Põltsamaa ümbruse ettevõtetest ostavad Ojatarest pidevalt pakendatud köögivilja Puhu-Risti söögimaja ja Imavere kõrts. ?Rohkesti köögivilja turustame ka Tallinna,? ütles ettevõtte juhataja Aulike Miljand.
Ojatare nüüdisajastatud ruumides töödeldakse nädalas 800 kilogrammi kuni tonn kartulit ja porgandit.
Noored jätkasid traditsioone
Möödunud aasta kevadel loodud osaühing Ojatare tegutseb samanimelises talus. Ettevõtet juhib Rakverest pärit Aulike Miljand, kes õpib Mainori Kõrgkoolis ärijuhtimise erialal.
?Seoses abiellumisega sai minu uueks koduks Esku. Varem tegeles Ojatare talus põllumajandusettevõtlusega minu äi, kes pidas loomi ja kasvatas kartulit. Kui äial tervis streikima hakkas, tuli talupidamine noorematel üle võtta. Otsustasime jätkata kartulikasvatustraditsioone, kuid samas tahtsime ka ettevõtlust laiendada,? rääkis Aulike Miljand.
Osaühing Ojatare hakkas Aulike Miljandi eestvedamisel turustatavat kartulit ja porgandit pesema, koorima, tükeldama ja pakendama. Koos juhatajaga teevad seda tööd firmas kaks inimest.
Oma saaduste töötlemine perspektiivikas
Köögivilja töötlemisruumid ehitati välja endisse garaazi. 50 000 krooniga osteti vaakumpakendamismasin ja 20 000 krooniga koorimismasin. Osa köögivilja kooritakse aga käsitsi. Miljandi sõnul hindavad mõned kokkuostjad käsitsi kooritud köögivilja kõrgemalt kui masinaga kooritut. Ojatares pakendatakse porgand vaakumpakenditesse, kartul lisaks vaakumpakendile ka ämbritesse.
?Ettevõtte käivitamiseks ja uue tehnoloogia hankimiseks saime Sihtasutuse Jõgevamaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskus vahendusel Euroopa Liidu struktuurfondidest 100 000 krooni stardiabi, kusjuures raha taotlemine ja kättesaamine osutus lihtsamaks, kui ma algul arvasin,? lausus Ojatare juhataja.
?Et põllumajandustootjad oma saadusi ka ise kohapeal töötlevad, on üsnagi perspektiivikas ettevõtmine,? märkis Aulike Miljand.
JAAN LUKAS