevad kallimaks ja hakkavad rahakotile kõvasti mõjuma. Suitsetamist alustasin paarkümmend aastat tagasi, siis polnud sigaretid kuigi kallid ja ega olnudki suurt valida, millist marki osta. Nüüd proovin mahedamaid ja väiksema tõrvasisaldusega suitse ning vaatan, mis odavam ja maitsvam. Uuel nädalal jõustuv tubakaseaduse muudatus mind suurt ei puuduta, aga olen selle poolt. Mulle ei meeldi, kui mu autos suitsetatakse ja kui söömiskohas keegi kõrvallauas tossab. Saab ju baarist välja minna ja oma suitsu ära teha või see tunnike suitsuta istuda.?

Reino Meier, ehitustööline Jõgeva alevikust:

?Suitsetasin, aga jätsin selle juba kaheksa aastat tagasi maha. 32 aastat sai suitsu ja raha põletatud, siis tahtsin sellele lõpu teha. Suitsetamise mahajätmine on aga väga raske. Proovisin nii ja naa, kuid üle paari päeva ei pidanud suitsuta vastu. Lõpuks läksin Tartusse ekstrasensitiivi juurde, kes tegi ka nõelravi. See aitas ja sellest saati pole ma enam suitsumees. See, kui teised suitsetavad, mind ei sega, aga noored ei tohiks sellega kole vara pihta hakata. Näen ju, kuidas koolilapsed tulevad hommikul bussipeatusse ja õige paljudel on suitsud näos. Olen aga tubakaseaduse muudatuse vastu, see on minu arvates inimõiguste rikkumine. Suitsetajatel ja mittesuitsetajatel peaksid olema võrdsed õigused.?

Helle Hansing, müüja Jõgevalt:

?Sellist plaani mul küll ei ole. Olen juba üsna kaua suitsetanud ja ega see hea asi ole, kuid raske on sellest harjumusest lahti saada. Eks vaata, kui sigaretid lähevad nii kalliks, et ei jõua neid enam osta, siis tuleb hakata vähem tõmbama või peab päriselt maha jätma. Olen proovinud ka tubakast loobumise vahendeid, aga need vist ei mõjunud. Suitsetamist maha jätta aitavad plaastrid ja ravimid peaksid olema palju odavamad, ehk oleks siis ka suitsetajaid vähem. Tubakavastased kampaaniad ja kirjad suitsu kahjulikkusest minu arvates suitsetamist ei vähenda. Kes ikka tõmbab, see neid ei loegi. Naljakas oli lugeda, et võistluse ?Suitsuprii klass? võitis kooli V, mitte esimene klass.”

Veljo Kalm, pensionär Vaiatust:

?Ma pole kunagi suitsumees olnud ja olen ka ilma suitsuta läbi saanud. Sõjaväes kõik poisid tõmbasid, mina proovisin ka suitsu ära, aga tegema ei hakanud. Kodus meil keegi suitsu ei tee ja loodan, et ka lapselapsed võtavad eeskuju isast ja vanaisast, mitte sõpradest. Mulle teeb hirmu, et väga paljud tüdrukud ja naised tõmbavad suitsu. Ei tea, kuidas nende poisid ja mehed saavad sellega leppida, sest minu arvates ei taha ju keegi tuhatoosi lakkuda. Vaata, kui peres on mitu suitsetajat, siis kui palju kulutatakse raha suitsule. Minul jääb see raha aga alles ja tegin arvestuse, et oma esimese ?iguli sain paarikümne aasta jooksul ostmata jäänud sigarettide raha eest.?

Mihkel Sildma, töötu Jõgevalt:

?Suitsetamist ei jäta ma mingil juhul maha. See on harjumuse asi ja õpitud amet, kuidas saab siis sellest loobuda. Suitsetama hakkasin täismehena, kui juba tööle läksin. Poisikesena sai vahel ka suitsu proovitud, kuid siis tuli seda isa pakist salaja näpata. Kui isa aga märkas, et mõni suits on tema pakist puudu, andis kere peale. Mina ei saa aru, kust need noored nüüd suitsu saavad. Eriti ajab mind närvi, kui noored tüdrukud suitsu tõmbavad – tossupilv on suurem kui nad ise. Vanasti tõmbasin ?Priimat?, öeldi ju, et kui elu sant, siis vähemalt suits on priima. Nüüd on suitsud kallid ja ei jõua neid enam osta. Kasvatan tubakat ja keeran ise plotskit. Mul on ka üks vanaaegne piip, kuid seda ma ei pahvi.?

Laine Pikkor, pensionär Painkülast:

?Ma pole elu sees suitsetanud ega salli ka teiste suitsetamist. Kodused on mul ka kõik kaineks õpetatud ? ei mingit suitsulõhna. Mees küll kunagi natuke suitsetas, aga tema dresseerisin ka ära ja jättis suitsetamise maha. Kui tööl olin, siis ajasin kõik suitsetajad majast välja ? külmetagu ja tossutagu seal. Valus vaadata, kui noored emad suitsetavad, meil sünnib ju nii palju haigeid lapsi. Mina ei saa aru, kuidas saabki sihukest naist või meest armastada, kes lõhnab kõvasti tubaka järgi. Suitsud võiksid minna kohe kolm korda kallimaks ja avalikes kohtades suitsetamine tuleks üldse ära keelata. Asutustes suitsetajate jaoks mingite eraldi tubade tegemise jaoks poleks vaja raha raisata.?

Küsitles ARDI KIVIMETS

blog comments powered by Disqus