Külmalinna tunnusmaiuseks saavad küüslaugukommid

Jõgeva linna päevade raames laupäeval toimuva kevadlaada ajal saavad huvilised maitsta linna uusi tunnusmaiustusi — külmalinna küüslaugukomme ja küüslaugušokolaadi. Neid saab osta muusikakooli ja kaubahalli vahel tegutsema hakkavast küüslaugu- ja kartuliköögist.

Tunnussupi — külmalinna küüslaugusupi — sai Jõgeva mäletatavasti möödunud sügisel. Nüüd arvas Jõgeval küüslaugufestivali korraldav meelelahutusärimees Aimar Pihlak, et linnal võiksid olla ka iseloomulikud maiustused, mida mujal ei pakuta. Küüslaugutäidisega šololaadikommide retsept on välja töötatud Põlvamaal tegutsevas väikefirmas Kõlleste Kommimeistrid ja sealsamas komme ka toodetakse.

„Küüslaugutäidise esimese variandi hindasime koos linnavalitsuse ametnikest koosneva komisjoniga natuke liiga vängeks,” ütles Aimar Pihlak. „Teine, tootmisse minev variant sai leebem. Ning küüslaugulisandiga šokolaad on veelgi mahedam.”

Küüslaugukompvekid on tehtud käsitsi väga kvaliteetsest tumedast šokolaadist ning kujult meenutavad need küüslauguküünt. Sarnasust rõhutavad veelgi kommide peale tõmmatud valge šokolaadi triibud. Sees olev täidis koosneb kohvikoorest, taruvaigust, alkoholist, küüslaugupulbrist ja sojaletsitiinist.

„Veelgi uhkem oleks olnud, kui kommi seest lausa küüslaugutükke võiks leida, aga ilmselt oleks naturaalse küüslaugu kasutamine tehnoloogilise protsessi liiga keeruliseks teinud,” arvas Aimar Pihlak.

Kompvekke hakatakse küüslaugu- ja kartuliköögis müüma nii ühekaupa kui ka 70-grammistes pakendites, millelt vaatab vastu Jõgeva tuntud küüslaugukasvataja Arvo Siiraku muhelev nägu. Samasugune kujundus on ka sajagrammiste šokolaaditahvlite ümbristel.

Omapärane maitsekombinatsioon

Kõigile ei pruugi küüslaugu- ja šokolaadimaitse kombinatsioon mõistagi sobida, ent kindlasti leidub ka neid, kelles see vaimustust tekitab. Omapäraste toodetega on aga tegemist igal juhul ja mine tea, võib-olla jääb Jõgeva tulevikus kellelegi meelde just paigana, kust saab küüslaugumaiustusi.

„Loodetavasti julgeb mõni Jõgeva kauplus või toitlustusasutus küüslaugukomme ja -šokolaadi pidevalt müüma hakata,” ütles Aimar Pihlak. „Ning kindlasti saab neid taas osta 29. augustil toimuva küüslaugufestivali ajal.”

Ka küüslaugu- ja kartuliköök ei jää vaid kevadlaada aegseks projektiks, vaid toitlustab rahvast küüslaugufestivali ajalgi. Veel läheb köögi meeskond Jõgevat ja küüslaugufestivali „promoma”  Viljandi folgile ja Türi hea toidu festivalile.

Küüslaugu- ja kartuliköögi käivitamisel tuli Aimar Pihlakule appi Tallinna sadamas tegutseva restorani Seitse Merd projektijuht Meelis Piir, kes peresidemete tõttu Jõgeva kandiga tihedalt seotud.

Menüü koostab laevakokk

„Arvasime, et küüslaugu kõrval peaksime esile tõstma ka kartulit, sest paljude eestlaste jaoks on kõige tuttavam Jõgevaga seonduv asi kartulisort „Jõgeva kollane”,” ütles Aimar Pihlak.

Meelis Piiri sõnul töötas küüslaugu- ja kartuliköögi menüü välja kogemustega laevakokk Edvin Tölpus, kes ise laupäeval Jõgevale tuleb. Ka kokad tulevad Tallinnast.

„Kui tavaliselt pakuvad välitoitlustuskohad põhiliselt friikartulit ja vorsti, siis meie kavatseme käivitada pigem ebatraditsioonilise väliköögi, kus põhirõhk kartulil, küüslaugul ja mugulsibulal,” ütles Meelis Piir. „Liiga vänget küüslaugulõhna meie telgist siiski tulema ei peaks: seda kõik arvatavasti ei kannataks.”

Aimar Pihlak lisas, et küüslaugu- ja kartuliköögis hakatakse pakkuma ka küüslaugujäätist ja külmalinna küüslaugusuppi. Viimast ei valmista siiski mitte Tallinna kokad, vaid Jõgeva spordikeskuse Virtus kohviku juhataja Virge Mitt.

„Külmalinna küüslaugusupp on Virge Miti välja mõeldud ja selle valmistamise jätame ikka tema hooleks,” ütles Aimar Pihlak.

iii

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus